Vágólapra másolva!
Fájdalmas combsérülés akadályozta meg Fucsovics Mártont abban, hogy száz százalékon pörögjön, és az idén is legyőzzön egy top 20-as teniszezőt Melbourne-ben. Az Australian Open negyedik napján, a 32 közé kerülésért a legjobb magyar teniszező 6:4, 6:3, 6:4-re kikapott a 11. kiemelt Borna Corictól, és kiesett. Babos Tímea győzelemmel kezdett a női párosban. 

Pokolian nehéz mérkőzés várt csütörtökön délután Fucsovics Mártonra az Australian Open második fordulójában. Aki nem kiemeltként indul egy Grand Slamen, jó eséllyel legalább a 32 közé kerülésért már összetalálkozik eggyel. Persze, nem mindegy, hogy kivel.

A 22 éves horvát

Borna Coric győzött már Roger Federer és Rafael Nadal ellen

is, és a 2018-as szezonban szintet lépett: a 48. helyről indulva a 12. lett a ranglistán az év végére. Fiatalabb ugyan 4 évvel a magyarnál, de szinte minden mutatóban előtte jár. Azért nem elhanyagolandó adat, hogy Fucsovics Márton az eddigi öt melbourne-i mérkőzéséből négyet megnyert, míg a horvát ugyanennyi találkozóból csak egyet – az elmúlt négy évben mindig kikapott az első fordulóban az Australian Openen.

Mindketten nyertek Grand Slamet juniorként (Coric a US Opent, Fucsovics Wimbledont), és vezették a korosztályos világranglistát. Borna Coric tavaly döntőt játszott Sanghajban, Djokovic állította meg, az elődöntőig jutott Indian Wellsben, ahol Federer volt jobb nála. Három hónappal később, Halléban viszont visszavágott a svájcinak a hallei, ATP 500-as döntőjében.

Tekintélyt parancsoló eredmények,

és aki látta a horvátot teniszezni az utóbbi hónapokban, pontosan tudja, hogy borzasztó nehéz ellene. Hihetetlen labdabiztos, mindkét oldalról keményen lövi a labdát, és fizikálisan is nagyon erős. Nem játszott még hivatalos meccset Fucsovics Mártonnal, de többször edzettek együtt.

Borna Coric tavaly lépett szintet Forrás: AFP/William West

Fucsovics tavaly ilyenkor az amerikai Sam Querrey ellen lépett pályára, és győzte le a 32 közé kerülésért a 13. kiemelt amerikait (6:4, 7:6, 4:6, 6:2). Eddig az egyetlen top 20-as elleni sikere Grand Slamen, de ne feledkezzünk meg Fabio Fognini skalpjáról sem: az olaszt a bécsi ATP 500-as versenyen verte októberben.

A legjobb magyar teniszező a 100., úgynevezett ATP Tour-szintű mérkőzésére készült, 53 megnyert találkozóval.


Felhős, párás, fülledt időben kezdődött a meccs a 3-as pályán, pont ott, ahol tavaly Querrey ellen játszott. Gyakorlatilag egyszerre sétált ki a mérkőzésre Babos Tímea és Fucsovics Márton, de ellenkező irányba indultak, mert a női párosnak a hátsó 19-es pályán volt jelenése. Nem túl szerencsés, hogy a két magyar párhuzamosan játszott, mert

a szurkolóknak választaniuk kellett.

Természetesen, aki tehette, és befért a 3-as pálya lelátójára (3000 férőhelyes) inkább az egyéni ütközetre voksolt. A centeren is rangadó ment közben: Stan Wawrinka és Milos Raonic csatázott.

Fucsovics Márton és Borna Coric a 2. szett közepén tartott, amikor a női párosban címvédő

Babos Tímea és Kristina Mladenovic már mehetett zuhanyozni.

A magyar és a francia 64 perc alatt nyert 6:0, 6:3-ra nyert az Olaru-Voskobojeva kettős ellen.

Sajnos a hármas pályán kimaradtak a lehetőségek. Hiába volt teljesen egyenrangú ellenfele Fucsovics Márton a 11. kiemelt horvátnak, és játszott brékelőnyben az első szettben hátrányba került, mert fontos pillanatokban hibázott, és nem tudta azt a teniszt játszani, amivel például a világelső Novak Djokovicot szorongatta Dohában három hete.

Amikor 2:2 után brékelt a magyar – Coric kettőshibát adogatott fogadóelőnynél – egy gyenge gémet játszott a folytatásban, három ki nem kényszerített hiba, és azonnal visszaengedte riválisát (3:3). Ez még nem lett volna végzetes hiba, mert látszott, hogy több van benne, csak hiányzott a kellő intenzitás, agresszivitás a játékából.

Legközelebb 4:5-nél kellett izgulni,

mert a szettben maradásért szerválva ugyan vezetett 40:15-re Fucsovics Márton, de kimaradt egy szinte ziccer, majd egy újabb rontás után, játszmalabdánál kettőshibát adogatott (4:6).
Az elvesztett játszma után rosszul indult a folytatás. A magyar jutott ugyan egyből fogadóelőnyhöz, de mire leültek pihenni, már Coric vezetett 3:0-ra. A lecke tehát úgy szólt,

vissza kell nyerni az elvesztett adogatójátékot.

Fucsovics Márton nem érezte úgy a labdát, ahogyan szokta Forrás: AFP/William West

Ha a horvátnak sikerült, akkor miért ne lehetne Fucsovics Márton is képes erre. Nem volt. Még fogadóelőnyig sem jutott. Egyszer, 1:3, 40:40-nél megcsillant egy kis remény, de túl sok hibával teniszezett a magyar. Visszatérően arra panaszkodott, hogy nem érzi a labdát, és egyre jobban fájt a lába, a jobb combját tapogatta. Ennek az lett az eredménye, hogy az a korai brék eldöntötte a második szettet, és Coric már 6:4, 6:3-ra vezetett.

A 3. játszma ápolással kezdődött,

Fucsovics Márton feküdt hasra a pálya szélén, és a jobb combját masszírozták, kezelték. Hivatalosan Coric kért orvosi szünetet, mert ő a bal combjával bajlódott. Úgy tűnt, használt a beavatkozás, mert hozta az adogatását a nyíregyházi legény, de mikor leültek pihenni, már a horvát vezetett 2:1-re brékelőnnyel. Újabb ápolás következett, majd eleredt az eső.
Nem esett sokáig, de arra pont elég volt, hogy alaposan eláztatta a pályát, illetve, ami fontosabb, időt adott Fucsovics Mártonnak egy komolyabb kezelésre.

Fucsovics Mártont először a 3. szett elején ápolták Forrás: AFP/William West

Majdnem egy órán át tartott a szünet. Fucsovics Márton egyre jobban teniszezett a folytatásban, de ahhoz, hogy a remény újraéledjen brékelnie kellett. A drámára 2 óra 4 percig kellett várni. Ekkor kezdett adogatni Borna Coric a győzelemért. Fucsovicsnak a 2. szett legelején volt legutóbb fogadóelőnye. A horvát 40:15-nél kettő meccslabdához jutott, de előbb kettőshibát ütött, majd a magyar játszott káprázatosan, 32 ütésből álló egészen elképesztő labdamenetet nyert meg. Az ember csak azt nem értette, hogy ha így tud teniszezni, akkor miért tart itt. Végre parádésan fogadta Coric 200 km/órás szerváit, és az alapvonalról ellenállhatatlanul játszott. A közönség nem hitt a szemének egy-egy labdamenetnél. Fucsovics Mártonnak három bréklabdája volt az 5:5-höz, az egyiknél egy szinte tökéletes pörgetett átemelést ütött fonákkal, de a labda egy milliméterrel széles lett. A gém 11 percig tartott, és a horvát némi szerencsével befejezte a csatát.