Vágólapra másolva!
Újabb magabiztos győzelem, már elődöntős a címvédő Babos Tímea és Kristina Mladenovic az Australian Openen női párosban. A második kiemelt magyar-francia kettős úgy nyert 1 óra 15 perc alatt 6:4, 7:5-re Raquel Atawo és Katarina Srebotnik ellen, hogy az amerikai-szlovén duónak egyetlen fogadóelőnye sem volt a mérkőzés alatt. A vegyes párosban kiestek a magyarok, a 2. kiemelt Nicole Melichar és Bruno Soares 6:3, 6:2-re győzött Babos Tímea és Fucsovics Márton ellen. 

Az egykori kettes pályán – amit az idei bajnokságra az egyik ázsiai szponzorról neveztek el – először a női párosban kapott feladatot Babos Tímea kedd délután. Esélyesként kezdték a mérkőzést a rutinos Raquel Atawo és Katarina Srebotnik ellen, ráadásul Babos jól ismeri a szlovént, mert néhány éve vele kezdte a szezont, de aztán gyorsan rájött, hogy Srebotnikkal nem jutna messze.

A negyeddöntős mérkőzésen elsősorban

az adogatást és a koncentráltságot lehet dicsérni.

Kicsit pontosabb fogadójátékkal még könnyebb lehetett volna a találkozó, de aggódni így sem kellett. Az első és a második szettben is akkor tudtak brékelni Babosék, amikor az ellenfélnek már nem maradt lehetősége a javításra. Mindkét alkalommal Atawo szerváját sikerült elvenni.

Kristina Mladenovic és Babos Tímea Forrás: DPPI/Rob Prange

Amikor a második játszmában a meccsben maradásért szervált az amerikai, a magyar és a francia szinte a semmiből jutott fogadóelőnyhöz, mérkőzéslabdához. Szerencsére sikerült ütni egy jó adogatásfogadást, és azt már addig is tudtuk, hogy ha kialakul labdamenet, akkor abban többnyire a második kiemeltek a jobbak.

Fontos hír, hogy

a világelső Barbora Krejcíková és Katarina Siniaková 7:6, 7:6-ra kikapott

a Samantha Stosur–Csang Suaj kettőstől, így a legjobb négy között Babos Tímea és Kristina Mladenovic az egyetlen kiemelt páros. Babosék a döntőbe jutásért egy amerikai duóval találkoznak – anélkül, hogy túl nagy terhet raknánk rájuk, kijelenthető, hogy Jennifer Brady és Alison Riske ellen egyértelműen ők az esélyesek.

Nem sok pihenőt kapott Babos Tímea a női páros után, de nem valószínű, hogy ezért kerültek egyből nehéz helyzetbe a vegyesben. A melbourne-i magyar szurkolók többsége lemaradt a 2. kiemelt Nicole Melichar és Bruno Soares elleni találkozó elejéről, mert a junioroknál versenyző Nagy Adriennt biztatták (aki egyébként győzött, és ott van a legjobb 16 között).

Kegyetlenül tűzött a nap délután 4-kor, és a hőmérséklet újra a 30 fokhoz közelített. Természetesen ez egyforma kihívást jelent minden teniszezőnek.

Rosszul indult a meccs,

mert 0:1-nél Fucsovics Márton egyből elvesztette az adogatását. A vegyes párosban nagyon gyorsan történik minden, 40:40-nél egy pont dönt, és alig alakulnak ki labdamenetek. Fucsovics Márton ugyan jó szervát ütött egyenlőnél, de Babos Tímea elrontotta a röptét, és a brékhátrányból esély sem volt fordítani.

Nem jöttek azok az extrák, amik szombaton,

az első fordulóban jellemezték a két magyar teniszét, és többet is hibáztak, mint akkor.

Fucsovics Márton és Babos Tímea számára véget ért az Australian Open Forrás: MTI/EPA/Ritchie Tongo

A 2. játszmában megint elnyerték Fucsovics Márton adogatását (0:1), és attól kezdve leginkább csak a csodában bízhattunk, mert Melichar nagyon jól szervált, és nem látszott, hol lehetne fogást találni az ellenfélen. Aztán 2:3-nál szinte a semmiből, hirtelen 15:40 lett, amikor a brazil Soares adogatott. A mérkőzés folyamán először kétszer is hibázott a hálónál Melichar,

így jutottak Babos Tímeáék három fogadóelőnyhöz.

Óriási esélyt kaptak. Ha az egyiket megcsinálják, és 3:3, akkor bármi megtörténhetett volna, de ez nem az ő napjuk volt. Elment a gém, és a két következőt jobb gyorsan elfelejteni.

Babos Tímea és Fucsovics Márton először indult együtt Grand Slamen a vegyes párosban, és az első fordulóban mutatott játék alapján kijelenthető, hogy van potenciál ebben a kettősben, érdemes folytatni, Tokiót komolyan venni. Ami pedig kedd délután történt, azt írjuk a kánikula számlájára.

hogy egy és egy negyed óra volt a két meccs között – kezdte az értékelést a vegyes páros után Babos Tímea. – A mai nap kicsit szenvedős volt, nehéz körülmények között kellett teniszezni. Meleg, szeles idő, jobban szállt a labda az elmúlt napokhoz képest. Ez igaz a női és a vegyes párosra is, sokkal nehezebb volt. Próbáltunk pozitívak maradni,

vártunk arra, hogy az ellenfélnél lesz egy holtpont,

amit ki tudunk használni, de ezzel a no-ad szabállyal ezt nem könnyű megcsinálni. Amikor ott volt az esély, akkor kaptunk három bombaerős első szervát. Egyszerűen bevallhatjuk, hogy jobb volt az ellenfél, jobban érezték a játékot. A csaj kifejezetten jól játszott, alig hibázott. Így is apróságokon múlt az egész, egy-egy no-ad ponton dőlt el mindkét szett.
Összességében

fantasztikus élmény volt ez az Australian Open vegyes páros.

Tavaly azt mondtam, hogy többet nem fogok játszani vegyesben, de nagyon speciális, hogy Marcival indulhatok együtt. Minden kezdet nehéz, Marcinak ez volt az első versenye a vegyesben, de egy nagyon jó duót vertünk meg az első fordulóban. Szerintem innen csak pozitívumot lehet elvinni magunkkal, örülök, hogy játszottunk"- nyilatkoza Babos Tímea.

két nap pihenőm volt, olyan mintha egy teljesen új tornán indultam volna, kicsit kiestem a ritmusból – avatott be a vereség okaiba Fucsovics Márton. – Edzettem, de az nem olyan, mint amikor minden nap meccset játszol. Tény, hogy meleg volt, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a teniszpálya másik oldalán mindig áll egy ellenfél, aki meg akar minket verni. A mai ellenfelünk nagyon jól játszott, remekül ritörnözött.

Mindent jobban csináltak, nekünk ma nem ment.

Bíztam a csajban, hogy ha ráütjük a labdát, akkor fog egyszer-kétszer hibázni, de ő is nagyon jó volt. Talán az egész meccsen annyi sanszunk volt, amit a második szettben 2:3-nál kaptunk, hogy megfordítsuk a mérkőzést. Van, hogy néha ennyin múlik egy teniszmeccs.
Elfáradtam mentálisan így a végére, azért december 27. óta úton vagyok. Nincs sok értelme összehasonlítani az idei Australian Opent a tavalyival, mert az sokkal jobban sikerült. Remélem, hogy a következő tíz évben még itt fogom kezdeni a szezont és remélem, lesz még olyan sikeres évem, mint a tavalyi volt"- mondta búcsúzóul Fucsovics Márton.

egyéniben és párosban egyaránt – magyarázta babos Tímea, amikor a női páros lett a téma és arra emlékeztettem, hogy a legjobb négy között, már csak ők maradtak a kiemeltek közül. – Most örülni kell a mai győzelemnek, de holnap már elődöntő, arra kell készülni. Az a cél, hogy amint haladunk előre úgy legyünk egyre stabilabbak és jobbak. Ma még bréklabdáig sem jutott el az ellenfél, ami nagyon pozitív a mi formánkat nézve"- érvelt Babos Tímea.

A szerző Fucsovics Márton sajtócsapatának a tagja.