Elképesztő jogászkodással úszta meg az örökös eltiltást a háromszoros olimpiai bajnok

Chinese Olympian Sun Yang threatens to sue Sunday Times over doping test report Sun Yang swimming Olympian Sunday Times lawyer drug test
--FILE--Sun Yang of China celebrates after winning the men's 4 × 200 metre freestyle final at the FINA Swimming Short Course World Championships in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 14 December 2018. Chinese Olympian Sun Yang's lawyer has written to Times Newspapers, which runs British newspaper The Sunday Times, threatening legal action over a recent report detailing Sun's response to an impromptu drug test. Details of the incident should have been confidential per a ruling the International Swimming Federation, or FINA, made on Nov. 19, state-owned news agency Xinhua reported, citing a public statement Sun's attorney Zhang Qihuai issued to accompany the letter. The Sunday Times reported yesterday that Sun, who was banned by the Chinese Swimming Association in 2014 for blood doping, resisted off-season tests in September and "faces a lifetime ban after a clash with doping testers ended in him and his security guard using a hammer to smash a sealed vial containing the swimmer's blood."
Vágólapra másolva!
Első hallásra egészen hihetetlen módon úszta meg az örökös eltiltást Szun Jang. A háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnoki kínai úszóklasszis ügyvédei biztos, hogy számíthatnak a jövőben egy magasrendű állami kitüntetésre.

Egy egészen elképesztő eljárásbeli hiba miatt nem tiltották el másodszor is doppingvétség miatt Sun Jangot, a kínaiak háromszoros olimpiai bajnok gyorsúszóját, miközben azt egyetlen érintett szervezet – így a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) doppingbizottsága – sem vitatja, hogy a klasszis elkövette a doppingvétséget. És miután 2014-ben már volt egy három hónapos eltiltása egy másik ügy miatt – erről majd később –, egy újabb büntetés már örökös eltiltást jelentett volna Kínai nemzeti hőse, minden idők egyik legjobb ázsiai úszója számára.

Mint azt a The Daily Telegraph brit lap írja, Szunt még tavaly szeptember 4-én, egy kínai versenyen ellenőrizték, illetve csak ellenőrizték volna, az úszó ugyanis utasította a személyzetét, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit azok meg is tettek.

Szun Jangot nem fogják csak úgy eltiltani Forrás: Imaginechina/Fang xia - Imaginechina/Fang Xia

Hogy ez megtörtént, azt nem vitatja senki, még a FINA által a doppingvizsgálatokra felkért független nemzetközi szervezet (International Doping Tests and Management, IDTM) sem. Ehelyett lehajtott fejjel kénytelenek beismerni, hogy hibáztak a bizottság – sem a sportolók, sem a FINA által nem ismert, inkognitójukat a legszigorúbban őrző – tagjainak felkérésekor. A FINA doppingbizottságának szabályzata alapján az IDTM embereit egyesével kell írásban felkérni, ami helyett az úszószövetség egy levelet küldött a szervezetnek, melyben kérte egy eseti bizottság felállítását.

Szun ügyvédei szerint márpedig ez szabálytalan, így az egész procedúra szabálytalan volt,

azaz ügyfelük nem vétkes – a tökéleteshez közelítő Chewbacca-védelem.

A szerfelett kínos ügyet persze igyekezett nem nagydobra verni a FINA, így az esetről tartott november 19-i svájci ülésről sem szivárgott ki semmi. Csakhogy január 3-án már a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) is jelenteni kellett az esetet, akik „komolyan veszik az ügyet”, és három héten belül dönteniük kellett, hogy a továbbviszik-e azt a Nemzetközi Sportdöntő-bíróság (CAS) elé.

Eközben Szun ügyvédei tovább ütötték a vasat, és pert indítottak az egész ügyet elsőként megszellőztető The Sunday Times brit ellen. Miközben Richard Ings, az ausztrál doppingellenes ügynökség korábbi vezetője leszögezte, éppen a sportoló globális ismertségéből fakadóan a közvéleménynek nagyon is tisztában kell lennie azzal, hogy milyen alapon mentették fel Szun Jangot a doppingvád alól.

A 2014-es doppingügy

Mint írtuk, 2014-ben már az akkor már kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok úszót egyszer már elmeszelték, de az az ügy sem volt kristálytiszta. Egy versenyen kívüli vizsgálat során találtak Szun szervezetében a megengedettnél magasabb trimetazidin-szintet. Ezt a szert négy hónappal korábban vette fel a WADA a tiltott szerek listájára, azzal a megkötéssel, hogy amennyiben az úszó nem indul versenyen, úgy a szer nem minősül doppingnak. Ha versenyezne, akkor viszont jelentenie kell a használatát, és, ha kap rá egyedi orvosi engedélyt, akkor nem esik bántódása. A szívproblémákkal bajlódó Szunnak orvosi engedélye volt, csak éppen jelenteni felejtette el a WADA felé a trimetazidin használatát. A kínai szövetség végül három hónapra tiltotta el, ami ellen a WADA, bár jogában állt volna, nem fellebbezett. Az úszótól elvették a kínai bajnokságon 1500 gyorson nyert aranyát, valamint az ausztrál szövetség megtiltotta neki, hogy az égiszük alatt működő létesítményeket használja – de ettől még továbbra is Ausztráliában készülhetett.

A Daily Telegraph egyébiránt részletesen leírja az egész vizsgálat lefolyását, ami jelentősen árnyalja a képet, egyúttal rámutat a doppingvizsgálatok elvégzésének meglehetősen visszás módjára. A cikk szerint az ellenőrök szeptember 4-én este tíz órakor érkeztek meg Szun lakására, akinek a korábban leadott adatszolgáltatási kötelezettségének értelmében innentől fogva egy órája volt, hogy megjelenjen a címen és mintát adjon.

Szun azonban közel egy órát késett, ami már önmagában kimeríti a doppingvétség esetét,

és az ellenőrök nem is lettek volna kötelesek megvárni.

Ezek után jött egy hajnali negyed négyig tartó huzavona, amely során Szun vért ugyan adott, pisilni azonban már nem volt hajlandó az ellenőrök előtt. Az úszóval ott volt az anyja is, valamint egy Va Zsen nevű orvos, akit korábban már kétszer tiltottak el doppinggal összefüggő ügyben. A dolog az ellenőrök alkalmasságának kétségbe vonásától, telefonos konfliktuskezelésen át vezetett végül a cikk elején említett fiolák összetöréséig. Erre a Telegraph által idézett jegyzőkönyv szerint Szun anyja szólította föl a csapatuk egyik tagját, aki egy kalapáccsal próbálta összetörni a fiolákat tároló dobozt, majd amikor nem járt sikerrel, kivitték a házból,

szétfeszítették, és így hozzájutva a mintákhoz, megsemmisítették azokat.

Ezt követően Szun az elképedt ellenőrök szeme láttára a félig kitöltött vizsgálati adatlapot is összetépte.

Szun Jang így készülhet tovább a tokiói olimpiára, hacsak a WADA nem fordul végül a CAS-hoz. Az ugyanis jól látszik, hogy a FINA-nak nem érdeke, hogy az ázsiai piac legfontosabb sportolója lemaradjon a játékokról, miközben az is világos, hogy a doppingellenőrzések ilyetén módja joggal háborítja fel a sportolókat.