Hat meccs, hat döntetlen a sakkvilágbajnoki döntő félidejénél

leisure Horizontal
Reigning World Chess Champion Norway's Magnus Carlsen (L) and challenger US player Fabiano Caruana (R) play the first game of the 2018 World Chess Championship match in London on November 9, 2018. - Norway's Magnus Carlsen will seek to cement his reputation as history's greatest chess player on Friday when he launches a defence of his crown against the first US title contender since Bobby Fischer in 1972. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Londonban félidejéhez érkezett a címvédő Magnus Carlsen és kihívója, Fabiano Caruana 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntője. Az első partiban a háromszoros norvég világbajnok sötéttel túljátszotta az amerikai nagymestert, nyerést szalasztott el. Négy kevésbé eseménydús döntetlen után a hatodik összecsapásban Caruana hagyott kihasználatlanul nagy esélyt, tisztelőnyét nem tudta érvényesíteni. A hat döntetlen jól mutatja, hogy kiegyenlített erők küzdelmét látjuk, Fabiano Caruana remekül felkészült a fináléra, a és motiváltabbnak tűnik a címvédőnél.

A két évvel ezelőtti világbajnoki döntőhöz hasonlóan a párharc első félidejében csak döntetlenek születtek. New Yorkban Magnus Carlsen az orosz Szergej Karjakinnal szemben a harmadik játszmában szalasztott el nagy esélyt, majd a negyedik ütközetben is megszorongatta ellenfelét, aki szívós védekezéssel mentette döntetlenre a játszmákat. A brit fővárosban a finálé első ütközetében Fabiano Caruana nagy bajban volt, de a címvédő a súlyos időzavarba került riválisával szemben és sorban hagyta ki a kínálkozó lehetőségeket.

Egyelőre sem Carlsen (b.), sem Caruana nem tudta kihasználni ellenfele hibáit Forrás: AFP/Ben Stansall

A szerencsés megmenekülés jótékony hatással volt Caruana játékára, megbirkózott a fokozott feszültséggel, egyre magabiztosabbá vált. Az amerikai felkészülése jól sikerült,

Carlsen is elismerte, hogy különösen világossal nehezen talál fogást ellenfelén.

Próbálkozott a vezércsellel, majd az angol megnyitással is, végül a hatodik partiban 1.e4-gyel nyitott. Caruana a várakozásnak megfelelően az orosz huszárjátékot választotta. Az augusztusi Sinquefield Cup-on játszott partijukban a világbajnok új ötlettel zavart okozott kihívója soraiban. Mindkét tábor alaposan górcső alá vette a partit, s meglepetésre Carlsen az elméleti párbajt elkerülve a korai vezércsere mellett döntött. Érdekes középjáték alakult ki, egyenlőek voltak az esélyek, a háromszoros világbajnok talált nehezebben tervet. Caruana a 21...c5 lépésével meg is lepte a címvédőt.

Forrás: Origo

21...c5! 22.Fc2 0-0 23.Bd1 Bfd8 24.Hg2 cxd4 25.cxd4 Bac8 26.Fb3 Hc6 27.Ff4 Ha5 28.Bdc1 Fb4! 29.Fd1 Hc4 30.b3 Ha3 31.Bxc8 Bxc8 32.Bc1 Hb5 33.Bxc8+ Fxc8 következett és Carlsen 34.He3?! lépésével elindult a lejtőn.

Egyre érezhetőbbé vált a világos vezérszárny gyalogszerkezetének gyengesége, Caruana kisebb időzavarban a 40. lépésben hagyott ki jó esélyt, majd Carlsen tisztet áldozott három gyalogért cserébe.

Forrás: Origo

44.Fxd5! Fxe3! 45.Fxc6 Fxf4 46.Fxb7 Fd6 47.Fxa6 He4 48.g4 Fa3 49.Fc4 Kf8 50.g5 Hc3 51.b4-gyel a világbajnok remekül védekezett. Hihetetlenül érdekes volt a végjáték, megoszlottak a vélemények, hogy nyerhető-e a pozíció. Egy elhibázott királylépés után jött létre a parti újabb kritikus pillanata.

Forrás: Origo

Caruana 68...Hf3?-mal folytatta. A számítógép megtalálta sötét győzelméhez vezető utat: 68...Fh4! 69.Fd5 He2 70.Ff3 Hg1! 71.Fd5 Fg5 72.Kh7 He2 73.Ff3 Hg3 folytatásban a futó többé nem térhetett volna vissza az a2-g8 átlóra és 74.Fg4 után a sötét király is akcióba léphetett volna 74...Kf7-tel. A több mint hatórás csatában korántsem könnyű megtalálni ezt a nyerést.

A partit követő sajtótájékoztatón Magnus Carlsen nagyon meggyötörtnek látszott, Fabiano Caruana pedig egyértelműen motiváltabbnak, felszabadultabbnak tűnt. Természetesen rákérdeztek a 68...Fh4 lehetőségre, de a fonalas nyerést csak az alapos elemzés mutatta ki. A felek a 80. lépés után egyeztek meg a döntetlenben.

A mérkőzés vasárnap a hetedik játszmával folytatódik, színcsere történik, ismét Carlsen játszhat világossal. Lesz-e hathatós fegyverük a második félidőben, vagy fokozott óvatosság jellemzi majd a partikat? 6-6 esetén rájátszás döntené el a világbajnoki cím sorsát.

A világbajnoki döntő állása:
Magnus Carlsen (norvég, 2835) – Fabiano Caruana (amerikai, 2832) 3 - 3
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 115)
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Vezércsel, 49)
Fabiano Caruana – Magns Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 49)
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Angol megnyitás, 34)
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 34)
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Orosz huszárjáték, 80)