Hosszú Katinka: Ez egészen más világbajnokság volt

HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka a 400 méter vegyesúszás döntőjében nyert aranyérmével a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon 2018. december 11-én. MTI/EPA/Roman Pilipej
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka nagyon elfáradt, de elégedett teljesítményével a hangcsoui rövidpályás úszó-világbajnokságon, amelyen négy arany- és egy ezüstérmet szerzett. 

A háromszoros olimpiai bajnok a szombati versenynapon lépett utoljára rajtkőre a vb-n, s 200 méter vegyesen diadalmaskodott - ebben a számban utoljára a 2012-es isztambuli rövidpályás világbajnokságon kapott ki.

"Azt gondolom, ez az igazi vegyesszám, a négyszázon inkább az állóképességre van szükség, míg a száz az sprintszám. Itt kétszázon azt kell tudni, hogy az ember gyorsan váltson az úszásnemek között, ehhez viszont rengeteget kell gyakorolni" - mondta.

Hosszú "hősiesen bevallotta" - ahogy fogalmazott -, hogy nagyon elfáradt a világbajnokság végére,

de nagyon boldog, főleg a 200 méter vegyesen elért ideje miatt. Hozzátette, új edzőjének, Petrov Árpádnak a reakciói is feldobták a hangulatát.

amit együtt nyertünk. Ez most furán hangzik, de én már korábban egy kicsit hozzászoktam, de most ez így nagyon jó, egészen más világbajnokság volt" - nyilatkozta az MTI-nek.

Hosszú Katinka a 400 méter vegyesúszás döntőjében nyert aranyérmével a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Az immár 17-szeres rövidpályás világbajnok Hosszú kijelentette, nem fog pihenni, folytatják a munkát, január elején már edzőtáborban lesz.

Röviden beszélt a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) által indítandó elitsorozatról is: "Egyelőre még nem láttam a dátumokat, sok minden függ majd attól is. Ugyanakkor azt gondolom,

ez egyfajta válaszlépése a FINA-nak, ez pedig egy kis győzelem,

hiszen ha minél többet tudunk versenyezni, annál jobb lesz az úszásnak" - utalt arra a vitára, amely a FINA és a sztárúszók között robbant ki egy - végül törölt - torinói verseny miatt.

Hosszú nyolc számban nevezett, végül hatban indult el Kínában, négy arany- és egy ezüstérmet szerzett. Szombati sikerét megelőzően, a keddi nyitónapon 400 méter vegyesen, szerdán 200 méter pillangón védte meg címét, valamint 100 méter háton lett második, pénteken pedig 100 méter vegyesen nyert.