Vágólapra másolva!
Szerdán megkezdődött a Duna Arénában az 16. FINA junior műúszó világbajnokság. A vasárnapig tartó nagyszabású eseményen 39 ország 296 versenyzője száll vízbe, a 15-18 évesek korosztályának valamennyi számottevő képviselője.

A legtöbb indulót (14) a sportágban szinte egyeduralkodónak számító Oroszország nevezte, a magyar válogatottban 10-en jutnak szóhoz.

Délelőtt az egyéni szabadprogram selejtezőjét rendezték, Szabó Veronka csak hajszállal maradt le az esti, 12-es döntőről, a 14. helyen végzett.

Várakozásnak megfelelően elsőként jutott az esti fináléba Varvara Subbotina, a 17 éves orosz szupertehetség délután is remekelt: az egyéni technikai számban, ahol nincs külön selejtező és döntő, azaz csak egy gyakorlat bemutatása alapján hirdetnek eredményt, imponálóan magabiztosan szerezte meg pályafutása ötödik vb-aranyát.

Dávid Janka a 31 fős mezőny közepén végzett, helyezése előkelőbb is lehetett volna, ha a végén az egyik elemet nem rontja el.

Egyéni technikai, világbajnok: Varvara Subbotina (orosz) 92.6551 pont, 2. Marta Fiedina (ukrán) 88.6030, 3. Mana Fujiwara (japán) 87.9752, ...19. DÁVID JANKA 73.8843.

Nemcsak a műúszásban, hanem úgy általában a sportvilágban is kuriózumnak számít, hogy egy sportoló röpke 2-3 órán belül két világbajnoki aranyérmet nyerjen.

Ez a rendkívüli bravúr az oroszok 17 éves üdvöskéjének, Varvara Subbotinának sikerült: az egyéni technikai számban aratott délutáni győzelmére este a szabadprogramban ráduplázott, ismét kimagaslott a mezőnyből, újra verhetetlennek bizonyult. Utolsóelőttiként került sorra a 12-es döntőben, s kétséget sem hagyott afelől, hogy ismét ő a legjobb.

Mögötte ugyanaz az ukrán, illetve japán lány állhatott a dobogó második, valamint harmadik fokára, aki „járt" már ott délután a másik egyéni szám eredményhirdetésénél is.

Egyéni szabadprogram: 1. Varvara Subbotina (orosz) 93.5667 pont, 2. Marta Fiedina (ukrán) 90.7667, 3. Mana Fujiwara (japán) 88.3333.

Az esti programot egyébként látványos műsor vezette be a Duna Arénában: az Experidance táncakadémiájának ifjú tehetségei nagy közönségsikert arattak a parton előadott produkciójukkal, míg a medencében „sellők" tartottak bemutatót.

Lisa Schott, a Nemzetközi Ús zó Szövetség műúszó technikai bizottságának kanadai elnöke tartott beszédet, méltatva amost már sorozatban rendezett budapesti versenyek magas színvonalát, majd dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hivatalosan is megnyitotta a vasárnapig tartó világbajnokságot.