Melbourne-ben is megállíthatatlan a US Open-bajnok japán lány

Naomi osaka
Japan's Naomi Osaka celebrates her victory against Czech Republic's Karolina Pliskova during their women's singles semi-final match on day 11 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 24, 2019. (Photo by Jewel SAMAD / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A japán csoda New York után Melbourne-t is meghódíthatja. A 21 éves Oszaka Naomi cseh napokat tart az Australian Openen. Az elődöntőben Karolina Pliskovát verte (6:2, 4:6, 6:4) és a szombati fináléban Petra Kvitovával találkozik. Aki azt a meccset nyeri, hétfőtől világelső lesz.

Ül az ember az árnyékban és mégis úgy érzi, hogy eltévedt, ez biztos, kemence,

a szabadban nem süthet, fullaszthat a levegő így.

Most ne kezdjünk bele a szokásos témába, hogy mennyire egészségkárosító, veszélyes ilyen időjárási körülmények között egyáltalán létezni – és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy teniszezni, világszínvonalon.

Csütörtökön visszatért a klasszikus ausztrál nyár, kegyetlen a kánikula Melbourne-be. Már délelőtt lehetett levegő után kapkodni, de a helyzet fokozatosan romlott, délutánra 41 fokig emelkedett a hőmérséklet és

életbe is lépett az extrém hőség szabály.

Az idei évtől finomítottak a rendszeren és nem csak a hőmérsékletet veszik figyelembe. Az 5-ös skálán 5,9-et mutatott a mérő, de már 5-nél leállították a játékot a külső pályákon, a két stadionban pedig behúzták a tetőt.

Az első női egyes elődöntőt még nyitott tetővel kezdték délután 2-kor, de 4:4-nél megállították a játékot, kizárták a napot az arénából, fedettben folytatódott Petra Kvitova és a kakukktojás Danielle Collins meccse – a folytatásban az időjárás már nem befolyásolhatta a játékosok teljesítményét és a nézők a lelátón fellélegezhettek.

A női egyes elődöntőket a VIP-páholyból nézte Nicole Kidman és a férje, az énekes Keith Urban Forrás: AFP/David Gray

Amikor kialakult a legjobb négy mezőnye a női egyesben az idei Australian Openen már lehetett tudni, hogy

új név kerül szombaton a serlegre.

Az is eldőlt, hogy hárman maradtak versenyben a világelsőségért: Petra Kvitova, Oszaka Naomi és Karolina Pliskova közül kerülhet ki az új királynő, aki Simona Halepet váltja a trónon.

Legutóbb 1980-ban fordult elő, hogy az ausztrál nyílt teniszbajnokságon két cseh játszott az elődöntőben a nőknél, adta ki a WTA sajtóanyaga. Annyiban sántít ez, hogy akkor még Csehszlovákia létezett és a cseh Martina Navratilova mellett a szlovák Hana Mandlikova jutott a győzelem kapujába. Navratilova viszont már amerikaiként és később Mandlikova ausztrál lett. Abban az évben egyébként Mandlikova nyerte a versenyt, de a következő öt évben Navratilova háromszor győzött, viszont 1987-ben kikapott a döntőben Mandlikovától és

többet nem jutott fináléba Melbourne-ben.

Visszatérve a jelenbe ott tartottunk, hogy Petra Kvitova és Danielle Collins kezdett a centerpályán. A világranglistán 35. amerikai úgy érkezett az Australian Openre, hogy korábban még nem nyert meccset Grand Slamen, Melbourne-ben először szerepelt a főtáblán.

Ő volt az idei bajnokság meglepetése,

igaz, nem minden előjel nélkül. Tavaly a selejtezőből indulva jutott az elődöntőig Miamiban és nyert már Venus Williams ellen is. A múlt héten előbb a 14. kiemelt Julia Görgesnél, majd a ranglista 2. Angelique Kerbernél is jobbnak bizonyult, ráadásul Kerbert 6:0, 6:2-re verte. Alig három hete Bribane-ben, az első fordulóban került össze Kvitovával, és a csehnek 3 óra 2 perc kellett a sikerhez (6:7, 7:6, 6:3.) Collins mindössze két éve profi, előtte a University of Virginiára járt és az amerikai egyetemi bajnokságot nyerte meg három év alatt kétszer.

A 25 éves Danielle Collins nevét érdemes lesz megjegyezni Forrás: AFP/William West

Ezúttal addig volt esélye, amíg szabadban játszottak.

Kvitova a mezőny talán legjobbja fedett pályán,

és ezt most is bizonyította. Az első játszmában még az amerikai vezetett 3:2-re brékkel, de a cseh egyből javított és a folytatásban már fogadóelőnyig sem jutott Collins. A rövidítést simán hozta Kvitova és a 2. szett könnyű kaland lett: 1 óra 34 perc alatt nyert 7:6, 6:2-re.

Petra Kvitova először döntős az Australian Openen Forrás: AFP/Greg Wood

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy

a második elődöntő már az első játszma végén eldőlt.

Oszaka Naomi sorozatban 58 mérkőzés óta nem kapott ki, ha megnyerte az első szettet. Karolina Pliskovának is van egy hasonló rekordja, ő 15-nél tart, ebben a mutatóban. Az egymás elleni statisztikában a cseh állt jobban, mert a három korábbi találkozójukból kettőt megnyert, a legutóbbit tavaly szeptemberben, a tokiói döntőben.

Naomi Osaka keményen dolgozott végig Forrás: AFP/William West

Természetesen a Grand Slam-elődöntőket nem az ilyen statisztikák szokták eldönteni. Elég csak arra emlékezni, ami szerdán történt az ausztrál nyílt teniszbajnokságon: Karolina Pliskova a döntő szettben 1:5-ről és négy meccslabdáról fordított a 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williams ellen. A 26 éves cseh egyértelműen sokat erősödött fejben, mentálisan, amiben biztos, meghatározó szerepe van a két edzőjének, Rennae Stubbsnak és a korábbi wimbledoni bajnok Conchita Martíneznek.

Ezúttal azonban

egy apró brék a harmadik játszmában végzetesnek bizonyult:

1:1-nél nyert gémet fogadóként Oszaka és ő nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából. Rezgett ugyan a léc 4:3-nál, amikor 40:15-ről bréklabdához jutott a cseh, de a japán jól koncentrált, két jó szerva és egy nagy tenyeres az 5:3-at jelentette.

A meccsért, a győzelemért, a döntőért szerválva Oszaka Naomi megmutatta, hogyan kell egy ilyen csatát lezárni, befejezni.

Nem vett vissza a tempóból, nem várt Pliskova hibájára,

támadott agresszívan, ahogyan addig is tette és egy ásszal zárta a parádés előadást. A vonalbíró ugyan szélesnek látta a labdát, de a videó-visszajátszás a japánt igazolta, a labda csípte a vonalat. Oszaka Naomi 1 óra 53 perc alatt 6:2, 4:6, 6:4-re nyert és készülhet pályafutása 2. Grand Slam-döntőjére.