Társoldalunk:

Vass István Zoltán kapta a Szepesi-díjat

2018.10.09. 12:56

Vass István Zoltán vehette át a Szepesi-díjat, Várady Béla özvegye, Gazdag Judit pedig az Östreicher-díjat - az elismeréseket negyedszer ítélte oda a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány.

A Szepesi György-díjat a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett sportújságíró veheti át, míg az Östreicher Emil-díjat olyan hozzátartozó kapja, aki egy már elhunyt, korábbi nagy futballista pályafutását, életét segítette a háttérből a nyugodt családi légkör megteremtésével.

Vass István Zoltán negyven éves pályafutása alatt több mint 1500 futballmeccsről tudósítottFotó: Polyák Attila - Origo

Szöllősi György, a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány kuratórium elnöke a Groupama Arénában megtartott keddi díjátadón kiemelte: vannak ragyogó sportújságírók, sportkommentátorok, akik méltók Szepesi György szakmai örökére, illetve a korábbi bálványok hozzátartozóiról sem szabad elfeledkezni.
Vass István Zoltánt Ballai Attila, a Mediaworks Hungary Zrt. sportüzletág igazgatója, Feleki-díjas sportújságíró méltatta. A 76 éves rádióriporter négy évtized alatt több mint 1500 futballmeccsről,
több tucatnyi kézilabdameccsről, világbajnokságról és olimpiai aranyérmekről tudósított. Vass István Zoltán elárulta: megfigyelte, hogy amikor valakit kitüntetnek, akkor mindig végtelenül szerény marad.

Egy régi emlék: Körkapcsolás bajnoki labdarúgó-mérkőzésekről. A kép jobb oldalán Vass István Zoltán, mellette a rádió hangmérnökeForrás: Origo

És most itt állok én kitüntetettként, és nem tudom, van-e mire szerénynek lennem" - mondta. Hozzátette: furcsa szakma a sportújságíróké, mert munkájuk kapcsán mindig ki vannak szolgáltatva a sportolóknak. "Mit ér a legkitűnőbben megkomponált sportműsor, a legfrappánsabb közvetítés, a legigényesebben megírt cikk, ha nem áll mögötte a sportolók teljesítménye" - fogalmazott. Vass István Zoltán azzal zárta beszédét, hogy betegség miatt nem tudott elmenni Szepesi György augusztusi temetésére, de a díj névadója most ezzel az elismeréssel "üzent neki".

Várady Béla labdarúgó özvegye, Gazdag Judit, az Östreicher Emil-díj idei kitüntetettje és Vass István Zoltán rádióriporter, a Szepesi György-díj idei kitüntetettjeForrás: MTI/Soós Lajos

Az európai Ezüstcipős Várady Béla pályafutására Hegyi Iván írásával emlékeztek a jelenlévők. A Vasas 36-szoros válogatott támadója 2014-ben, 60 évesen hunyt el. Gazdag Judit könnyeivel küzdve vette át az elismerést, majd elmondta: rendkívül megható számára a díj és az ünnepség is. "A családom, a lányaim nevében köszönöm szépen mindenkinek, aki Bélára és rám gondolt, akik segítettek nekünk" - hangsúlyozta.

Az alapítványtevő Puskás Ferencné szándéka szerint mindkét díj egymillió forintos pénzjutalommal jár. Az idei díjak átadását Mészáros Lőrinc és az R-Kord Kft., valamint a Ferencvárosi Torna Club segítsége tette lehetővé.

Az eddigi kitüntetettek:
Szepesi-díj:
Novotny Zoltán (2015)
Hajdú B. István (2016)
Gulyás László (2017)

Östreicher-díj:
Mester Emilné Czibor Zsuzsanna (2015)
Hamzsek Jolán és Tóth Zsófia (2016)
Deák Ferencné Diósy Ilona (2017)

Vass István Zoltánnal 75. születésnapja alkalmából olvashattak interjút az Origón.