Vágólapra másolva!

A címvédő Comanche vezet, de még nem biztos a győzelme

A címvédő Comanche halad az élen a 74. Sydney-Hobart vitorlásversenyen.

A harminc órája tartó verseny még korántsem dőlt el, a Jim Cooney kormányozta szupermaxi előnye ugyanis minimálisnak tekinthető, mivel a legjobb négyet alig több mint két tengeri mérföld választja el egymástól. A Comanche nevű vitorlást a Peter Harburg vezette, szintén ausztrál Black Jack követi másfél tengeri mérföldes hátránnyal. Harmadikként pedig Mark Richards kormányos és legénysége hajózik a Wild Oats XI fedélzetén két mérföld lemaradással, de a negyedik Infotrack hátránya is csupán 2,2 mérföld. Az élboly 200 mérföldre van a hobarti céltól.

Az egyik leghíresebb tengeri regatta a hagyományoknak megfelelően karácsony másnapján rajtolt, a 85 hajóból álló mezőny 628 tengeri mérföldet (1161 kilométer) teljesít, általában viharos körülmények között. Az ünnepélyes eredményhirdetést december 31-én tartják Tasmánia fővárosában.
A viadalon idén először magyar hajó is indult, de az M3 Team Hungary árbóca eltört, így az Ormándlaki Áron vezette egység feladta a versenyt, azóta már ki is kötött. Eddig öt hajó adta fel a küzdelmet.
Tavaly a 73. Sydney-Hobarton a már nyolcszoros győztes Wild Oats XI nevű ausztrál hajó ért elsőként célba, de megfosztották az újabb diadaltól, mivel a rajt után csaknem nekiment egyik nagy vetélytársának. Az első és az új csúcstartó így az LDV Comanche lett 1 nap 9 óra 15 perc és 24 másodperccel.