Káprázatos magyar aranyérmet korcsolyázott össze Liu Shaolin Sándor

Liu Shaolin Sándor, téli olimpia, 02.22., csütörtök
Liu Shaolin Sándor férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének döntőjében
Vágólapra másolva!
Liu Shaolin Sándor nyerte az első 1000 méteres versenyt a rövidpályás gyorskorcsolyázók második, Salt Lake Cityben zajló világkupa-állomásának szombati napján.

A váltóval olimpiai bajnok versenyző egész nap fantasztikusan korcsolyázott, ugyanis a pénteki kétkörös selejtező után

szombaton a negyed- és az elődöntőből is futamgyőztesként jutott tovább.

Hozzá hasonlóan a fináléba került öccse, Liu Shaoang is, aki egy hete a Calgaryban rendezett idénynyitón győzött ezen a távon, míg Varnyú Alex kellemes meglepetést okozva kisdöntőbe került, ahol második lett, így összességében nyolcadikként zárt.

A legjobb hatot felvonultató fináléban a Liu fivérek köröztek az élen, elöl a fiatalabbik, mögötte az idősebbik testvér.

A hajrában a 22 éves Liu Shaolin megelőzte 20 esztendős öccsét, éllovas pozícióját pedig már nem is engedte át másnak a célig.

A szintén ötkarikás aranyérmes Liu Shaoangot viszont megelőzte a kínai Zsen Ce-vej is, majd az MTK versenyzője szabálytalankodott a befutó során a dél-koreai Park Dzsi Vonnal szemben, aki a célegyenesben akart elé kerülni, ezért kizárták a magyart, így hatodikként zárt múlt heti diadala után, bátyja mögött pedig a két ázsiai rivális végzett dobogós pozícióban.

Egyéniben még a szintén olimpiai bajnok Burján Csaba, illetve Sziliczei-Német Rebeka szerepelt jól, mindketten 1500 méteren korcsolyázhattak a kisdöntőben, amelyben előbbi második lett, így kilencedikként zárt. Utóbbi a sikertelen pénteki selejtező után a reményfutamból küzdötte magát az elődöntőbe, majd onnan a B döntőbe. Ott végül egy ellenfelet megelőzve hatodikként ért célba, de 13. helyével így is pályafutása legjobb vk-eredményét érte el a juniorkorú versenyző. Jászapáti Petra 1000 méteren kizárása miatt a negyeddöntőben búcsúzott.

A váltók közül a 2000 méteres vegyescsapat Bácskai Sára Luca, Jászapáti, Krueger Cole, Burján összeállításban először jutott döntőbe, igaz ez a szám csak múlt héten debütált a vk-programban.

Az olimpiai bajnoki címvédő férfi négyes pedig a múlt héten világcsúcsot döntő összeállításban, azaz a Liu Shaolin, Liu Shaoang, Burján, Krueger négyessel futamgyőztesként lépett a fináléba.

A Bácskai, Jászapáti, Knoch Marta, Sziliczei-Német alkotta női kvartett harmadik lett az elődöntős futamában, azaz a kisdöntőben szerepelhet a viadal zárónapján.

Vasárnap a másik 1000-es és az 500 méteres viadalra kerül sor a staféták fináléi mellett.