Vágólapra másolva!
Visszavonhatják Calgary pályázatát a 2026-os téli olimpia megrendezésére, miután a keddi népszavazáson a lakosság több mint 56 százaléka a kandidálás ellen voksolt.

A nyugat-kanadai nagyváros 1988-ban házigazdája volt a téli játékoknak, esetleges kiszállása pedig újabb csapás lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára (NOB), miután így az eredetileg jelentkező hét helyszín közül csupán kettő, Stockholm és Milánó-Cortina d'Ampezzo marad versenyben. A calgaryi pályázat visszavonásáról a végleges döntést hétfőn a városi tanács hozza meg.
A Kanadai Olimpiai Bizottság (COC) és a calgaryi pályázatot irányító cég közleményben jelentette ki, hogy tudomásul vette a lakosok véleményét és tiszteletben tartja azt.

Calgary 38 év szünet után rendezhetett volna téli olimpiát Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

"Ugyanakkor nagyon csalódottak vagyunk a népszavazás végeredménye miatt" - írta közleményében a COC, és hozzátette:

A 2026-os téli olimpia rendezéséért zajló versenyből korábban Sion, Szapporó és Graz visszalépett, míg a törökországi Erzurumot a NOB zárta ki a jelentkezők közül. Milánó és Cortina d'Ampezzo közös pályázatát az olasz kormány pénzügyileg nem támogatja, de Thomas Bach, a NOB elnöke múlt csütörtökön hozzájárult ahhoz, hogy a kandidálás így is versenyben maradhasson. Stockholm pályázata előtt szintén állnak még akadályok.

Felmerült Argentína jelentkezése is, november 1-jén a NOB jelezte, hogy Buenos Aires és a Tűzföldön található Ushuaia, a világ legdélibb városa lenne az esetleges helyszín. A jelentkezés elfogadására a NOB tanulmányútja után kerülhet sor.
A NOB júniusban a lausanne-i kongresszuson dönt a helyszínről. A 2022-es téli olimpiát Peking rendezi.