Soha nem látott helyszín várja az öttusa-vb főszereplőit

Manuel Padilla of Mexico winner of the silver medal and Charles Fernandez of Guatemala gold medal, compete during the Pentathlon Modern male competition in Cali, sub-city of the XIII Central American and Caribbean Sports Games of Barranquilla, Colombia, July 21, 2018. (Photo credit should read "Antonio Ocampo/Barranquilla2018/AFP-Services")
Vágólapra másolva!
A pénteken kezdődő mexikói világbajnokságon valósul meg először az öttusa történetében, hogy mind az öt versenyszámot egy helyszínen követhetik figyelemmel a nézők.

A mexikóvárosi Campo Marte sportkomplexumban lévő stadionban 25 méteres mobilmedencét építettek fel, emellett van a főlelátó előtt egy emelt vívópást, középen alakították ki a lovaspályát, a lézerlövészetes állásokat pedig a rekortán futókör mellé, ugyancsak a lelátóról jól látható helyre telepítették.

Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség elnöke - a UIPM hírlevele szerint - nagyon elégedetten nyilatkozott az öttusastadion bemutatása alkalmával, és emlékeztetett rá, hogy ennek révén megvalósulhat az alapgondolat: "egy sportág, öt szám, egy jegy, egy ülőhely".

A helyszín kialakítása mellett arra is szükség volt, hogy valamelyest lerövidítsék a versenyt, ezzel ténylegesen reálissá váljon, hogy a szurkolók végigkövessék.

A hagyományos versenyek döntője a szünetekkel együtt öt óra alatt lezajlik, mivel a hosszadalmas, több pástot igénylő körvívást már az előző napon lebonyolítják. A finálé során csak bónuszvívásra kerül sor, melyben az előző napi utolsó, azaz 36. helyezett az utolsó előttivel vív, majd a győztes marad a páston és így mennek tovább az elsőig.

Az öttusastadion ötlete már a riói olimpia előtt felmerült, de akkor még nem valósult meg, a tokiói helyszínek között azonban már egy ilyen létesítmény szerepel.