Tokió 2020: továbbra is baj van a nyíltvízi úszóhelyszín vízminőségével

Odajba Parkm Tokio 2020, Japán
Az eredetileg kikötőként funkcionáló Odajba Parkba tervezett versenyek helyszínén elhelyezett víz alatti mérőeszközök továbbra is bakteriális fertőzést mutattak ki
Vágólapra másolva!
A 2020-as tokiói olimpia szervezői kitartanak a nyíltvízi úszóversenyek eredetileg kijelölt helyszíne mellett, noha komoly aggályok merültek fel a vízminőséggel kapcsolatban.

Az eredetileg kikötőként funkcionáló Odajba Parkba tervezett versenyek - a hosszútávúszás mellett a triatlon úszószáma - helyszínén elhelyezett víz alatti mérőeszközök

továbbra is bakteriális fertőzést mutattak ki.

Igaz, a szervezők szerint jobb a helyzet, mint egy éve: akkor az E. coli baktériumból a megengedett határérték húszszorosát mérték.

"Megosztottuk a legutóbbi eredményeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, és azokkal a világszövetségekkel is, amelyek itt rendezik majd a versenyeiket. Egyetértettünk abban, hogy az eredmények kedvezőek" - fogalmazott a szervezőbizottság képviseletében Nakamura Hidemasza. Hozzátette ugyanakkor, hogy a mérési pontokon kívüli területeken a vizsgált 16 napon az eredmények 12 alkalommal meghaladták az egészségügyi határértéket.

Az eredetileg kikötőként funkcionáló Odajba Parkba tervezett versenyek helyszínén elhelyezett víz alatti mérőeszközök továbbra is bakteriális fertőzést mutattak ki Forrás: 2018/Masakazu Tanahashi

"Nemcsak a vizsgált területen születnek ilyen eredmények, hanem

- jelentette ki Kavasze Kodzsi, a tokiói kormányzat sportigazgatója. Elmondása szerint az aktuális vízminőségre az időjárás is komoly hatással van, így az, hogy esik-e az eső, vagy fúj-e a szél.

Japán partjait legutóbb júliusban sújtotta tájfun, emiatt például a július 28-i mérési eredmények használhatatlanok lettek.

A szervezők szerint a méréseket nemcsak az olimpiáig, hanem az alatt is folytatják majd, de

a vegyes eredmények ellenére ragaszkodnak ahhoz, hogy a belvárosi Odajba Parkban legyenek a versenyek,

ne pedig Tokió valamely külső kerületében.

A tokiói olimpiát 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik.