Vágólapra másolva!
Ha már 2019 januárjában megrendeznék az első ATP Cupot, akkor Magyarország (huszonkettedikként) ott lenne a 24 csapatos mezőnyben. A kvalifikáció az első számú játékos ranglistahelyezése alapján történik, és Fucsovics Márton 37. a sorban, amivel bevinné a magyar csapatot.

Nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy valaki megértse, milyen óriási lehetőség a magyar fiataloknak – ötfős válogatottak indulhatnak –, hogy tíz napra egy olyan mezőnyben teniszezhetnének élesben, amilyennel az egyéni versenyeken még nem találkoznak,

hatalmas motiváció és esély a fejlődésre.

Az ATP Cupon induló 24 csapatot hat négyes csoportba sorsolják, természetesen kiemeléssel, és nyolc együttes jut az egyenes kieséses szakaszba. Az ATP Tour minden évben ezzel a versennyel fog indulni, a Tennis Australia a főszervező, és három ausztrál városban rendezik, tíz napon át. Az új csapatversenyt az ATP Finals 5. napján, Londonban mutatták be.

Az ATP Cup óriási változásokat hozhat a profi teniszben Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az ATP-nek 2012-ig Düsseldorfban, a Roland Garros előtt volt egy nyolccsapatos világkupája, de az kifulladt, nem tudott versenytársa lenni a Davis-kupának. Az új versenyre 2020-ig várni kell, de

a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) vezérkarának már most főhet a feje,

mert ez a mostani gyakorlatilag a Davis-kupa teljes ellehetetlenítését jelenti. Az átalakított Davis-kupa 2019 novemberében, Madridban mutatkozik be, de elképzelhetetlen, hogy a legjobb játékosok bő egy hónappal a saját versenyük előtt elindulnának a konkurenciának számító eseményen. Az ATP Cup ráadásul – a 15 milliós pénzdíj mellett – ranglistapontot is ad (a győztes 750-et kap), ami az olimpiai kvalifikációs évben különösen motiváló és fontos.

A mostani állapot szerint

az ATP kiütéses vereséget mér az ITF-re,

a kérdés csak az, mit talál ki a nemzetközi szövetség elnöke, hogy megmentse azt a 3 milliárd dollárt, amit a Davis-kupa mögé felsorakozott befektetői csoport (Kosmos) a Barcelona labdarúgója, Gerard Piqué vezetésével biztosít 25 évre. Az ugyanis egyre világosabb, hogy

az ő eredeti elképzelésük már az indulás előtt csődöt mondott.

Egy Davis-kupa-döntő évtizedek óta igazi népünnepély, tavaly a franciák tombolhattak, Lille-ben Forrás: AFP/Denis Charlet

A teniszháborúnak azért még vannak nyitott kérdései. Mi lesz azokkal az ATP-versenyekkel (Brisbane, Doha, Pune, Sydney, Auckland), amiket most rendeznek az Australian Open előtti két hétben? Másik érdekesség, hogy az olimpiai kvalifikáció kritériumai között szerepel: a játékosnak meghatározott alkalommal rendelkezésre kell állnia a nemzeti csapatnak a Davis-kupában. Erre eddig egy évben akár négyszer is lehetősége volt (hogy teljesítse a követelményt), de az új lebonyolításban négy ország évente csak egy héten fog DK-t játszani, így finomítani kell a vonatkozó szabályokat.

Az sem tiszta még, hogy mi lesz a Hopman Kupa sorsa.

A vegyes csapatok nem hivatalos világbajnoksága (szintén Ausztráliában és januárban) egyre sikeresebb lett az elmúlt években, de az ATP Cup mellett biztos nem marad meg.

Novak Djokovicnak tetszik az új kezdeményezés Forrás: NurPhoto/Alberto Pezzali/NurPhoto/Alberto Pezzali

és még ranglistapontot is ad. Ez lesz a lehető legjobb idénynyitó. Ausztrália egy Grand Slam-nemzet, komoly teniszhagyományokkal. Több mint 90 százalékban egyéni versenyeket játszunk, nincs túl sok lehetőségünk csapatban versenyezni. Gyönyörű és büszke pillanat lesz, hogy a hazámat képviselhetem egy olyan eseményen, ami sok nemzetet hoz össze"- értékelte a hírt Novak Djokovic.

Tart a küzdelem a nézőkért a képernyők előtt és a szurkolókért a lelátókon. Nem a tenisz az egyetlen a látványsportok között, amelyik keresi a fejlődés útját. Mindenki azért dolgozik, hogy sikerüljön megszólítani, megtalálni a fiatalokat, mert egyre öregszik a sportot nézők, követők átlagéletkora, és ez kereskedelmileg, az eladhatóság szempontjából komoly veszélyeket jelent egy dollármilliárdokat mozgató iparágban.