Vágólapra másolva!

A korcsolya szakedzői képzésről írt alá megállapodást a szövetség a TF-fel

A korcsolya szakedzői képzés továbbfejlesztéséről írt alá megállapodást a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) és a Testnevelési Egyetem (TF).

A hétfői sajtótájékoztatón Kósa Lajos, az MOKSZ elnöke emlékeztetett rá, hogy a Testnevelési Egyetemen 2005-ben megszűnt a felsőfokú korcsolya szakedzői képzés (BA).

"Ez a megállapodás egy korábban indult folyamat része, mert három-négy éve merült fel az igény, hogy a korcsolyasportnak szüksége van a felsőfokú szakedzők képzésére" - jelentette ki az elnök, aki elmondta, hogy az egyetemen tavaly ősszel indult újra a képzés, mégpedig levelező tagozaton, mert a résztvevők aktív edzők és csak így tudták vállalni az oktatásban való részvételt. Hozzátette: tavaly a gyorsasági és a pontozásos szakágban is négy-négy hallgatóval indult el a hat féléves képzés, idén ősszel pedig várhatóan hat-hat első évfolyamossal folytatódik.

Kósa kiemelte, ahhoz, hogy Magyarország a rövidpályás gyorskorcsolyában továbbra is a világ élvonalában maradjon, szükség van arra, hogy világszínvonalú szakemberek legyenek az oktatók között. Tájékoztatása szerint a short track válogatott kínai vezetőedzőjével, Linával (Csang Csinggel), valamint a világ legjobb élezőjének tartott dél-koreai Jae Szu Csunnal - akit kiváló utánpótlásedzőnek is tart - olyan munkaszerződést kötött a szövetség, hogy részt kell venniük a képzésben.

Mocsai Lajos, a TF rektora és Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes arról beszéltek, hogy a megállapodásban a szövetség vállalta a sportági gyakorlati órák létesítményhátterének biztosítását, valamint anyagilag hozzájárul ahhoz, hogy az oktatásban speciális tudással rendelkező, külső szakembereket alkalmazzon az egyetemen és világszínvonalú szakmai anyagokból folyjon az oktatás.

Elhangzott még, hogy 2019-től a téli sportok önálló tanszékként működhetnek a TF-n, s miután az első hallgatók végeznek a BA (Bachelor of Arts) szakon, elindulhat a mesterképzés is.

A megállapodást az egyetem részéről Mocsai Lajos és Sterbenz Tamás, a szövetségtől pedig Kósa Lajos és Schulek Csaba ügyvezető igazgató írta alá.