A férfi gyorsváltó negyedik helyezése a legjobb magyar eredmény az úszó-Eb-n

Kozma Dominik, Holoda Péter, Németh Nándor, Bohus Richárd
A 4x100-as férfi gyorsváltó: Kozma Dominik, Holoda Péter, Németh Nándor, Bohus Richárd
Vágólapra másolva!
A Glasgow-ban zajló úszó-Európa-bajokság első napján Jakabos Zsuzsanna a 400 méteres vegyesúszás döntőjében idei legjobbját úszta, mégsem sikerült érmet nyernie. Szilágyi Liliána a 11. helyen végzett a 100 méteres pillangóúszás középdöntőjében, így nem jutott be a fináléba. A férfi 4x100-as gyorsváltó pedig három tizedmásodperccel maradt le az éremszerzésről.

Hosszú Katinka, a női 400 vegyesúszás olimpiai és világbajnoka, illetve világcsúcstartója nem vállalta be a versenyszámot, de így is volt magyar szereplője a finálénak. A délelőtti előfutamban Jakabos Zsuzsanna 4:39.26 perces eredménnyel a második helyen csapott célba, az ideje pedig összetettben a negyedik helyre volt elég, így készülhetett az esti döntőre.

Jakabos Zsuzsanna a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

Az esti fináléban Jakabos a 6-os pályáról rajtolt, és viszonylag lazán kezdett pillangózni, száz méter után viszont feljött a második helyre. Ezt követően jött a hátúszás, amelyben visszacsúszott a harmadik helyre.

A mellúszás volt kritikus, hiszen itt kellett volna az élmezőnyhöz tapadnia, azonban a hetedik helyre szorult vissza, így jókora hátrányból kezdte az utolsó százméteres gyorsúszást.

Egy kőkemény hajrával végül 4:38.48-as idővel az ötödik helyen végzett. Az aranyérmet a francia Fantine Lesaffre nyerte, az ezüstöt az olasz Ilaria Cusinato, míg a bronzot a brit Hannah Miley.

A mellet viszont már reggel és most is jónak éreztem - természetesen magamhoz képest. Aminek viszont nagyon örülök, az a gyors, sajnos ott sokszor elfogy az erőm, most pedig a végéig kitartott, emiatt is tudtam a végén bejönni ötödiknek" – nyilatkozta az Origónak Jakabos Zsuzsanna.

Női 100 méteres pillangón három magyar próbált a középdöntőbe kerülni. A Sebestyén Dalma-Szilágyi Liliána-Verrasztó Evelyn trióból végül ez csak Szilágyinak sikerült, aki összetettben a 12. lett.

Szilágyi Liliána nem tudta kiharcolni a döntős szereplést Fotó: Mudra László - Origo

A középdöntőben Szilágyi Liliána a 7-es pályán rajtolt, a féltávnál ötödik helyen fordult, ráadásul egy tizeddel jobb volt a részeredménye, mint a délelőtti előfutamban. A második ötven méteren azonban nem tudott feljebb jönni, végül 58.53-as idővel – egy másodperccel elmaradva saját legjobbjától - az ötödik helyen ért célba a francia Marie Wattel mögött. Összesítésben a 11. lett, így nem jutott döntőbe.

"Nagyon kétszázas ritmusban vagyok, lassúnak is éreztem ezt a száz métert, nem is igazán fáradtam el.

- értékelt Szilágyi Liliána, aki a hosszabbik távon két éve Londonban ezüstérmet nyert.

A vb-bronzérmes Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételű 4x100-as gyorsváltó a saját futamában a második helyen végzett, összetettben pedig a harmadik lett, így készülhetett az esti fináléra.

A 4x100-as férfi gyorsváltó: Kozma Dominik, Holoda Péter, Németh Nándor, Bohus Richárd Forrás: Origo

Németh Nándor kezdett a hármas pályán, remek rajt után az első helyet szerezte meg, amikor a második száz méterre Kozma Dominik érkezett, aki ugyan két helyet visszacsúszott, de négy tizeddel lemaradva így is harmadik helyen voltak a mieink. Harmadiknak Holoda Péter ugrott vízbe, ő szintén tartani tudta a harmadik helyet, végül Bohus Richárdnak kellett hajráznia, de nem tudta véghezvinni a lehetetlent, így a mieink 3:14.51-es idővel a negyedik helyen végeztek, pedig egy másodperccel jobb időt úsztak, mint délelőtt. Az aranyérmet az oroszok, az ezüstöt az olaszok, a bronzérmet pedig a lengyelek nyerték, háromtized másodperccel megelőzve a mieinket.

Németh Nándor kezdte az értékelést: "Őszintén megmondom, jobbra számítottam. Az volt a terv, hogy az olasszal megyek, ami rendben is volt, de az időnk sokkal gyengébb lett a vártnál."

Feltettük a kérdést a fiúknak, vajon mi hiányzott az éremhez? Bohus Richárd szerint egy másodperc, Kozma Dominik viszont hozta a formáját:

"Nándi után három másik ember.

A viccet félretéve nagyon csalódott vagyok, amiatt is, ahogy úsztam, és a formám miatt is. Nem vagyok ott fejben annyira, mint egy éve a világbajnokságon, elfáradtam, kell a pihenő."

Bohus szerint viszont még időben jött a pofon.

"Ha a vb után most is elcsíptünk volna egy érmet, akkor lehet, hogy nem lenne bennünk akkora motiváció. Hosszú távon kellett ez a pofon, így biztosan lesz miért küzdenünk a jövőben is."

Holoda Péter szerint is afféle ébresztő volt ez az eredmény, és ígéretet tett, hogy jövőre visszatérnek.

A magyar csapat tehát érem nélkül zárta a glasgow-i úszó-Európa-bajnokság első napját.

Eredmények:


férfiak:
400 m gyors, Európa-bajnok:
Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 3:45.18 perc
2. Henrik Hristiansen (Norvégia) 3:47.07
3. Henning Mühlleitner (Németország) 3:47.18


4x100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
Oroszország (Jevgenyij Rilov, Danyila Izotov, Vlagyimir Morozov, Kliment Kolesnyikov) 3:12.23 perc
2. Olaszország 3:12.90
3. Lengyelország 3:14.20
4. MAGYARORSZÁG (KOZMA DOMINIK, NÉMETH NÁNDOR, HOLODA PÉTER, BOHUS RICHÁRD) 3:14.51


nők:
400 m vegyes, Európa-bajnok:
Fantine Lesaffre (Franciaország) 4:34.17 perc
2. Ilaria Cusinato (Olaszország) 4:35.05
3. Hannah Miley (Nagy-Britannia) 4:35.34
...5. JAKABOS ZSUZSANNA 4:38.48


4x100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
Franciaország (Marie Wattel, Charlotte Bonnett, Margaux Fabre, Beryl Gastaldello) 3:34.65 perc
2. Hollandia 3:34.77
3. Dánia 3:37.03