Társoldalunk:

Megvan az első magyar kvóta a tokiói olimpiára

2018.08.08. 20:49

Megvan az első magyar olimpiai kvóta a 2020-as tokiói olimpiára. A bravúr a finnes Berecz Zsombor nevéhez fűződik, aki mindkét szerdai futamon kitűnően versenyzett, és ezüstérmes pozícióban szállhat vízre a csütörtöki éremfutamban.

A döntő utolsó napján két futamot rendeztek a finn osztálynak, amelyek előtt Berecz már kvótaszerző helyen állt, a szerdai napot ugyanis az összetett lista 7. helyén kezdte, ami a nemzetek sorrendjében a 6. pozíciót jelentette. A szerdai napot parti halasztással kezdték a mezőnyök, majd a – finnesek pályáján – 7-9 csomós déli szélben indították a nap első, a döntő utolsó előtti futamát. Berecz végig az élmezőnyben vitorlázott, és a kitűnő 7. helyen ért célba, miközben az előtte állók közül többen is jóval gyengébb eredményt értek el. 

Berecz Zsombor már készülhet a Tokió körüli vizekreForrás: AFP/William West

A következő futamban 9-11 csomósra erősödött a szél, a magyar finnes ismét végig elöl volt, a futamot is a 7. helyen zárta, ellenfelei pedig most sem mentek túl jó, így Berecz az összetett 2. helyéig ugrott előre. Pontegyenlőséggel áll az új-zélandi Josh Juniorral, mindkettejüknek 68 pontja van. Vezet a Balatonföldváron tavaly szeptemberben világbajnokságot nyert svéd Max Salminen 60 ponttal, ami a medalrace-ben 4 helyet jelent.

A férfi 470-es mezőny szerdán két futamot teljesített, a magyar Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor a szerdai 19. és 21. helyekkel a 16.-ként zárták a világbajnokságot, a kvótáról azonban, ha kevéssel is, de három hellyel lemaradtak, a nemzetek között ugyanis csak a 11. helyen végeztek. A másik magyar egység, a Litkey Botond-Rácz Levente az ezüstcsoportos futamokon már nem indult el, így a 63. helyen fejezték be a vébét.

A női Laser Radialban egy futamot tudtak rendezni, a riói olimpián 18 évesen a 14. helyen záró Érdi Mária - bár a keddi helyezésénél rosszabb helyen, ezúttal 24.-ként ért célba - egy helyet javított, így a 14. pozícióban tartózkodik jelelnleg, ami bőven kvótás helyezés.

Érdi Mária a második olimpiájára készülhetForrás: AFP/Greg Baker

Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán szerdán ugyancsak egy futamot teljesített, ebben Benjamin a 38. helyen futott célba és így a 32. helyen áll pillanatnyilag - nekik egy futam még hátra van a tervezett 10-ből. Benjamin hátránya az első kvótás helytől 24 pont és 7 nemzetek közötti helyezés.