Budapest rendezheti a világ egyik legnagyobb sporteseményét

athletics Horizontal
Silver medallist Burundi's Francine Niyonsaba (L), gold medallist South Africa's Caster Semenya (C) and bronze medallist US athlete Ajee Wilson (R) pose on the podium during the victory ceremony for the women's 800m athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 13, 2017. / AFP PHOTO / Glyn KIRK
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa Buenos Aires-i ülésén Budapestet javasolta házigazdának a 2023-as szabadtéri világbajnokságra.

Az IAAF elnöke, Sebastian Coe a tanácsülést lezáró sajtótájékoztatón ismertette a 27 tagú vezető testület javaslatát, amely szerint a tárgyalások jelenlegi állása alapján a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) és Budapest a preferált helyszíne a 2023-as atlétikai világbajnokságnak - tájékoztatta a MASZ szombaton az MTI-t.

A 2017-es londoni vb is emlékezetes volt, de a 2023-as még jobb lehet Forrás: AFP/Glyn Kirk

"Az IAAF új pályázati rendszerében foglalt magas szintű elvárásainak kell megfelelnünk ahhoz, hogy decemberben hivatalosan is a Magyar Atlétikai Szövetséget hirdethessék ki győztesnek. Addig – és reményeink szerint az azt követő közel öt évben –

– mondta Deutsch Péter, a MASZ Budapest 2023 pályázati bizottságának elnöke.

A még mindig fedettpályás országos csúcsot tartó korábbi magasugró hozzátette: hatalmas megtiszteltetés, hogy az IAAF tanácsa méltónak és alkalmasnak tartja Magyarországot arra, hogy 2023-ban világbajnokságot rendezhessen,

Fürjes Balázs, nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: "megtisztelő, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség pozitív visszajelzést ad a pályázatunkat illetően. Jó úton haladunk, fontos mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanakkor sok van még hátra a decemberi döntésig. Addig is keményen kell dolgoznunk, hogy a célban is Budapest legyen az első."

Lord Coe bejelenti:

Gyulai Márton, a pályázati bizottság ügyvezetője a tanácsülés előtt az MTI-nek elmondta, az IAAF szakít korábbi gyakorlatával, amikor több kandidáló közül jelölte ki a rendezőt. Ennek oka, hogy a hagyományos pályázat végén több csalódott város volt, másrészt a jelentkezők sok pénzt költöttek arra, hogy meggyőzzék az IAAF tanácstagjait, akik sokszor nem rendelkeztek a szükséges versenyrendezési tapasztalatokkal.

- nyilatkozott Gyulai Márton, aki az európai szövetség (EAA) vezetőségének is tagja.

Az már korábban eldőlt, hogy a jövő évi katari és a 2021-es eugene-i (Egyesült Államok) világbajnokság után a 2023-as vb Európában lesz.