Hosszú Katinka a legjobb idővel elődöntős 200 vegyesen

HOSSZÚ Katinka
Glasgow, 2018. augusztus 6. Hosszú Katinka a glasgow-i úszó Európa-bajnokság női 100 méteres hátúszásának selejtezőjében 2018. augusztus 6-án. (MTI/EPA/Patrick B. Kraemer)
Vágólapra másolva!
Az utóbbi napokhoz képest magyar szempontból csendesebben zajlottak a glasgow-i úszó-Európa-bajnokság kedd délelőtti előfutamai. Hosszú Katinka azért természetesen 200 vegyesen – amelyen világcsúcstartó és olimpiai címvédő – könnyed úszással és legjobb idővel jutott elődöntőbe, ahová Jakabos Zsuzsa hatodikként kvalifikálta magát.

A program női 100 m gyorsúszással indult, a hat előfutam egyikében sem szurkolhattunk azonban magyar versenyzőnek. Az azt követő férfi 50 m mellen viszont Horváth Dávidnak igen, a Kőbánya SC sportolója azonban nem került be a legjobb 16 közé. A számot egyébiránt a Magyarországon is rengeteg szurkolóval rendelkező brit Adam Peaty nyerte.

Következett a női 200 vegyesen, ahol a négy előfutam másodikjában először Sebestyén Dalma ugrott medencébe a négy magyar induló közül, 2:15.53-as ideje összetettben a 17. helyre volt elég. Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn az utolsó futamban úsztak,

a szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója pedig gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott.

Jakabos második lett, összetettben pedig a hatodik, így hiába Verrasztó 12. ideje, a szabályok értelmében csak a legjobb két magyar mehetett tovább.

Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott a 200 méteres vegyesúszás középdöntőjébe a glasgow-i úszó-Európa-bajnokságon Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Kraemer

„Az elejét picit álmosnak éreztem, de reggelhez képest ez kimondottan jó volt, sőt, idén nekem ez a legjobb időm, úgyhogy örülök. Annak meg pláne, hogy továbbjutottam, 200 vegyesen még Európa-bajnokságon soha nem jutottam tovább, harmadik magyarként boldog vagyok, hogy végre sikerült” – értékelt röviden Jakabos.

Férfi 200 háton, bár Verrasztó Dávid is nevezve volt, végül csak Telegdy Ádám indult el, aki előfutamában harmadik lett, összetettben pedig hatodikként jutott elődöntőbe.

A magyar úszó így értékelt a vegyes zónában: „Annyi volt a cél, hogy biztosan meglegyen a továbbjutás, ez szerencsére sikerült. Ráadásul ahhoz képest, mennyire nem szeretek reggel úszni, ez elég jól sikerült. Ez egyelőre biztató, délután mindenképpen szeretnék még javulni legalább egy másodpercet, és döntőbe kerülni.”

Telegdy Ádámnak jó esélye van a döntőbe jutásra Fotó: Mudra László - Origo

A női 4x200 méteres gyorsváltónk visszalépett. A férfiak 800 méteres gyorsúszásában a tavaly ifjúsági világbajnokságon a számban ezüstérmes Lakatos Dávid csak kilencedik lett a futamában, összesítésben pedig a 22. helyen végzett, így nem jutott be a középdöntőbe, viszont öt másodpercet javított egyéni rekordján (8:07.51 perc).

A délutáni - szokás szerint 18 órakor kezdődő - programban három magyar úszik döntőt: elsőként női 1500 méter gyorson Késely Ajna, majd 100 méter háton Hosszú Katinka és Burián Kata. Hosszúnak aztán lesz még egy jelenése, Jakabos Zsuzsannával egyetemben a női 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében kell helyt állnia.