Walesi győztest avattak a Tour de France-on

Párizs, 2018. július 29. Geraint Thomas, a Sky összetettben vezető brit versenyzője a walesi zászlót lengeti a 105. Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny utolsó 21., Houilles és a párizsi Champs-Elysées közötti 116 kilométeres szakaszán 2018. július 29-én. (MTI/EPA/AFP pool/Marco Bertorello)
Vágólapra másolva!
A brit Geraint Thomas nyerte a 105. Tour de France országúti kerékpáros körversenyt a holland Tom Dumoulin, valamint a címvédő Chris Froome előtt.

A Sky 32 esztendős brit kerekese pályafutása első háromhetes viadalán diadalmaskodott. Mögötte összetettben másodikként a holland Tom Dumoulin, míg harmadikként csapattársa, a címvédő, szintén brit Chris Froome zárt. Thomas honfitársai, Bradley Wiggins és Chris Froome után 2012 óta a harmadik brit kerekes – összességében pedig az első walesi –, aki győzni tudott a Touron, és ebben a hét évben csak Vincenzo Nibali (2014-ben) tudta megszakítani a britek sorozatát.

Párizs, 2018. július 29. Geraint Thomas, a Sky brit versenyzője (b) csapat- és honfitársával, Christopher Froome-mal a 105. Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny utolsó 21., Houilles és a párizsi Champs-Elysées közötti 116 kilométeres szakaszának céljában, miután győzött 2018. július 29-én. (MTI/EPA/Sebastien Nogier) Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A 3351 kilométer össztávú Tour pontversenyét a szlovák Peter Sagan, míg hegyi pontversenyét a francia Julian Alaphilippe nyerte. A legjobb fiatal a saját közönsége előtt szereplő Pierre Latour lett, a legjobb csapat díját pedig a Movistar érdemelte ki.

A vasárnapi záróetapon - amelyen szokás szerint már csak "ünnepeltek a versenyzők" - a norvég Alexander Kristoff bizonyult leggyorsabbnak a sprintbefutóban a Champs-Elysées-n, a német John Degenkolbot és a francia Arnaud Demare-t megelőzve.

A Tour de France-ot rendező Amaury Sport Organisation (ASO) a Tour de Hongrie szervezőbizottságának kiemelt együttműködő partnere. A záró etapra az ASO a helyszínre hívott egy 12 fős küldöttséget, benne a magyar viadal főszervezőjét és versenyigazgatóját, Eisenkrammer Károlyt és Szilasi Lászlót, valamint Révész Máriuszt, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztost és Princzinger Pétert, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökét is - tudatta az augusztus 14-én rajtoló Tour de Hongrie honlapja.

Eredmények:
21. (utolsó) szakasz, Houilles-Párizs, 116 km:
1. Alexander Kristoff (norvég, UAE Emirates) 2:46:36 óra
2. John Degenkolb (német, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Arnaud Demare (francia, Groupama-FDJ) a. i.

Az összetett végeredménye:
1. Geraint Thomas (brit, Sky) 83:17:13 óra
2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 1:51 perc hátrány
3. Chris Froome (brit, Sky) 2:24 p h.
4. Primoz Roglic (szlovén, Lotto NL-Jumbo) 3:22 p h.
5. Steven Kruijswijk (holland, Lotto NL-Jumbo) 6:08 p h.
6. Romain Bardet (francia, AG2R) 6:57 p h.