Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a portugáliai világbajnokságon háromszoros aranyérmes Kozák Danutát választotta az év legjobb női gyorsasági kajakosának. Az ünnepélyes keretek között megrendezett gálán átadták az év legjobbjainak járó díjakat, valamint Arany Érdemérmet vehetett át Füleky András, Sziklenka László és Kadler Gusztáv.

Az UTE versenyzője az elismerést Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkártól vehette át kedden este, a sportág évzáró gálavacsoráján.

Kozák Danuta és Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár Forrás: Szalmas Peter/Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Az ötszörös olimpiai bajnok a díjátadót követően elmondta, hogy idén jó volt úgy versenyezni, hogy nem voltak elvárások vele szemben, de jövőre ez már teljesen másképp lesz.

– mondta Kozák Danuta az Origónak.

A gyermeke tavalyi születése után idén visszatérő ötszörös olimpiai bajnok úgy nyert a vébén három aranyat, az Eb-n pedig két aranyat és egy ezüstöt, hogy mindegyik érmet olimpiai számban szerezte, így kétség sem férhet ahhoz, hogy ő az év kajakozója.

„A visszatérés után elégedett voltam az edzésmunkámmal, de nem tudtam hol tartok a mezőnyben. Az első szegedi válogató vízválasztó volt (egyesben 200 és 500 méteren is győzött, majd párosban Kárász Annával is nyert 500 méteres távon – a szerk.), addig a sötétben tapogatóztunk.

- tette hozzá Kozák Danuta, aki nem árulta el, hogy a szegedi világbajnokságban hány számban tervez elindulni, de zárszóként boldog karácsonyt kívánt mindenkinek.

Kozák Danuta lett a magyar csapat legeredményesebb tagja a világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az esztendő legjobb gyorsasági kajakedzője címet Kozák Danuta trénere, egyben férje, Somogyi Béla érdemelte ki.

A női kenusoknál az összesen négy vb- és Eb-érmet (ebből egy ezüst olimpiai számban) szerzett Balla Virág lett az év legjobbja. A parasportolóknál Varga Katalint, illetve a vb-ezüstérmes Suba Róbertet választották meg 2018 legjobbjának, míg az év paraedzője címet az őket irányító Csamangó Attila és Győrfi Tamás kapta meg.

A maratoni szakágban az év legjobb kajakosa Kiszli Vanda, illetve Boros Adrián és Solti László lett, a kenusok közül pedig Dóczé Ádámot díjazták. A legjobb maratoni edző elismerést Kluka József vehette át.

A férfi kajakosoknál a király számban, 1000 egyesben Eb-ezüstérmes, a vébén negyedikként zárt Kopasz Bálint lett az év legjobbja, akit itthon 500 és 1000 méteren sem lehetett legyőzni, míg a férfi kenusoknál a magyar bajnokságon mindkét egyes számban magabiztosan diadalmaskodó Bodonyi András nyerte a díjat.

És persze szeretnék a dobogó legfelső fokára állni, de ehhez nagyon sok munkára lesz szükségem" – mondta Kopasz Bálint a díjátadó után.

A férfiak mezőnyében Kopasz Bálintot választották a legjobbnak Forrás: Szalmas Peter/Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Schmidt Gábor, a szövetség elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a magyar kajak-kenu sport elmúlt néhány évtizede igazi sikertörténet, ezért a gálán a hagyományoknak megfelelően nemcsak az idei esztendő legkiemelkedőbb eredményeit, hanem a világversenyeken 10, 20, 30, 40, 50 és 60 évvel ezelőtt érmes magyar versenyzők sikereit is felelevenítették, továbbá köszöntötték a 75. születésnapját a közelmúltban ünneplő Hesz Mihályt, Mexikóváros olimpiai bajnokát.

Az ünnepség keretében a szövetség legjelentősebb elismerését, az arany érdemrendet is kiosztották. Ezt az MKKSZ főtitkári posztját két évtizeden át betöltő Füleky András, Sziklenka Lászó mesteredző, valamint Kadler Gusztáv, a szövetség regionális működésért felelős alelnöke, a Graboplast Győr szakosztályelnöke vehette át.