Vágólapra másolva!
Hétfőn délelőtt a magyar nagyágyúk közül többen is medencébe ugrottak Glasgow-ban az úszó-Európa-bajnokságon, többek között Hosszú Katinka, Cseh László, valamint az újdonsült Eb-győztes Milák Kristóf és ezüstérmes Késely Ajna is érdekelt volt az előfutamokban.

200 férfi gyorssal indult a program, ahol Biczó Bence a hét futam másodikjába kapott besorolást, és mindössze négy századdal maradt el egyéni csúcsától. "53-ként érkeztem a mezőnybe, úgyhogy abszolút a legjobb időm megdöntése volt a cél. Ez kis híján sikerült, úgyhogy elégedett vagyok. Számomra ez egy kiegészítő versenyszám, a 200 pillangó volt a fő, arra készültem igazán."

Biczó pechjére 200 pillangón nagyon kevesen voltak nála jobbak a mezőnyben, ketten azonban éppen honfitársai, Milák és Kenderesi, így a legjobb 16 közé sem juthatott be. Pedig az előfutamos idejével a fináléban bronzérmes lett volna. "A középdöntőben a dán Bromer jobbat úszott nálam, úgyhogy összesítésben a negyedik legjobb idő volt az enyém, de a döntőben valóban harmadik lettem volna azzal, amit úsztam.

Nyilván nagyon rossz érzés, de mivel ott az a volna és a szabály az szabály, nem nagyon tudok mit csinálni."

Kozma Dominik bár nevezve volt, nem állt rajtkőre, Németh Nándor pedig összetettben a 19. helyen zárt, amivel a 18 éves sportoló nem volt maradéktalanul elégedett.

"Ezen az úszáson nagyon meglátszott, hogy minden nap versenyeztem. Az eleje könnyedén ment, az utolsó 50-et viszont, ha akartam se tudtam volna összetenni. Mindenem fájt, a lábaim, a karjaim, csak az volt a cél, hogy valahogy beérjek. Csalódott vagyok, mert minimum a középdöntőbe be szerettem volna kerülni, titkon még a fináléban is gondolkoztam."

Utólag tartalékként visszalépések miatt szétúszásban egy svéd versenyző ellen mégis lehetősége nyílt a továbbjutásra, és élt is vele, így újra medencébe ugorhat délután.

Cseh László bejutott az 50 méteres pillangó elődöntőjébe Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Buttner

Női 200 mellen nem voltunk érdekeltek, 50 férfi pillangón azonban annál inkább, ahol Cseh László és Milák Kristóf próbált középdöntőbe jutni. Ez végül a rutinosabb magyarnak sikerült, Cseh 23:53-as ideje a hetedik helyre volt elég összetettben.

"Ezt most nagyjából jónak éreztem,

remélem délután még egy kicsit tudok faragni ebből az időből is, és sikerül a döntőbe kerülés.

Az utolsó negyedben mintha rövidültek volna egy kicsit a tempóim, arra kell majd jobban odafigyelni" - értékelte úszását Cseh.

Milák Kristófban még benne maradt a vasárnap esti finálé: "Mindent megtettem, ami bennem volt azt kiúsztam. Már a bemelegítésnél is éreztem, hogy még bennem van a 200 pillangó, de a 100-as táv még hátra van, ott lehet még nagyot alkotni."

Az Eb-n 100 női háton első ízben ugrott medencébe egyéniben Hosszú Katinka, aki összesítésben a hetedik idővel jutott a délutáni elődöntőbe, amelyben Burián Kata nyolcadikként szintén érdekelt lesz.

Hosszú Katinka először ugrott vízbe egyéniben a glasgow-i Európa-bajnokságon Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

Természetesen itt is megvannak a céljaim, de ahogyan azt a verseny előtt is nyilatkoztam, ez nem egy olyan év volt, ahol minden tökéletesen sikerült. De ebből a helyzetből is próbálom majd kihozni a maximumot" - nyilatkozta Hosszú.

Burián Kata elégedetten értékelt: "Talán még jobban is sikerült ez az úszás, mint ahogyan terveztem, reggel nem szoktam ilyen jól menni. Elsősorban továbbra is a 200-ra koncentrálok, de ha ott jó eredményt akarok, arra nem elég a jó befejezés, megfelelő kezdés is kell hozzá,

ez a szám pedig tökéletesen felkészít rá."

A Balog Gábor, Sztankovics Anna, Verrasztó Evelin, Kozma Dominik összeállítású mix 4x100-as vegyes váltó 12. lett, ráadásul utólag rossz váltás miatt ki is zárták a magyar csapatot.

Késely Ajna 16:19.14-es idővel harmadikként jutott az 1500 gyors döntőjébe. "Nehéz volt, főleg a vége. Az elejét talán túlságosan is megnyomtam, nagyon menni akartam az olasz lánnyal, ezt a taktikát is beszéltük meg, de

a holnapi döntőre más kell, különben meghalok"

- mondta nevetve 1,5 kilométer megtétele után a 16 éves tehetség.

Magyar idő szerint 17.00 órától jön a folytatás.