A Wembley-ben rendezik a hónap bunyóját

Box Horizontal
Britain's Anthony Joshua (L) poses by his challenger Russia's Alexander Povetkin during a joint press conference at Wembley stadium in London on September 20, 2018 ahead of the title defence boxing match on Saturday. / AFP PHOTO / Tolga AKMEN
Vágólapra másolva!
A négy világbajnoki övet birtokló brit Anthony Joshua szombat este a Wembley Stadionban az orosz Alekszandr Povetkin ellen, keménynek ígérkező mérkőzésen teszi kockára ökölvívó profi nehézsúlyú vb-címeit.

A profi pályafutása alatt 34 győzelem mellett egy vereséggel álló (2013-ban az ukrán Volodimir Klicskóval szemben maradt alul) Povetkin a Boksz Világszövetség (WBA) kötelező kihívójaként szerzett jogot a Joshua elleni összecsapásra, s a fogadóirodák egyértelműen neki adnak kevesebb esélyt (2,08-as odds az 1,07-tel szemben).

A 39 éves orosz bokszoló 2011 és 2013 között már birtokolta a WBA övét, s nagyon fogadkozik a szombati mérkőzés előtt: mint elmondta, ezért a pillanatért, az újabb vb-címmeccsért küzdött az utóbbi években.

Anthony Joshua (balra) és Alekszandr Povetkin csatája kőkemény lesz Forrás: AFP/Tolga Akmen

"Szombaton megkapom a lehetőséget arra, hogy a világ legjobbjával összemérjem az erőmet. Anthonynak négy öve van, és én mindent meg akarom szerezni.

- jelentette ki magabiztosan Povetkin, aki 2004-ben, Athénban olimpiai bajnoki címet is szerzett.
Joshua - London ötkarikás aranyérmese - úgy fogalmazott: a márciusi, Joseph Parker elleni mérkőzés óta várta, hogy visszatérjen a ringbe.

"Povetkin komoly kihívó, de alaposan felkészültem. Egyáltalán nem becsülöm le, és szerintem az sem fog számítani, hogy magasabb vagyok,

hiszen szinte egész pályafutása során hozzám hasonló fickókkal küzdött" - tért ki magassági fölényére (198 cm a 188-cal szemben) a 21 profi mérkőzés után (20 KO) is veretlen brit ökölvívó, aki szerint az lesz a legfontosabb, hogy ne hagyjon ellenfelének szabad ütőfelületet.

A 28 éves Joshua 2016 áprilisában szerezte meg a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) világbajnoki övét, majd tavaly áprilisában, ugyancsak a Wembley-ben Volodimir Klicsko emlékezetes legyőzése révén lett övé a WBA és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) címe is.

A negyedik világbajnoki övet, a Boksz Világszervezetét (WBO) idén áprilisában nyerte el honfitársától, Joseph Parkertől.

A Joshua-Povetkin csata magyar idő szerint várhatóan 23 óra körül kezdődik, a helyszínen mintegy 80 ezer néző előtt. A mérkőzés végeredményétől függetlenül Joshua jövő áprilisban is visszatér a Wembley-be, és amennyiben szombaton nyer, valószínűleg a WBC övét birtokló amerikai Deontay Wilderrel csaphat össze címegyesítő találkozón.