Társoldalunk:

Három olasz város közösen pályázik a 2026-os téli olimpia rendezésére

2018.08.01. 22:15

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) szerdai bejelentése szerint három város, Milánó, Torino és Cortina közösen pályázik a 2026-os téli játékok rendezési jogára.

A CONI vezető testülete egyhangúlag szavazta meg a kandidálást többek között arra hivatkozva, hogy a közös pályázat költséghatékonyabb rendezést ígér.

Giuseppe Sala, Milánó polgármestere ugyanakkor azonnal kritizálta a döntést, illetve hozzátette, a város továbbra is szívesen otthont ad a játékok eseményeinek, de nem lesz benne a pályázat vezetésében. Az sem erősíti a pályázatot, hogy két éve Rómának azért kellett elállnia a 2024-es nyári játékokra szóló pályázatától, mert a főpolgármester nem támogatta azt.

A CONI tervei szerint Milánóban lennének a curling- és a női jégkorongtorna mérkőzései, valamint a rövidpályás gyorskorcsolyázás és a műkorcsolya versenyei. Cortina a csúszósportok - bob, szkeleton, szánkó - és az alpesi sí eseményeinek adna otthont, továbbá a közeli Val di Fiemmében lennének az északi összetett és a síugrás eseményei. Torinóban pedig a férfi jégkorongtorna és gyorskorcsolyázás eseményeit rendeznék, illetve a közeli Sestriere adna otthont a férfi és női műlesiklásnak.

Emellett a Milánó és Cortina között elhelyezkedő Valtellina régiójában kerülne sor a sílövészet, a sífutás, a szabadstílusú sí és hódeszka versenyeire.

A nyolc év múlva sorra kerülő téli játékokra jelenleg négy érdeklődő van az olasz pályázat mellett: Calgary, a törökországi Erzurum, Stockholm, valamint a japán Szapporo. A végső pályázókat októberben választják ki, majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő szeptemberben, éppen Milánóban dönt a házigazdáról.