Vágólapra másolva!
Novak Djokovic nyerte a szezon hetedik ATP 1000-es állomását, a döntőben 6:4, 6:4-re verte a Cincinnatiban hétszeres bajnok Roger Federert. A korábbi világelső szerb sikerével tenisztörténelmet írt, és pályafutása 70. serlegének örülhetett.

Vasárnap este negyedszer zárult a Western and Southern Open Roger Federer és Novak Djokovic párbajával. A svájcinak ez a legsikeresebb ATP 1000-es helyszíne,

soha nem veszített itt döntőt, és hétszer ünnepelhetett.

A szerbnek viszont Cincinnati az a város, ami Rafael Nadalnak Miami, vagy Andy Murray-nek Melbourne: mindhárman 5-5 alkalommal vesztettek a döntőben, és soha nem nyertek (Federer Monte-Carlóval van így, de ő ott csak négy elvesztett finálénál tart és a szám már nem fog nőni). A múltról, a statisztikáról még csak annyit, hogy Djokovic az öt vereségéből hármat Federer ellen szenvedett el Cincinnatiban (kétszer Murray bizonyult jobbnak nála).

Roger Federer Forrás: AFP/2018 Getty Images/Rob Carr

A svájci, aki wimbledoni veresége óta először versenyzett, úgy jutott el a döntőig, hogy

egyszer nem vesztette el az adogatását

és az ellenfelei összesen öt fogadóelőnyig jutottak. Az persze várható volt, hogy Novak Djokovic ellen ezt a sorozatát nehéz lesz tartania. Nagyon ismerik egymást, 46-szor találkoztak a pályán és 23:22-re a szerb vezetett, a legutóbbi meccsüket is ő nyerte Melbourne-ben, még a 2016-os Australian Open elődöntőjében (6:1, 6:2, 3:6, 6:3.)

Novak Djokovic az elmúlt két és fél napban három maratoni meccset játszott, a címvédő Dimitrovot, a mindig veszélyes Raonicot és az egyre jobb Cilicet is háromjátszmás ütközetben búcsúztatta.

Arra azért senki nem gondolt, hogy majdnem hét és fél óra tenisszel a lábában esetleg fáradtan érkezik a fináléba.

Akiben mégis akadtak kételyek ezzel kapcsolatban, azokat gyorsan megnyugtatta: az első pillanattól agresszívan teniszezett, de fogadóként is egyből nyomást gyakorolt a svájcira. Az első adogatójátékában még hárította a két bréklabdát Federer, de 3:3-nál már nem úszta meg.

Djokovic adogatóként esélyt sem adott riválisának,

mindössze négy pontot vesztett, így 40 perc alatt viszonylag magabiztosan hozta az első játszmát.

Novak Djokovic ezúttal adogatásban is jobb volt, mint Federer Forrás: AFP/2018 Getty Images/Rob Carr

A második szett elején Federer váratlanul (az ő szempontjából 15:40-ről) lebrékelte a szerbet (2:0), de az előnyének nem örülhetett sokáig, a belgrádi egyből javított. Ettől kezdve

a teher egyre csak nőtt Federer vállán,

ő már nem hibázhatott többet. A sorsa a hetedik gémben pecsételődött meg: 40:0-ről bukta el a szerváját. Djokovic parádésan fogadta az adogatásait, támadta kitartóan a fonákját, és mint fénykorában:

mindenre volt válasza, legalább 2-3 extra kellett Federertől egyetlen pont megnyeréséhez.

Ez a dramaturgia, ez a játék fokozatosan bizonytalanította el a bázelit, aki nem érezte a ritmust és sokat rontott (39 ki nem kényszerített hiba, 20 a tenyeressel), a szervája sem működött elég hatékonyan.

Roger Federer és Novak Djokovic a díjátadón Forrás: AFP/2018 Getty Images/Matthew Stockman

A döntő után Federer gratulált elsőként Djokovicnak a tenisztörténeti teljesítményhez. A svájci rendkívül sportszerűen méltatta a legyőzőjét, hangsúlyozta, hogy elképesztő az, amit a szerb elért.

Szép munka volt – szólt elismerően a svájci, majd a saját produkcióját is értékelte. "Egyértelmű, hogy nem ez volt a legjobb napom, ami az adogatás-fogadást illeti. Borzalmas volt. De ez van. Ő jól szervált. De, hogy minden második adogatásának a fogadását elrontottam a tenyeres oldalon, nem is tudom, mi lehetett ennek az oka. Egyszerűen

nem is akarok magyarázatot keresni rá, miért történt ez.

Novak teljesen megérdemelte a győzelmet ma, az én teljesítményem nem volt elég jó. Ezzel együtt jó hetet zárok, boldog vagyok, szükségem lesz egy kis pihenőre, tehát minden rendben van" - búcsúzott Roger Federer.

Iszonyú nehéz időszakon mentem keresztül, a sérülés, az operáció után. Teljesen szürreális, hogy visszakerültem erre a szintre" - mondta a díjátadón Novak Djokovic, aki 1 088 450 dolláros csekket is kapott.

Novak Djokovic Forrás: AFP/2018 Getty Images/Matthew Stockman

Ami két hónappal ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt:

Novak Djokovic lehet Rafael Nadal legnagyobb riválisa az idei világelsőségért folyó versenyfutásban

– természetesen Roger Federer is beleszólhat ebbe. A 31 éves szerb lett az első teniszező az ATP Tour történetében, aki mind a kilenc ATP 1000-es versenyen legalább egyszer győzni tudott. Amikor 2013-ban először megnyerte a Rolex Monte-Carlo Opent, már

lehetett sejteni, hogy egy napon megcsinálja ezt a példátlan bravúrt.

Azóta küzdött az egyetlen hiányzó serlegért Cincinnatiban. Legutóbb 2015-ben játszott döntőt a Western and Southern Openen, de csakúgy, mint négy korábbi alkalommal, akkor is kikapott, Roger Federer állította meg (7:6, 6:3), az elmúlt két évben nem is indult. Mostani diadalával nemcsak felzárkózott a 3. helyre az idei pontversenyben Rafael Nadal (6760 pont) és Roger Federer (4620) mögé, de a jövő hétfőn kezdődő US Open esélyesévé lépett elő könnyen a ranglista élén végezhet a szezon végén – egyelőre 2315 pont a hátránya. Cincinnatiban a 31. ATP 1000-es versenyét nyerte (ezen a listán Nadal még előtte jár 33-mal), és a Roland Garros óta 21 meccséből 19-et megnyert.