Meghalt egy 13 éves thaibokszos fiú, betiltanák a gyerekek versenyeit

A 13 éves Anucha Thasako belehalt sérüléseibe
Vágólapra másolva!
Vita indult Thaiföldön arról, hogy betiltsák-e a gyerekek részvételével zajló thaiboksz-viadalokat, miután egy 13 éves fiú a minap életét vesztette egy mérkőzésen egy bangkoki külvárosban.

A mérkőzésről a közösségi médiában keringő felvétel szerint a fiú - aki 8 éves kora óta bokszolt, és több mint 170 meccs volt a háta mögött - nem viselt semmiféle védőfelszerelést, ahogy az a sportágban általában szokás.

Thaiföldön különösen vidéken elterjedt, hogy szegényebb sorú gyermekek pénzért vívnak bokszmeccseket egymással. A gyakorlat bírálói szerint ez rendkívül veszélyes, kutatások szerint a boksz különböző mértékű agykárosodást okozhat 15 év alatti gyerekeknél. A thaiföldi törvényhozók előtt már törvényjavaslat is van, amellyel megtiltanák, hogy 12 év alatti gyerekek versenyszerűen bokszolhassanak.

A 13 éves Anucha Thasako belehalt sérüléseibe Forrás: thetaiger.com

Az ázsiai országban népszerű harcművészet rajongói viszont ellenzik, hogy szabályozzák a sportágat. Egy több sportklubot tömörítő egyesület jogásza szerint a gyerekekre vonatkozó tilalom akár a sportág kihalásához is vezethet, mivel szerinte elengedhetetlen, hogy a versenyzők egészen fiatalon kezdjenek el gyakorolni, és kialakuljanak a "bokszolócsontok". A jogász szerint a 13 éves fiú múlt szombati halála példa nélküli eset volt.

Szerinte magát a rendezvényt nem szervezték meg megfelelően: hibázott a bíró, és nem volt jelen orvos, ami mind olyan tényező, amely független a versenyzők életkorától.

Anucha Tasako nagybátja, Damrong Tasako azt nyilatkozta a ThaiPBS állami televíziónak, hogy
a fiú halála baleset volt, de szeretné, ha a 15 év alatti gyerekek számára kötelező lenne a védőfelszerelés, amik megvédhetnék a gyerekek fejét és testét is.

Tasako és edzője

Anucha Tasakotól Samut Prakan tartomány buddhista templomában búcsúztak el. A fehér koporsóra, illetve mellé fehér és rózsaszín virágkoszorúkat helyeztek.