Djokovic lemosta Nadalt, Melbourne-ben is visszaült a trónra

Djokovic wins 2019 Australian Open TENNIS Novak Djokovic sports competition Australian Open Rafael Nadal Cup 2019 TROPHY
MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 27: Novak Djokovic of Serbia kisses the trophy after winning against Rafael Nadal (not seen) of Spain in the Australian Open 2019 Men's Singles final match in Melbourne, Australia on January 27, 2019. Djokovic won the 2019 Australian Open title in men's singles as he defeated his Spanish rival Rafael Nadal 3-0 on Sunday. Recep Sakar / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Novak Djokovic hetedszer nyerte meg az Australian Opent. A döntőben kiütötte legnagyobb riválisát, 2 óra 4 perc alatt 6:3, 6:2, 6:3-ra verte Rafael Nadalt. A szerb sorozatban a 3. Grand Slam-serlegét ünnepelhette, összesen már 15-nél tart, megelőzte Pete Samprast.

A tavalyi wimbledoni elődöntőben csapott össze legutóbb a tenisz két óriása. Azóta várja a sportvilág az újabb párbajt, mert

Rafael Nadal és Novak Djokovic mindig kihozza egymásból a maximumot.

Az All England Clubban a legjobb négy között találkoztak, de túlzás nélkül kijelenthető, hogy az volt a döntő. A szerb 6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8-ra győzött a két napig tartó csatában és attól kezdve meg sem állt, míg nem taszította le a trónról a spanyolt. Ehhez azért az is kellett, hogy a mallorcai szeptember elején, a US Open elődöntőjében sérülés miatt visszalépett Juan Martin del Potro ellen és a 2018-as szezon hajrájában már nem versenyzett.

A sötét felhők nem akartak elvonulni:

Rafael Nadal december 29-én az Abu-Dzabi bemutató versenyen nem állt ki a második meccsére – az elsőn kikapott Kevin Andersontól 6:4, 3:6, 6:4-re –, majd Brisbane-ben tartott sajtótájékoztatót és magyarázta el, miért nem vállalja a játékot az ATP 250-es versenyen, ahol első kiemeltként várták a szervezők és a szurkolók.

Novak Djokovic és Rafael Nadal a 2018-as wimbledoni elődöntő végén Forrás: AFP/Glyn Kirk

Tavaly New Yorkban térdsérülés akadályozta a játékban, novemberben hasizomhúzódás miatt maradt el a párizsi fellépése, majd a bokáját operáltatta meg, ha már nem maradt esélye teniszezni. Brisbane-ben a combjában mutatott az MRI nem jelentős, de veszélyes sérülést, ezért az orvosai tanácsára, inkább óvatosságból mondta le az indulást. Talán ez volt az a pillanat, amikor

a fanatikus Nadal-szurkolók is kezdték elveszteni a hitüket

és nem fogadtak volna arra, hogy komoly tényező lesz az Australian Openen. Sőt, még abban sem bíztak, hogy Melbourne-ben valóban elindul. Ehhez képest Nadal arról beszélt, hogy azért nem kockáztat, azért vigyáz annyira magára, mert az ausztrál nyílt teniszbajnokság megnyerésére készül.
Az edzője, Carlos Moya már néhány nappal korábban arról beszélt egy interjúban, hogy a legfontosabb feladatuk a 32 éves

Rafael Nadal testéhez, szervezetéhez igazítani mindent.

Ennek szellemében alakítják át a játékát, felgyorsítva a teniszét, lerövidítve a labdameneteket, új adogatást tanulva. A felturbózott Rafael Nadal ellenállhatatlanul, érinthetetlenül menetelt a döntőig. Miközben Sztéfanosz Cicipasz átlagosnak minősítette az adogatását, a spanyol a 2. forduló óta egyszer sem vesztette el a szervagémjét, 5 meccs alatt összesen 13 fogadóelőnyig jutottak az ellenfelei, de tovább egyik sem. Keménypályás Grand Slamen korábban egyszer ért el a döntőig Nadal játszmavesztés nélkül: 2010-ben, a US Openen, és ott 6:4, 5:7, 6:4, 6:2-re verte Novak Djokovicot.

Nehéz lenne eldönteni, hogy

a Big 3-ban melyik a nagyobb rivalizálás.

Nadal és Djokovic vasárnap este 53. alkalommal lépett pályára egymás ellen, ami rekord (Djokovic és Federer 47-nél, Nadal és Federer 38-nál tart.) A spanyol és a szerb 15-ször találkozott Grand Slam-szinten. Az egyetlen, amiben Nadal és Federer rivalizálása egyelőre jobb mutatóval rendelkezik, hogy ők már kilenc Grand Slam-döntőt játszottak egymás ellen – Nadal és Djokovic most tart nyolcnál. Djokovic ugyan 27 meccset nyert az eddigi 52-ből, de Grand Slamen Nadal vezet 9:5-re és Grand Slam-döntőben is 4:3-ra. Nincs még egy teniszező, aki annyiszor tudta legyőzni Novak Djokovicot Grand Slamen, mint Rafael Nadal, és ez fordítva is igaz.

Nadal és Djokovic azóta nem került szembe egymással Melbourne-ben, hogy

2012-ben egészen elképesztő döntőt játszottak az Australian Openen:

az 5 óra 53 percig tartó csatát a szerb nyerte (5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5.) Szinte hihetetlen, de igaz, hogy 13 év alatt az volt az egyetlen meccsük az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Novak Djokovic és Rafael Nadal a 2012-es döntő után Forrás: AFP/Paul Crock

Motivációs gondja egyiknek sem lehetett a fináléra készülve, de azért mindkettőjüknek akadt lehetősége megint tenisztörténetet írni. Nadal lehetett az Open éra első teniszezője a férfiaknál, aki

mind a négy Grand Slamen legalább két-két alkalommal tudott győzni

– az elmúlt években már háromszor állt egy mérkőzésre ettől a rekordtól. Djokovic hetedszer nyerhette meg a Norman Brooks Challenge-kupát, megelőzve ezzel Roger Federert és Roy Emersont.

Novak Djokovic 23 Grand Slam-döntőből nyert 14 serleget, de

soha nem kapott ki Australian Open-fináléban.

Rafael Nadal 24 Grand Slam-döntőből gyűjtött 17 serleget, de Melbourne-ben csak egyszer (2009-ben) ért a csúcsra, azóta három finálét bukott el – legutóbb 2017-ben Roger Federer ellen, úgy, hogy az 5. szettben 3:1-re vezetett.

A 2016-os Wimbledon óta csak 30 évnél idősebb teniszező nyert Grand Slamet egyéniben, és ez a sorozat Melbourne-ben is folytatódott, mint a Big 3 (Federer, Nadal, Djokovic) dominanciája. Igaz, a 2005-ös Roland Garros és a 2009-es Wimbledon között

18 Grand Slamet nyertek megszakítás nélkül, de most újra kilencnél járnak.

Novak Djokovic a tavaly októberi, sanghaji ATP 1000-es óta nem nyert versenyt. A párizsi döntőben Karen Hacsanovtól, az ATP Finals utolsó mérkőzésén Alexander Zverevtől kapott ki. A hónap elején Dohában Bautista-Agut állította meg a legjobb négy között.

Idegesen kezdett Rafael Nadal,

nyoma nem volt a játékában annak az agresszív tenisznek, ami az első hat meccsén jellemezte. Nem találta a ritmust és szokatlanul sokat hibázott. Öt mérkőzés óta nem tudta őt senki brékelni, a szerbnek egyből sikerült.

Djokovic kilenc perc elteltével úgy vezetett 3:0-ra, hogy a spanyol egyetlen pontot nyert.

Nadal már akkor az öklét rázta, amikor újabb fogadóelőnyt hárítva szépített (1:3), de tekintettel arra, hogy Djokovic adogatásánál pontot sem tudott nyerni, sokat nem változott a játék képe, nyomasztó volt a világelső fölénye.

Djokovic 32 perc elteltével úgy szerválhatott az első játszmáért (5:3), hogy addig nem vesztett pontot adogatóként. Nadal ugyan az előző gémben többször rátette a futópadra a szerbet és egyre jobban, agresszívabban teniszezett, de nem kapott esélyt a visszabrékre – igaz, 0:15-nél, egy nyerőnek indult tenyeres alig lett széles, utána meg hibázott a spanyol, nem is egyszer.

Novak Djokovic nem adott esélyt Rafael Nadalnak az első szettben Forrás: AFP/Saeed Khan

A 2. játszmában 2:2-ig úgy tűnt, hogy alakul a döntő és változik a teljesen egyoldalú forgatókönyv. A fordulat elmaradt, inkább kiütés lett a párbajból.

Nadal játékában semmi nem működött úgy, mint az első hat mérkőzésén.

Szokatlanul sokat rontott, és ha megcsillant valami halvány remény, akkor is bizonytalankodott. Az ötödik játékban három ki nem kényszerített hibával ajándékozta meg a szerbet és megint futhatott az eredmény után. A visszabrék helyett 2:4-nél újra 15-re bukta az adogatását és egyre megalázóbb helyzetbe került. Djokovic a szettért szerválva 3 ászt ütött és 1 óra 17 perc elteltével már 6:3, 6:2-re vezetett.

Rafael Nadal talán még soha nem teniszezett ennyire rosszul egy Grand Slam-döntőben Forrás: AFP/David Gray

Rafael Nadal még soha nem teniszezett ennyire esélytelenül, kilátástalanul Grand Slamen Novak Djokovic ellen.

Igaz, hogy keménypályán 18:7 az egymás elleni statisztikájuk, de amit helyi idő szerint vasárnap este láttunk, az egyszerre volt elgondolkodtató és kiábrándító.

A folytatás, a 3. játszma semmi változást nem hozott: a mallorcai szenvedett, a belgrádi magabiztosan tette a dolgát, semmi esélyt nem adott riválisának. Tökéletesen olvasta a spanyol játékát, mindenre volt válasza, míg Nadal nem talált fogást rajta. Amikor 1:1-nél negyedszer is brékelte őt Djokovic, már csak annyi kérdés maradt, meddig tart még a döntő, ami minden várakozást alulmúlt.

Nadal ugyan mindent megpróbált, 2:4-nél eljutott a bréklabdáig, de ez nem az ő napja volt. Két sokatmondó adat, a játékosok közötti különbségről. A spanyol 28 ki nem kényszerített hibát ütött, 21 nyerő mellett, miközben a szerb mutatója 9/34.

A végén Djokovic egy brékkel zárta a döntőt, így a világelső 6:3, 6:2, 6:3-ra győzött, megszerezve ezzel 15. Grand Slam-trófeáját.