Cseh László edzője tanítványai érdekében váltott klubot

Cseh László, férfi 100 méteres pillangóúszás döntő, Rio 2016
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 13. Cseh László és edzője, Plagányi Zsolt (b) a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője előtt a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Tanítványai érdekében hagyta ott az Egri Úszó Klubot Plagányi Zsolt. A százszoros magyar bajnok és hat olimpiai éremmel büszkélkedő Cseh László edzője, a vb-bronzérmes Németh Nándort és az Eb-harmadik helyezett Burián Katát is magával viszi a BVSC-Zuglóba. Rajtuk kívül minden olyan versenyzőjét is, akinek négy éve az útját egyengeti. A békés emberként ismert edző nem vágta be az ajtót maga mögött, és örök haragot se fogadott, azt viszont így sem titkolja, hogy a kialakult helyzet egyre inkább bosszantotta. 

„Valójában már tavaly ilyenkor lépnem kellett volna,

de közbejött a térdszalag szakadásom, fekvőbetegként pedig nem voltam abban a helyzetemben, hogy a csapatom jövőjét szem előtt tartva lejátsszam a meccsünket az egri klubunk vezetőjével" – ezzel kezdte Plagányi Zsolt az SzPress Hírszolgálatnak adott nyilatkozatát.

de így sem jutottam egyről a kettőre. Ma is úgy gondolom, hogy Cseh Lacinak a 2015-ös világbajnoki győzelméért jutalom járt volna, ahogy tavaly Németh Nándinak, aki a Duna Arénában a 4x100 gyorson vb-bronzérmet nyert váltó tagja volt. Be kellett érniük elismerő vállveregetéssel, egyszóval már akkor ketyegett a bomba, csak az volt a kérdés, hogy mikor robban."

Cseh László és edzője, Plagányi Zsolt (b) a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője előtt a riói nyári olimpián Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Nem lehet egy kalap alá venni Milák Kristóf és mestere, Selmeci Attila menekülésszerű távozását Érdről a Budapesti Honvéd Sportegyesületbe a mi klubváltásunkkal, de azért van közös nevező" – folytatta Plagányi, aki 13 évet húzott le Érden, mielőtt ajtót mutattak neki.

és amit a jövőben a város hírnevéért tehetnek. Milák elengedése hatalmas öngól volt. Nekünk azt kellett belátnunk, hogy a vízilabdázók mögött – bármit is produkálunk – mindig is csak másodhegedűsök lehetünk.

Nem egészen két évvel a tokiói olimpia előtt mindannyiunknak kezdett elege lennie a buksisimogatásból,

ezért jutottunk arra, hogy minimum 2020 végéig biztosabb hátteret nyújtó klub után nézünk."

Plagányi azt sem titkolja, hogy az Eger marasztalni próbálta a legjobb úszóit, de nem tudott versenyképes ajánlatot tenni a „kérőkhöz" képest.

„Futottam néhány kört, és a terepszemlének az lett a vége, hogy a BVSC-Zugló lehet számunkra a jövőben a biztos pont.

Viszonylag gyorsan sikerült megállapodnunk, többek között arról is, hogy a csoportommal Törökbálinton fogunk edzeni, a Szőnyi útra csak egy-egy közös gyakorlásra látogatunk majd el. A BVSC-ben kitűnő szakemberek dolgoznak, jók a versenyzőik, tehát erős csapatot fogunk alkotni.

– mondta befejezésül Plagányi Zsolt, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a most elköszönő versenyzők a magyar átigazolási szabály értelmében három évig még az Egernek hozzák majd a pontokat és azokért járó anyagiakat, szóval a klubot anyagi veszteség aligha érheti. Nem lehet ugyanezt elmondani az eredményesség alakulásáról.