Vágólapra másolva!
A 78 kilogrammos Salánki Evelin és a 100 kilogrammos Ohát Zalán is kikapott második mérkőzésén, így mindketten befejezték szereplésüket kedden az olimpiai kvalifikációs bakui cselgáncs-világbajnokságon.

A magyarok közül Ohát Zalán lépett elsőként tatamira. A Budaörsi SC versenyzője- aki júniusban megnyerte a madridi világkupa-viadalt - a burundi Fleury Nihozeko ellen kezdett és 29 másodperces győzelemmel jutott tovább. A 32 között a szerb Bojan Dosen várt rá, akit eddigi két találkozójukon mindig megvert.

A magyar dzsúdós gyakran indított, aktívabb volt ellenfelénél, és a felek egy-egy intéssel kezdték meg az aranypontig tartó hosszabbítást. Ebből 32 másodperc telt el, amikor Dosen váratlanul a földre döntötte Ohátot, aki így kikapott, és helyezetlenül zárt.

Ohát Zalán egy meccset tudott nyerni Foto: Csudai Sándor - Origo

"Önbizalmat adott, hogy már kétszer megvertem őt, és most is úgy éreztem, hogy kézben van a meccs. A golden score-ban kitámasztottam, azt hittem, hogy állás-föld átmenet lesz, de ellenfelem megkapta a vazaarit" - összegzett az MTI-nek a 22 éves magyar dzsúdós.

Salánki Evelin, a Honvéd versenyzője februárban érte el első kiemelkedő nemzetközi eredményét azzal, hogy ezüstérmes lett a római világkupa-viadalon. Az azeri fővárosban erőnyerőként a 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, s először az ecuadori Vanessa Chalával csapott össze. Az ellenfél két bronzérmet szerzett eddig a Pánamerikai-bajnokságon.

Első találkozójuk mindössze 43 másodpercig tartott, amikor a péntek óta 24 éves magyar hanyatt döntötte Chalát, és a hátsó gáncsra kapott ipponnal nyert.

Salánki Evelin (kékben) a 2017-es budapesti világbajnokságon Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 16 között már jóval nehezebb feladat vár rá a holland Guusje Steenhuis személyében. Korábbi egyetlen találkozójukat - a tavalyi, varsói Európa-bajnokságon - a kétszeres Eb-második rivális nyerte, aki egy hónapja harmadik lett a budapesti Grand Prix-viadalon.

Második meccsükre Toncs Péter tanítványa kissé bicegve ment fel, és a küzdelem 21 másodpercnél ért véget, amikor a világranglista-vezető Steenhuis egy belső combdobásra ippont kapott.

"Három hete, edzés közben megsérült a belső oldalszalag a térdemben" - mondta az MTI-nek. "Borogattam, valahogy rendbe raktam, de amikor most eldobtam az ecuadorit, megint megreccsent. Hidas doktor úr le akart beszélni arról, hogy kimenjek a ranglistavezető holland ellen, de én meg akartam próbálni, mégiscsak vb-n vagyok. Összekötöttük, úgy érzem magam, mint egy robotzsaru" - mosolygott Salánki Evelin, hozzátéve, nem állítja, hogy egészségesen legyőzte volna Steenhuist, de biztosan tovább bírta volna ellene.

Ezzel a magyarok számára véget ért a keddi program, a vb szerdai versenynapján +78 kilogrammban Szigetvári Mercédesz lép tatamira Bakuban.