Társoldalunk:

Idei ötödik szuperversenyére készül a bieli sakkfesztiválon Magnus Carlsen

2018.07.20. 11:51

Hat résztvevős, kétfordulós szuperverseny lesz a fénypontja a svájci üdülőparadicsomban július 22-én kezdődő 51. sakkfesztiválnak. A hagyományoknak megfelelően svájci rendszerű versenyek, rapidtornák is színesítik a programot Bielben. Az augusztus 1-ig tartó viadalon a háromszoros világbajnok Magnus Carlsen vezeti a rajtlistát. Utoljára 2012-ben játszott Bielben, 2007-ben és 2011-ben ünnepelték győztesként. 

Magnus Carlsen idén már az ötödik szuperversenyét játssza. Wijk aan Zee-ben a Tata Steel Chess tornán és Samkirban, a Gasimov emlékversenyen győztesként köszönthették. Baden-Badenben a GRENKE Chess Classic és a stavangeri Altibox Norway Chess viadalokon kihívója, az amerikai Fabiano Caruana mögött be kellett érnie a második helyezéssel. Carlsen hat év után játszik ismét Bielben, először világbajnokként. 2012-ben a hat résztvevős, kétfordulós tornát a klasszikus pontozás szerint megnyerte volna, de a viadalon a győzelemért 3, a döntetlenért 1 pont járt, Wang Hao három(!) veresége ellenére egy ponttal megelőzte a 22 esztendős világranglista-vezetőt, aki mindkét partiban megadásra kényszerítette a kínai sakkozót.

Magnus Carlsen (jobbra) fiatalonForrás: bielchessfestival.ch

A torna doyenje, a 42 éves ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidler 2000-ben lett első, egy esztendő múlva óriási meglepetésre csak második, a 70 éves Viktor Korcsnoj előzte meg. A cseh David Navara harmadszor a bieli ringben, 2015-ben harmadik, tavaly nyolcadik volt. A kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan szenzációs sikert ért el, félpontos előnnyel győzött, Lékó Péter holtversenyben negyedikként végzett. A 22 éves svájci Nico Georgiadis nagy próbatétel előtt áll.

Lékó Péter 2015-ben Hou Ji-fannalForrás: bielchessfestival.ch

Az Accentus nagymesterverseny résztvevői:
Magnus Carlsen (norvég, 2842)
Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2801)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2779)
Peter Szvidler (orosz, 2753)
David Navara (cseh, 2741)
Nico Georgiadis (svájci, 2526)

A fesztivál július 21-én a hagyományos rapid Fischer Random Chess versennyel kezdődik, a nagymesterversenyen az első fordulót július 22-én 14 órától játsszák, az utolsó kört augusztus 1-én. A hatodik játéknap után, július 28-án lesz pihenőnap. Az időkontroll a megszokott, 100-100 perc az első 40 lépésre, majd 50-50 perc a következő húszra, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc bónusszal. Klasszikus a pontozás, a győzelem csak egy pontot ér.

Magnus Carlsen most először játszik világbajnokként a bieli fesztiválonForrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Atilgan Ozdil

Magnus Carlsen a Londonban november 11-én kezdődő világbajnoki döntőre való minél sikeresebb felkészülésére, zsúfolt programjára hivatkozva nem fogadta el a meghívást a Grand Chess Tour 2018 öt versenyből álló sorozatára. A norvég világelső végül meggondolta magát és St. Louis-ban, a 6. Sinquefield Kupán, a sorozat negyedik tornáján szabadkártyával játszik. Tavaly Maxime Vachier-Lagrave remek játékkal lett első, fél ponttal előzte meg Magnus Carlsent és Viswanathan Anandot. A londoni döntő előtt ismét összecsap Fabiano Caruanával. Az augusztus 18-án kezdődő viadal mezőnye parádés, a világranglista első tizenhárom helyezettjéből tízen a rajtnál: Megnus Carlsen, Fabiano Caruana, Sahriyar Mamedgyarov, Wesley So, Maxime Vachier-Lagrave, Szergej Karjakin, Hikaru Nakamura, Viswanathan Anand, Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk játszik az esztendő csúcsversenyén.