Olejnik Pavlo éremért küzdhet a birkózó-világbajnokságon

Lukács Norbert (pirosban) és az örmény David Szafarjan a férfiak szabadfogású 70 kilogrammos súlycsoportjának selejtezőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában
Vágólapra másolva!
A szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában szereplő Olejnik Pavlo mérkőzés nélkül jutott be a legjobb nyolc közé, majd másfél perc alatt vert egy kanadait. Az 55 kilogrammban induló Galambos Ramóna technikai tussal kikapott a nyolcaddöntőben a budapesti birkózó-világbajnokság hétfői versenynapján. A junior korú Dollák Tamara és Lukács Norbert is kikapott, míg Asarin Roman a vigaszágról is kiesett.

A 21 éves ukrajnai születésű, ám Magyarországon élő Asarin vasárnap kiválóan küzdött a későbbi döntős indiai Bajrang Bajrang ellen, így abban lehetett bízni, hogy képes lehet legyőzni a dél-koreai Li Szeung Csult.

A mérkőzés azonban már az első menetben rosszul alakult, ugyanis az ázsiai birkózó egy szép lábra támadás után Asarin mögé került (0-2), majd meg is pörgette (0-4). Ebből viszont a magyar szépen támadott vissza, s került Li fölé (1-4), a pörgetési kísérletét viszont elkapkodta, riválisa így belefogott akciójába, s a hátára szorult (1-6) Asarin nehezen tudott kifordulni a veszélyes helyzetből.

Asarin Roman (fent) és az indiai Bajrang Bajrang a férfiak szabadfogású 65 kilogrammos súlycsoportjának selejtező mérkőzésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Czagány Balázs

A második menetre így óriási hátrányban vágott neki a fiatal hazai sportoló, aki viszont végig ment előre, sokszor talán meggondolatlanul indított, amit Li egyszer szépen ki is használt (1-8), viszont az utolsó percben Asarin két szép akciót is bemutatott, s az utolsó másodpercekben egy gyönyörű billentés után (5-8) megpróbálta tusba húzni riválisa bal vállát, ami nem sikerült neki, s ezt a videózás is bizonyította (5-9).

Amíg a B szőnyegen Asarin küzdött, addig a C-n Lukács Norbert, aki nem volt szerencsés a sorsolásnál, ugyanis a selejtezőben rögtön az örmények világ- és Európa-bajnokát, Devid Szafarjant kapta ellenfélül.

Lukács Norbert (pirosban) és az örmény David Szafarjan a férfiak szabadfogású 70 kilogrammos súlycsoportjának selejtezőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Czagány Balázs

A 25 éves magyar stabilan birkózott neves riválisa ellen, aki az első három percben egy levitel után 2-0-ás előnyhöz jutott. A második szakasz elején aztán Lukács egy pontra csökkentette a különbséget Szafarjan viszont a szakasz közepén ismét levitte őt (1-4), a "hajrában" pedig már nem változott az eredmény.

Lukács Norbert még a keddi vigaszági folytatásban bízhat, amihez Szafarjan döntőbe jutására van szükség.

Hétfőn az 55 és 59 kilós versenyekkel a nők is megkezdték szereplésüket. A 10 fős hazai csapatból a válogatott helyét legkésőbb, a szeptemberi válogatón bebiztosító Dollák Tamara vívta az első meccset, méghozzá a mexikói Alejandra Romero Bonilla ellen.

A 19 éves magyar versenyző számára a tapasztalatszerzés volt az elsődleges cél, s az már az első menet közepén látszott, hogy győzelemre nincs esélye. Dollák bátran küzdött, ám mexikói riválisa az első, majd a második menetben is egyszer levitte és pörgette, így végül 8-0-ra győzött. A hazai tehetség a második szakaszban veszélyesebben birkózott, ám hiába volt többször is lehetősége, nem tudott riválisa mögé kerülni, így pont nélkül zárt.

Dollák Tamara (kékben) és a mexikói Alejandra Romero Bonilla a nők 59 kilogrammos súlycsoportjának selejtezőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Czagány Balázs

"Szorosabb meccsre számítottam ennél, de sajnos az első menetben már nagy hátrányba kerültem. Úgy éreztem, nem verhetetlen ellenfél a mexikói, voltak is lehetőségeim az akcióra, de nagyon jól védekezett a második szakaszban, sajnálom" - értékelt a meccs után a 19 éves újpesti tehetség, akinek a vigaszági folytatáshoz a mexikói fináléba jutására van szüksége.

A szabadfogású válogatott utolsó fellépője az ukrajnai, honosított 97 kilós Olejnik volt, aki a 16 között mutatkozott be a hazai közönségnek, melynek még várnia kell arra, hogy birkózni lássa, ugyanis ellenfele, az argentin Ricardo Baez nem jelent meg a mérkőzésen.

Olejniknek így egyetlen meccset kellett nyernie az elődöntőbe kerüléshez, s ahhoz, hogy kedden éremért küzdhessen. Negyeddöntős ellenfele a kanadai Jordan Steen volt.

Olejnik Pavlo (j) a férfiak szabadfogású 97 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 22-én. Olejnik Pavlo mérkőzés nélkül jutott be a legjobb nyolc közé, miután ellenfele nem jelent meg a mérkőzésen Forrás: MTI/Czagány Balázs

Olejnik végül leiskolázta ellenfelét, mindössze másfél percig tartott a küzdelem. Olejnik háromszor pörgette meg ellenfelét és a két levitellel össze is jött a tízpontos különbség.

Steen teljesítménye különösen a nyolcaddöntőben mutatott produkcióját látva volt meglepetés, ugyanis a 16 között remek birkózással verte 4-2-re az első helyen kiemelt ukrán Murazi Michelidzét.

Az elődöntőben Olejnik már nem számíthat hasonlóan könnyű csatára, ugyanis a címvédő, olimpiai bajnok Kyle Snyderrel kell megmérkőznie.

Galambos Ramóna, aki 2016-ban Európa-bajnoki bronzérmes volt és világbajnoki ötödik. Riválisa - az elképesztően erős amerikai válogatottból - Jacarra Winchester volt.

"Csak az elején ne kerüljön nagy hátrányba, ez lenne a legfontosabb" - mondta még a meccs előtt az MTI-nek Nagy Lajos, a válogatott másodedzője.

Sajnos a szakember szavai nem találtak meghallgatásra. Galambos néhány másodperc után bajba került, riválisa mögé ment (0-2), ebből viszont ügyesen menekült ki, felállt és összefogta a neki háttal álló amerikait, ám hiába várta a publikum, hogy leviszi, vagy eldobja ellenfelét, néhány másodperc után Winchester kiszabadult a fogásából. A kihagyott lehetőség úgy tűnt, nem kedvetlenítette el a magyar sportolót, mert szinte rögtön ezek után kitolta riválisát a szőnyegről és 2-1-re felzárkózott. A menet hajrája felé közeledve aztán az addig jól küzdő magyar versenyző egy meggondolatlan támadást indított, nagy lendülettel rontott a hátráló Winchesterre, aki gyönyörűen összefogta Galambost és csípődobást mutatott be (1-6) rajta.

Galambos Ramóna a nők 55 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Czagány Balázs

A második menetben a szinte behozhatatlannak tűnő hátrányban a hazai tehetség minden kockázatot vállalt azért, hogy akciót csináljon, a kényelmes helyzetben lévő amerikai viszont gyönyörű kontrákkal hatástalanított akciót, és megszerezte a technikai tushoz szükséges pontokat (1-12).

"Meg akartam nyerni ezt a meccset, nagyon el vagyok keseredve. Az elején nem lett volna szabad a kétes helyzetekbe belemenni. Ő fizikailag erősebb, az első menetben biztonságosan kellett volna birkóznom" - mondta az MTI-nek könnyeivel küszködve a 22 éves birkózó.

Galambos még a vigaszágban reménykedhet, amihez az amerikai döntőbe kerülésre van szüksége.