Egyre komolyabb a két Korea olimpiarendezési szándéka

Horizontal WINTER OLYMPIC GAMES
Unified Korea‘s athletes parade during the opening ceremony of the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games at the Pyeongchang Stadium on February 9, 2018. (Photo by Roberto SCHMIDT / AFP)
Vágólapra másolva!
Februárban találkoznak a két Korea sportvezetői a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) irányítóival, hogy egyeztessenek a 2032-es nyári játékok megrendezésére vonatkozó közös pályázatukról.

Az együttes kandidálásról szóló első közlemény október 19-én, azután jelent meg, hogy Kim Dzsong Un, a Koreai NDK vezetője és Mun Dzse In, a Koreai Köztársaság elnöke csúcstalálkozón egyeztetett egymással. A felek akkor abban is megállapodtak, hogy a két ország "közösen vesz részt" nemzetközi versenyeken, köztük a 2020-as tokiói olimpián.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (j) és Mun Dzse In dél-koreai elnök Forrás: MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda pool/-

Az ötletet egy héttel korábban Do Dzsong Hvan dél-koreai sportminiszter vetette fel, amikor lehetségesnek nevezte egy közös koreai pályázat benyújtását.

A sportvezetők november elején arról állapodtak meg, hogy közös hivatalos levélben jelzik rendezési szándékukat és ezt - az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál beszámolója szerint - a legutóbbi egyeztetésük alkalmával is megerősítették.

Az elképzelésről Thomas Bach NOB-elnök - aki már az első bejelentés után közölte, hogy "nagyon üdvözli" az együttes kandidálás tervét - szeptember 26-án New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén folytatott kétoldalú megbeszélést Mun Dzse In dél-koreai államfővel.

A két Korea közötti együttműködés az idei, phjoncshangi téli olimpia sikerére épül: az észak-koreaiak ötkarikás részvétele nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a feszültség a félsziget két országa között.