Magnus Carlsen évek óta uralja a sakkvilágot

Magnus Carlsen
World chess champion Norway's Magnus Carlsen poses with the FIDE world chess championship trophy after beating challenger, US player Fabiano Caruana (not pictured) in the tie-break matches of the 2018 World Chess Championship in London on November 28, 2018. - Three-time defending chess champion Magnus Carlsen on Wednesday successfully defended his world title after demolishing US hopeful Fabiano Caruana in a winner-take-all finale. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A sakkozás tizenhatodik világbajnoka, Magnus Carlsen 2013-ban Csennajban hódította el a világbajnoki címet az indiai Viswanathan Anandtól, 6,5-3,5-re győzte le a hat évig uralkodó világelsőt. Egy évvel később Szocsiban kihívójával, Viswanathan Ananddal szemben 6,5-4,5-re nyert. Két éve New Yorkban az orosz Szergej Karjakin ellen 6-6 után a rapid rájátszásban győzött, 9-7-tel védte meg világbajnoki címét. Londonban az amerikai Fabiano Caruana támadását verte vissza, a rapid rájátszásban ismét diadalmaskodott, összesítésben 9-6-ra nyert. Bámulatos pályafutásának legfontosabb eredményei.

Minden Wijk aan Zee-ben kezdődött

A sakkozás 16. világbajnoka 1990. november 30-án Tønsbergben született. Pályafutásának első nagy állomása 2004-ben a Wijk aan Zee-i Corus sakkfesztivál „C” nagymesterversenye volt. A záróünnepségén nagy ováció köszöntötte a 13 éves norvég sakkozót.

A 14 résztvevős tornán nyolcadiknak rangsorolták, kilenc győzelemmel, egy vereséggel és három döntetlennel 10,5 ponttal nyerte meg a viadalt.

Megcsodáltuk érett játékát, első nagymesteri normáját teljesítette.

Magnus Carlsent (b) már gyerekkorában az egyik legnagyobb tehetségnek tartották Forrás: AFP/Marcel Antonisse

A „sakkozás Mozartja” Wijk an Zee-i sikere után egyre több versenyre kapott meghívást. Kitűnő memóriája, remek kombinációi, élvezetes játéka, szerény magatartása rendkívül népszerűvé tette a versenyszervezők és rendezők körében. Reykjavíkban nagyszabású rapidversenyen az első fordulóban teljesült nagy álma, megmérkőzhetett a „királlyal”, Garri Kaszparovval. Az első partit elremizte, a másodikban kikapott, de nagyon mérges volt, mert látványos hibát követett el.

Kaszparov elismeréssel szólt játékáról, a legnagyobb tehetségnek nevezte. Nem véletlen, hogy rövidesen a sakkvilág legfiatalabb nagymestereként köszönthették.

Egyre erősebb tornákon játszott, állta a sarat, szélesítette megnyitási repertoárját, javította technikáját, növelte Élő-pontjait, a szaksajtó újabb és újabb sikereiről lelkendezett 2005-ben, a Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán sorban vette az akadályokat, s óriási szenzációként 15 évesen világbajnokjelölt lett!

Pályafutása első szuperversenyein – Moszkva, Wijk aan Zee – még kissé megilletődötten sakkozott, de a Morelia-Linares tornán Magnus már Viswanathan Anand legnagyobb riválisa volt. Versenyfutásukat a 10. forduló döntötte el, Anand szépségdíjas partiban másodszor is legyőzte norvég riválisát. A 16 éves Carlsen a világbajnok-jelölti párharcban ádáz küzdelemben vesztett az örmény Levon Aronjannal szemben. Átlépte a 2700 Élő-pontos határt, a Világkupán, Hanti-Manszijszkban az elődöntőben a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól szenvedett vereséget. A 2008-as Wijk aan Zee-i tornán, a váratlan fordulatok viadalán nagyszerű versenyzői erényeket csillogtatott meg, vesztett két partit – Lékó Pétertől és Viswanathan Anandtól kapott ki –, de nyert ötöt. Holtversenyes első helyéről a nagy riválisok is elismerően nyilatkoztak. Morelia-Linaresben, a sakktörténelem egyik legharcosabb versenyén Carlsen folytatta remeklését. Három vereségét öt győzelemmel ellensúlyozta, a győztes Anand mögött félpontos hátránnyal lett második.

Kaszparov vette át edzéseinek irányítását

Sokáig féltve őrzött titokként kezelték, a norvég VG újság közölte elsőként a szenzációs hírt, hogy

a sakkozás legendás világbajnoka, 2005-ben az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov lett Magnus edzője.

Moszkvában kezdték a munkát, nyáron Horvátországban két hétig készültek, Norvégiában folytatták a közös elemzéseket. A hathónapos együttes munka meggyőzte Kaszparovot: Magnus fiatal kora ellenére már nagyon közel van a csúcshoz, a nagy bajnokokra jellemző tulajdonságokkal bír.

Mintegy másfél év után 2009 őszén újra tornagyőztes. Nankingban a 18 esztendős norvég nagymester lenyűgöző teljesítménnyel ért el bámulatos eredményt, két és félpontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt. Megnyitási repertoárján meglátszott Kaszparov hatása. Új nyitásokat is játszott, régebbieket sikeresen megújítottak, jól játszható pozíciókat kapott, az esélyeket szinte tökéletesen használta ki, hat győzelmet aratott. Carlsen átlépte a 2800 Élő-pontos bűvös határt, teljesítményének performance-pontszáma 3002 volt. Londonban a norvég titán remek tornagyőzelemmel zárta az esztendőt. Első alkalommal választották az év sakkozójává.

Magnus Carlsen rengeteget tanult a sakklegenda Garry Kasparovtól Forrás: AFP/2010 Getty Images/Joe Kohen

Már világranglista-vezetőként kezdte szép sikerrel a 2010-es évet. Wijk aan Zee-ben Carlsen jól játszott, fél ponttal megelőzte Vlagyimir Kramnyikot és Alekszej Shirovot, fölényes diadalt aratott a báznai szuperversenyen, kétpontos előnnyel nyert. Londonban több győzelmének köszönhetően másodszor is tornagyőztesként ünnepelték.

Tíz hónapon keresztül a sakktörténelem legfiatalabb világranglista-vezetője.

Harmadszor játszott a Grand Slam-döntőn és szereplését siker koronázta, a holtversenyt eldöntő rájátszást megnyerte Vaszilij Ivancsukkal szemben. 2012-ben a Grand Slam-döntőn megvédte elsőségét. Fabiano Caruanával végzett holtversenyben, a rájátszásban legyőzte riválisát. Moszkvai elsősége, a Grand Slam trófea elnyerése után harmadszor győzött a brit fővárosban. Veretlenül, megnyitásait jól variálva, kevéssé elemzett változatokat is vállalva, esélyeit tökéletesen kihasználva végzett az élen. A norvég zseni Élő-pontszáma alapján megdöntötte Garri Kaszparov korábbi, 2851 pontos világcsúcsát.

Drámai utolsó forduló a londoni vb-jelölti tornán

Wijk aan Zee-ben a jubileumi 75. tornán, a Tata Steel szuperversenyen Magnus Carlsen is jubileumot ünnepelt. Tizedszer játszott, szenzációs tornagyőzelmet aratott, másfél pontos előnnyel győzött. A középjátékban rendkívül kreatívan, a végjátékban pedig végtelen türelemmel játszott. Wijk aan Zee-ben hét játszmát nyert, saját rekordját is megdöntötte, 2872-re növelte Élő-pontját.

Londonban drámai utolsó fordulóval ért véget a világbajnok-jelölti verseny, amelyet végül több győzelmének köszönhetően nyert meg és lett az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

Norvégiában óriási érdeklődés kísérte szereplését, az újságokban nagy teret szenteltek eredményének. A sakk még fokozódó népszerűségét is szolgálta sikere.

Az orosz Szergej Karjakin nyerte meg a norvég sakktörténelem első szuperversenyét, amelynek megszervezésében Carlsen fontos szerepet játszott. A világbajnoki kihívó az utolsó előtti fordulóban váratlan vereséget szenvedett a kínai Wang Hao-tól, megszakadt nagy sorozata, Hikaru Nakamurával holtversenyben végzett a második helyen. St. Louisban Magnus a világbajnoki döntő előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos győzött a Sinquefield Cup szuperversenyen. Magnus Carlsen világbajnokként első versenyét Zürichben játszotta. A 6 résztvevős szuperverseny a 2801 Élő-pontos átlagával a sakktörténelem addigi legerősebb tornája volt. Villámverseny, klasszikus viadal, majd a rapid torna összesített eredménye alapján győztes lett. Samkirban, a Gasimov emlékversenyen pályafutása újabb nagyszerű sikerét érte el, egypontos előnnyel végzett az élen.

Hazai pályán balsikerként élte meg, hogy a stavangeri szuperversenyen Szergej Karjakin megismételte előző évi sikerét, Carlsent fél ponttal megelőzve győzött.

Dubaiban teljesült a norvég világbajnok célkitűzése, megnyerte a rapid-és a villám-vb-t is, valamennyi műfajban ő lett a király!

Második világbajnoki döntője előtti főpróbája kissé balul sült el, a szenzációs formában sakkozó Fabiano Caruana hárompontos előnnyel győzött a 2. Sinquefield szuperversenyen. A világelső Caruanától elszenvedett vereségét két győzelme nem tudta ellensúlyozni, az olasz nagymester megnyerte első hét partiját!

Magnus Carlsen 2013-ban nyerte első világbajnoki címét Forrás: AFP/Manjunath Kiran

Az immár kétszeres világbajnok Magnus Carlsen 2015-ben is sorban játszotta a szuperversenyeket, kevés kivétellel gyűjtögette az értékesebbnél értékesebb trófeákat. Wijk aan Zee-ben negyedszer győzött, Baden-Badenben megnyerte a rájátszást. Samkirban remekelt, a Gasimov emlékversenyen Anandot egy ponttal előzte meg.

Az esztendőt két szép sikerrel zárta. Londonban, a Grand Chess Tour befejező viadalán hármas holtverseny után a rájátszásban diadalmaskodott, az összetett pontversenyt is megnyerte. Dohában a Qatar Masters nyílt tornáján is az élen végzett.

2016-ban Wijk aan Zee-ben egypontos előnnyel, veretlenül diadalmaskodott, ötödször ünnepelték győztesként. Pályafutása során először Stavangerben is első lett. Bilbaóban, a Chess Masters Final viadalt nem kis meglepetésre Hikaru Nakamurától elszenvedett vereséggel kezdte, 0-12 után szépített az amerikai nagymester. Szergej Karjakin elleni presztízscsatát világossal megnyerte, a gyengébb kezdés után egyre magabiztosabb lett, elsőként ért célba. A bakui sakkolimpián nagy meglepetésre az ötödik(!) helyen végzett norvég csapat „vezérevezőse" volt, a rajtlistán csak 12. válogatott vezetésével minden várakozást felülmúlt.

Háromszoros világbajnokként Magnus Carlsen első szuperversenyét tavaly Wijk aan Zee-ben játszotta. A 23 esztendős amerikai Wesley So mögött egypontos hátránnyal másodikként zárta szereplését.

Egyetlen vereségét nagy szenzációként Rapport Richárdtól szenvedte el,

messze volt legjobb formájától. A világbajnoki döntőre készülés, a nehéz küzdelem sok energiáját emésztette fel. Baden-Badenben a háromszoros olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan fantasztikus elsőségével fejeződött be a GRENKE Chess Classic viadal. Aronjan másfél pontos előnnyel győzött, Carlsen elsősorban a hét fordulóval indokolta sikertelenségét, végül Fabiano Caruanával holtversenyben lett második, az értékelés szerint a harmadik díjat vehette át.

A Stavangerben Magnus Carlsen újabb presztízsvereséget szenvedett el. Levon Aronjan szenzációs sikerként ért el, veretlenül, egypontos előnnyel végzett az élen. A világbajnok a győztestől 2 ponttal elmaradva lett holtversenyben hetedik, egyetlen győzelmét Szergej Karjakin ellen aratta. A Grand Chess Tour párizsi és leuveni rapid-és villámversenyén is megnyerte az összetett pontversenyt. Magnus Carlsen St. Louisban játszotta a tavalyi évben a negyedik szuperversenyét. A győztes Maxime Vachier-Lagrave mögött félpontos hátránnyal Viswanathan Ananddal osztotta a második helyet. Nem csak MVL elleni kisiklását sajnálhatja, hanem az amerikai Hikaru Nakamura ellen kidobott fél pontot is.
Carlsen elindult a Tbilisziben megrendezett 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupán. A legjobb 32 között a kínai Bu Xiangzhi óriási meglepetésre legyőzte a világbajnokot, bátor tisztáldozattal meglepte Carlsent, aki rosszul védekezett. A világelső Man-szigetén a chess.com nagyszabású nyílt versenyen elért elsőségével vigasztalódott, riválisainak csak három döntetlent engedélyezett, többek között Caruanát is legyőzte.

Magnus Carlsen 2018-ban negyedik világbajnoki címét ünnepelhette Forrás: AFP/Tolga Akmen

A Grand Chess Tour 2017 sorozat befejező londoni tornáján Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij mögött Maxime Vachier-Lagrave társaságában holtversenyben harmadik volt, az összetett pontversenyt megnyerte. Rijádban rendezték meg a rapid-és villám-világbajnokságot. Carlsen gyengén rapidozott, a villám-vb-n diadalmaskodott. Wijk aan Zee-ben hatodszor tornagyőztes, Baden-Badenben és Stavangerben Caruana, Bielben Mamedgyarov előzte meg, St. Louisban holtversenyben első

Idén januárban Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a jubileumi, 80. Tata Steel Chess Masters.

A világbajnok holtversenyt végzett a holland Anish Girivel, az első helyet eldöntő rájátszásban Carlsen 1,5-0,5-re nyert. Az 5. GRENKE Chess Classic viadalon világbajnoki kihívója, Fabiano Caruana mögött egypontos hátránnyal végzett a második helyen. Samkirban javított, a Gasimov emlékversenyen első lett.

Carlsen hazai pályán sem tudta megelőzni Fabiano Caruanát. A stavangeri Altibox Norway Chess tornán az első fordulóban legyőzte kihívóját, de Wesley So elleni vereségének köszönhetően félpontos hátránnyal holtversenyben másodikként zárta szereplését. Carlsen túlzsúfolt versenyprogramjára hivatkozva lemondta részvételét a Grand Chess Tour 2018 sorozaton, helyette Bielben játszott. A hat résztvevős, kétfordulós tornán a világelső kettős győzelemmel rajtolt, de hat remivel folytatta, a kilencedik játéknapon vereséget szenvedett az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovtól, aki Carlsen előtt másfél pontos előnnyel megnyerte a viadalt. Magnus Carlsen szabadkártyával játszott St. Louisban a 6. Sinquefield Cuo tornán. A viadalon végül három győztest hirdettek ki. Levon Aronjan, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana holtversenyben végzett az élen, váratlan döntéssel elmaradt a rájátszás.

A hetedik fordulóban játszotta a londoni vb-döntő előtt utolsó egymás elleni játszmáját Carlsen és Caruana, a norvég világbajnok nyerést szalasztott el.

Magnus Carlsen kiemelkedő eredményei:

2004 Corus „C" I. Dubai hv. II., a világ legfiatalabb nagymestere (13 év, 3 hónap, 27 nap), Lausanne II..
2005: Lausanne II, Gausdal I., Hanti-Manszijszk – világbajnokjelölt
2006: Corus „B" I-II., Glitnir (villám) I., Szarajevó hv. I., Biel II-III., norvég bajnok
2007: Morelia/Linares II-III., Amber (rapid) III., Gausdal I, Biel I, Vak Világkupa II, Moszkva hv. III.
2008: Corus „A" I-II., Morelia-Linares II., Nizza (rapid) hv. II. Baku GP I-III. Forosz I., Grand Slam-döntő hv. II.
2009: Linares III., Szófia II., Dortmund hv. II., Nanking I., Moszkva hv. II., Moszkva villám-vb I., London I.
2010: Corus I., Amber hv. I., Bázna I., London I.
2011: Tata Steel hv. III., Amber II., Bázna hv. I., Grand Slam-döntő I., Moszkva hv. I., London III.,
2012: Tata Steel hv. II., Moszkva I., Biel II., Asztana (rapid, villám) II., Grand Slam-döntő I., London I.
2013: Tata Steel I., London vb-jelölti verseny I., Stavanger hv. II., Moszkva II., St. Louis I.
2013 Csennai: Világbajnoki döntő Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 3,5 – 6,5
2014: Zürich I., Gasimov emlékverseny I.,Stavanger II. Dubai rapid-vb I., Dubai villám-vb I., St. Louis II.
2014 Szocsi: Világbajnoki döntő Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 6,5 – 4,5
2015: Tata Steel I., Baden-Baden hv. I., Gasimov emlékverseny Samkir I., Grand Chess Tour St. Louis II., Berlin rapid-vb I., Grand Chess Tour London I. (összetett pontverseny I.), Qatar Masters Doha I.
2016: Tata Steel I., Stavanger I., Grand Chess Tour Párizs rapid II., villám I., Grand Chess Tour Leuven rapid I., villám I., Bilbao Masters I.
2016 New York, Világbajnoki döntő Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 9 - 7
2017: Tata Steel II., GRENKE Chess Classic hv. II., Grand Chess Tour Párizs I., Leuven I., 5. Sinquefield Cup. hv.II., Chess.com Douglas I., London Chess Classic hv. III. (összetett pontverseny I.)
2018: Tata Steel I., GRENKE Chess Classic II., Gasimov emlékverseny I., Stavanger hv. II., Biel II., 6. Sinquefield Cup hv. I.