Vágólapra másolva!
Rafael Nadal jutott elsőként az idei Australian Open vasárnapi fináléjába. A 32 éves, 17-szeres Grand Slam-bajnok spanyol teniszleckét adott Sztéfanosz Cicipasznak, 1 óra 46 perc alatt 6:2, 6:4, 6:0-ra verve a nála 12 évvel fiatalabb görögöt, aki a 4. fordulóban jobbnak bizonyult a címvédő Roger Federernél. Nadal ellenfele a döntőben Novak Djokovic vagy Lucas Pouille lesz, a második elődöntőt pénteken játsszák.

Csütörtök este újra kinyitották a Rod Laver aréna tetejét, a nap már lement, de még mindig 37 fokot mutatott a hőmérő.

Rafael Nadal gyakorlatilag a 2. gémtől uralta a pályát.

Először 1:1-nél brékelte a görögöt, majd 4:2-nél újra megtette, kihasználva, hogy Cicipasz két kettőshibát adogatott sorozatban. A görög nem tudott mit kezdeni a mallorcai agresszív, pontos teniszével. Nadal bárhonnan képes volt gyorsítani, nyerőt ütni, tenyeressel és fonákkal egyaránt.

Cicipasz öt órával több időt töltött a pályán az elődöntőig, mint ellenfele, de ez csak az egyik magyarázat lehet arra, hogy miért nem tudott lépést tartani a 2. kiemelttel, az általa diktált tempóval. Nadal a 30. Grand Slam-elődöntőjét játszotta, Cicipasz az elsőt. A 2. szettben 4:4-ig bírta a görög, amikor az újabb brék végleg megpecsételte a sorsát.

Esélye nem volt fogadóként fogást találni Nadalon,

aki 6:2, 6:4 után lelépte, kiütötte a teljesen összezuhant Cicipaszt: a 3. játszma, 31 perc alatt 6:0 lett. Jellemző a teljesen egyoldalú párbajra, hogy Cicipasz 2:6, 4:6, 0:5-nél jutott először bréklabdához, de egy perccel később már a spanyolnak volt meccslabdája és egy pontot érő szervával be is fejezte a leckét.

Rafael Nadal döntős az Australian Openen Forrás: AFP/William West

Rafael Nadal a 25. Grand Slam-döntőjét játszhatja vasárnap, Melbourne-ben ez lesz az ötödik. Játszmavesztés nélkül jutott el a döntőig, ráadásul úgy, hogy a tavalyi US Open óta most indult először hivatalos versenyen. Egészen elképesztő formában teniszezik az első naptól kezdve.