Társoldalunk:

Eltiltást kapott a US Open egyik teniszbírója

2018.09.19. 07:20

Eltiltották Mohamed Lahyani székbírót, aki megsajnálta a gyengén játszó Nick Kyrgiost az amerikai nyílt teniszbajnokságon, és segíteni akart neki.

Augusztus 30-án az ausztrál Kyrgios 6:4-re elveszítette az első játszmát a francia Pierre-Hugues Herbert ellen, a második szettben pedig 3:0-s hátrányban volt, amikor a svéd-marokkói kettős állampolgárságú játékvezető lemászott emelvényéről, majd odalépett a vesztésre álló játékoshoz, és térdre támaszkodva így szólt: "Szeretnék segíteni".

Mohamed Lahyani egy ideig pihenhetForrás: AFP/Kena Betancur

A nemzetközi férfiversenyeket szervező ATP keddi közleménye úgy fogalmaz, Lahyani "veszélybe sodorta a pártatlanságot, ami egy hivatalos személytől megkövetelhető".

A bíró a következő két tornán, Pekingben és Sanghajban nem tevékenykedhet, de október 15-től Stockholmban visszatérhet.

A US Open harmincadik kiemeltje, Kyrgios végül fordított, továbbjutott, majd a következő fordulóban Roger Federer ellen búcsúzott.

Herbert kijelentette, már a történtek pillanatában úgy gondolta, valamilyen módon szankcionálni kell Lahyanit.

"Ez nem az ő feladata volt" - fogalmazott a vesztes francia, hozzátéve: Lahyani nem egy edző, hanem egy döntőbíró, akinek a székében kell maradnia.

Az amerikai szövetség (USTA) szóvivője, Chris Widmaier már az eset másnapján elismerte, hogy a játékvezető "túlment a protokollon", és az ATP ügyvezető alelnöke, Gayle Bradshaw is úgy vélekedett, hogy "átlépett egy határt, és ezzel veszélyeztette saját pártatlanságát".