Vágólapra másolva!
Nem történt meglepetés, Novak Djokovic lesz Alexander Zverev ellenfele vasárnap délután az ATP-világbajnokság döntőjében. Az első kiemelt szerb könnyedén intézte el Kevin Andersont, sorozatban nyolcadszor bizonyult jobbnak a dél-afrikainál, ezúttal 6:2, 6:2-re verte.

A férfi teniszben 2018 végére egy ismerős kérdés lett a meghatározó téma:

ki állítja meg Novak Djokovicot?

Az újra világelső szerbnek egyre nyomasztóbb a fölénye a többiekkel szemben. Egyszerűen nem találnak fogást rajta. Londonban, ahol a legjobbak ellen játszik, a három csoportmérkőzésén egyszer nem veszítette el az adogatását, összesen kettő fogadóelőnyt engedélyezett a riválisainak. Elképesztő adat, kiváltképp, ha hozzátesszük, hogy évek óta őt tartják a legjobb adogatás fogadónak, tehát mindkét szerepben szinte tökéletes a játéka, ritkán ront.

Novak Djokovic az egész mezőny előtt jár Forrás: AFP/Ben Stansall

Minden mozdulatából, reakciójából sugárzik az önbizalom,

amire persze minden alapja megvan, Wimbledon óta 13-ból 13 meccset nyert top 10-es rivális ellen. Ha nem sérül meg, vagy a többiek nem találnak megoldást erre a kihívásra, akkor jövőre könnyen unalomba fulladhatnak a versenyek, mert annyival a mezőny előtt jár.

Szegény Kevin Anderson

maximum a csodában bízhatott szombat este az O2 arénában.

A 32 éves dél-afrikai először jutott elődöntőbe az ATP-világbajnokságon. Most ugyan sokkal pihentebben, frissebben léphetett pályára Djokovic ellen, mint júliusban, a wimbledoni fináléban, de ez sem segített rajta. Gyorsan megpecsételődött a sorsa, egyből brékelte őt a világelső. Próbálkozott ő mindennel, de esélye nem volt kizökkenteni a szerbet. Esetleg, ha 70 százalék felett jöttek volna az első szervái, de ettől messze járt (48%) az első szettben, így szinte kivégezte Djokovic: 40 perc alatt 6:2.

Kevin Anderson inkább a törülközőjébe temette az arcát, ha már nem dobhatta be Forrás: AFP/Ben Stansall

Változást a folytatás sem hozott, megint brékkel indult a játszma és a londoniak viszonylag gyorsan új programot kereshettek maguknak szombat este, mert a szerb 1 óra 17 perc alatt befejezte a teniszleckét. Nem biztos, hogy az elmúlt hét meccsei jól szolgálták a férfi tenisz népszerűsítését. Játszottak 14 mérkőzést, de mindegyik eldőlt kettő szettben.

Novak Djokovic hetedszer jutott döntőbe az ATP-vb-n, eddig ötször nyert, vasárnap beérheti a hatszoros bajnok Roger Federert.

Frissítve a korábban említett brutális statisztikát: Novak Djokovic játszmavesztés nélkül, a saját adogatását egyszer sem elveszítve, négy meccsen két fogadóelőnyt engedélyezve jutott a fináléba.