Társoldalunk:

Hihetetlen családi siker az atlétikai Európa-bajnokságon

2018.08.11. 10:17

Henrik és Filip után a legfiatalabb Ingebrigtsen testvér, Jakob is Európa-bajnok lett 1500 méteren a berlini atlétikai Eb-n.

A mezőnyben ott volt a norvég testvérpár mindhárom tagja, Jakob mellett a 2012-ben Helsinkiben győztes Henrik és a 2016-ban Amszterdamban bajnok Filip is. A pénteki döntőben sokáig mindhárman az élmezőnyben haladtak, ők diktálták az iramot, ám a végére csak a végig vezető, 18 éves Jakobnak maradt elég ereje a hajrára, így csak ő állhatott fel közülük a dobogóra. Annak is a legfelső fokára, miután négy századmásodperccel megelőzte a lengyel Marcin Lewandowskit. Jakob Ingebirgtsen az Eb-k történetének legfiatalabb aranyérmese lett. 

Henrik, Jakob és Filip Ingebrigtsen (balról jobbra): jó géneket örököltekForrás: AFP/Andrej Isakovic

Az Ingebrigtsen fiúk esete némileg hasonlít a belga Borlée testvérek sztorijára: Jonathan, Kevin és Dylan egyaránt 400-as síkfutók, és 2016-ban mindhárman ott voltak az Eb-győztes 4x400-as belga váltóban, azaz az ő családjuk is három Eb-aranyérmest tud felmutatni.

Női 400 méter gáton a ranglistavezető svájci Lea Sprunger nyert, akárcsak férfi 400-on, ahol a brit Matthew Hudson-Smith magabiztosan lett első a Borlée testvérek előtt.

Női 800 méteren két ukrán állhatott dobogóra, a győzelemhez két percen kívüli idő is elég volt Natalija Priscsepának. Női hármasugrásban a görög Paraskevi Papahrisztu két évvel ezelőtti bronza után most aranyat nyert, míg a női gerelyhajítást - akárcsak a férfiaknál - a németek nyerték Christin Hussong Európa-bajnoki rekordjával.

Eredmények:
férfiak, 1500 m, Európa-bajnok:
Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 3:38.10 p
2. Marcin Lewandowski (Lengyelország) 3:38.14
3. Jake Wightman (Nagy-Britannia) 3:38.25