Elbúcsúzott a Guinnes-rekorder legenda, a sakkozás 14. világbajnoka

Vlagyimir Kramnyik, Sakk
Bejelentette visszavonulását a Guinnes-rekorder sakk-legenda
Vágólapra másolva!
A sakkozás tizennegyedik világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik Wijk aan Zee-i balsikeres szereplése után bejelentett a profi sakkozástól való visszavonulását. Kramnyik egykori mentorát, Garri Kaszparovot 2000-ben fosztotta meg a világelsőségtől, hét évvel később az indiai Viswanathan Anand vette át tőle a stafétabotot. 2013-ban a londoni világbajnok-jelölti döntőben holtversenyben végzett az első helyen a 22 esztendős Magnus Carlsennel, nem rájátszás, hanem a több nyert játszma döntötte el, hogy a norvég nagymester lett Anand kihívója. Az orosz válogatottal háromszor is olimpiai aranyérmes, Világkupa-győztes Kramnyikot idén már nem látjuk a nagy tornákon, A Grand Prix és a Grand Chess Tour sorozaton, kedvenc versenyén, a dortmundi Sparkassen Chess Meeting tornán.

A sakkvilágot Magnus Carlsen hetedik Wijk aan Zee-i elsősége nyűgözte le, két nappal később sokkolta Vlagyimir Kramnyik bejelentése, hogy felhagy profi sakkozói pályafutásával, visszavonul. A hír hallatán a 2004-es Lékó Péter elleni világbajnoki döntőjének emlékei jutottak eszembe, nagymesterünk a párharc nyolcadik partijában elért, vezetést szerző zseniális győzelme, majd a tizennegyedik játszma elvesztése, amikor könnyeimmel küszködve adtam a helyszíni tudósítást, a világos király betörését Péter nem tudja megakadályozni. A 7-7-es döntetlennel Kramnyik megvédte világbajnoki címét. Miskolcon 2007-ben Lékó Péterrel nyolcjátszmás rapid párharcot is vívott, bíróként, tolmácsként, szakíróként is szerepet kaptam, bőven volt lehetőségem a beszélgetésekre. A vele készített interjúban elhangzottak, de a publikum számára akkor még kevéssé érthető gondolatait idézem fel.

A sorsdöntő játszmákat valóban elég nyugodtam játszom, hiszen pályafutásom során én már sok mindent elértem, elvesztek egy meccset, nem nyerek meg egy versenyt, ebből még nem lesz tragédia. Az utóbbi évben azt a célt tűztem ki magam elé, hogy igazi örömöt jelentsem számomra minden játszma, nem az a legfontosabb, hogy mindent megnyerjek. Ellenfeleim jóval idegesebbek, szinte összeroppannak a feszültségben.

Bejelentette visszavonulását a Guinnes-rekorder sakk-legenda Forrás: Alina L'ami

Én azt megértem, hogy a világbajnoktól mindig a győzelmet várják, utóbbi években rendkívül kiegyensúlyozott lett az élmezőny, s egyetlen sakkozót sem találni, aki minden tornán a legjobb formában játszott volna.

Nem tagadom, hogy minden tornán úgy veszek részt, hogy az első hely megszerzését tűzöm ki célul, de sikerült megszabadulnom attól a nyomástól, ami a világbajnoki cím megszerzése után rám nehezedett. Nem lehet igazán sikeresen, jól játszani, ha csak az eredményre gondolsz" – összegezte gondolatait.

Kramnyik akkor úgy gondolta, hogy negyven éves koráig fog profiként sakkozni, ezt három évvel túlteljesítette.

A 2007-es mexikói nyolcfős, kétfordulós világbajnoki döntőben az indiai Viswanathan Anand mögött holtversenyben lett második, privilégiumot élvezett, legyőzőjével páros mérkőzésen is megmérkőzhetett. A 6,5-4,5-ös vereséggel „végleg" elbúcsúzott a világbajnoki címtől.
Vlagyimir Kramnyik 1975. június 25-én született Tuapszében, a Fekete-tenger partján. Tehetsége korán kibontakozott, 16 évesen nyert ifjúsági világbajnokságot. Garri Kaszparov minden idők legtehetségesebb sakkozójaként emlegette, és a világbajnok határozott óhajára Kramnyik 17 évesen már tagja volt az 1992-es manilai sakkolimpián aranyérmes orosz válogatottnak. A bemutatkozása frenetikus sikert hozott, 9 játszmájából 8,5 pontot szerzett. 1993-tól a szuperversenyek állandó résztvevője. Számos tornagyőzelem, dobogós helyezése mellett még egy Guinnes-rekordként is említhető sorozatot mondhat magáénak, 2000 júliusától 18 hónapig a sakkvilág legjobbjaival 80 játszmát vívott, és veretlen maradt.

Kramnyik letaszította a trónról Kaszparovot

Vlagyimir Kramnyik a Braingames 16 játszmás világbajnoki döntője előtt ígéretet tett, hogy az „életéért" fog küzdeni. A meccs békés döntetlennel indult, majd Kramnyik vezetést szerzett. A 25 éves kihívó sokkal jobban felkészült, Kaszparov tőle szokatlan hibákat követett el. A tizedik összecsapás pedig egyenesen katasztrófát jelentett a címvédő számára, a 25. lépésben feladásra kényszerült. A hajrában Kramnyik vált kissé bizonytalanná, de kétpontos előnyét megőrizte, 8,5-6,5-ös győzelemmel elnyerte a profi világbajnoki címet, Kaszparov 15 éves uralkodásának végére tett pontot. Kramnyik igen bölcsen, visszafogottan nyilatkozott, Kaszparov már a veresége pillanatában reményének adott hangot, hogy lesz esélye visszavágó mérkőzésre. Az 1927-ben játszott Capablanca-Lasker döntő óta nem fordult elő, hogy a címvédő még játszmát sem tudott nyerni.

Kramnyik 15 év után letaszította a trónról Kaszparovot Forrás: AFP

A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában rendkívül izgalmas, fordulatokban gazdag rapid rájátszással fejeződött be a címegyesítő világbajnoki döntő. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a rapid párharcban 2,5-1,5-re legyőzte a FIDE világelsőjét, a bolgár Veszelin Topalovot, és összesítésben 8,5-7,5-ös eredménnyel a sakkvilág immár egyedüli világelsőjeként köszönthettük.

A mexikói vb-n elvesztette világbajnoki címét

Vlagyimir Kramnyik hosszas tárgyalások után elindult a mexikói vb-n, elfogadta azt a privilégiumot, amit ajánlottak számára. A szabályzatban az szerepelt, ha Kramnyik végez az első helyen, akkor a bolgár Veszelin Topalovval vívott volna „visszavágó" meccset. Kramnyik holtversenyben második volt az izraeli Borisz Gelfanddal, de megkapta a jogot, hogy megmérkőzhet a győztessel, így jött létre Ananddal a döntője. Csalódással élte meg, hogy elvesztette világbajnoki címét, de már az első interjúban kifejtette véleményét, hogy Anandot csak akkor tekinti igazi világelsőnek, ha legyőzi őt a visszavágó párosmeccsen.

A bonni párharcban alulmaradt Ananddal szemben

Egy évvel trónfosztása után Kramnyik alulmaradt a bonni párharcban is, Viswanathan Anand 6,5-4,5-ös győzelemmel megvédte koronáját. Anand sikere teljesen megérdemelt. Jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait. A partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntő volt. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere eltévedhetett a bonyodalmakban. A hajrában Kramnyik magára talált, a kilencedik partiban sötéttel kecsegtető állást ért el, de nem tudta egész pontra váltani esélyét. A tízedik játszmát világossal megnyerte, Anand az első "meccslabdát" elhibázta, de a másodikban már elérte a kívánt remit.

A kazanyi világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken csalódást okozott

A nagy harcos nem adta fel. Saját bevallása szerint is „őrültként" rengeteget, mintegy hat hónapot készült a világbajnok-jelölti páros mérkőzésekre. „Az eredmény nem lehetett volna rosszabb, ha kevesebbet sakkozom" – mondta a New In Chess-nek adott interjújában." Más idők vannak, mindenkinek magának el kell döntenie, hogy miként készül, mennyit sakkozik.

Úgy gondolom, hogy a régi metódus, egyes pozíciók túlzott mélységekig történő elemzése már nem fontos. Megőrizni az energiát, a sakkéhséget napjainkban jóval fontosabb" – értékelte kazanyi balsikeres szereplését.

Az isztambuli sakkolimpián Kramnyik vezette orosz válogatott kedvező pozícióból a kilencedik fordulóban botlott, az amerikaiakkal vívott csatában mind Kramnyik, mind Griscsuk kikapott, az izgalmas hajrában már nem tudtak javítani. A Berger-Sonneborn pontszámítás az örményeknek kedvezett. A sors „elvette", amit 1980-ban megadott holtverseny után a szovjet csapatnak, amikor 1,5 Bucholz-ponttal megelőzték válogatottunkat.

A világbajnok-jelölti döntőben a holtversenyt több győzelmének köszönhetően Magnus Carlsen nyerte meg

Londonban drámai utolsó fordulóval ért véget a világbajnok-jelölti döntő, amelyet végül több győzelmének köszönhetően Magnus Carlsen nyert meg, s lett az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A befejező játéknapon Carlsen ésKramnyik is vereséget szenvedett. Az első félidőben csak hét döntetlent ért el, de a második körben fokozatosan dolgozta le hátrányát.

Vlagyimir Kramnyik és Magnus Carlsen felejthetetlen összecsapása Forrás: AFP

Levon Aronjan legyőzésével Kramnyik átvette a vezetést, majd a befejező játéknap előtt Carlsennel holtversenyben állt az élen. Kramnyik egy tragikus tie-break szabály miatt vesztett, amely sokakat jobban emlékeztetett a szerencsejátékra, a győzelmek száma döntött.

Vlagyimir Kramnyik a világbajnok-jelölti döntő utáni interjújában higgadtan értékelt:

„Természetesen fáradt és elkeseredett vagyok. Olyan közel voltam. Bármennyire is hiszem, hogy mindketten, Carlsen és én is megérdemeltük volna a tornagyőzelmet, de csak egy győztes lehet, így ebben az esetben azt mondhatjuk, hogy én egy kicsit balszerencsés voltam. Az utolsó fordulóban, azután, hogy Magnus szerencsével megnyerte utolsó előtti partiját (Radzsabov ellen), nehéz helyzetben voltam. Holtverseny esetén a tie-break egyik pontszáma nekem volt kedvező, míg a másik Magnusnak. Sajnos az ő „tie-break" pontszáma sokkal fontosabb volt a versenykiírás szerint, bár hasonló szituációkban gyakran az ellenkezője számít.

Még mindig úgy gondolom, hogy ez helyes döntés volt, mert ez adott egyetlen lehetőséget, hogy Magnust kibillentsem az egyensúlyából, idegessé tegyem és rákényszerítsem, hogy nyerésre kelljen játszania. Ez vezethetett potenciálisan vereségéhez, ahogy ez történt is. Sajnos magam túl messzire mentem, és már nem menthettem meg a partimat, már „túlmelegítettem a botot", amikor világossá vált Magnus veresége. A kezdettől mindent megkíséreltem, semmit nem tehettem. Megszokott, normál szituáció. Megragadhattam volna az esélyt egy-két lépéssel a fordításra. Lehet, hogy kicsit balszerencsés voltam, hogy nem tudtam többet kihozni. Összességében addig a pillanatig is a versenyen kárba veszett számos lehetőség" – idézte fel Kramnyik a taktikáját.
Vlagyimir Kramnyik nem mondott le a világbajnoki cím visszaszerzésének esélyéről. „Ha nem sikerül a következő ciklusban, akkor újra megpróbálom.

És emellett meg tudtam mutatni, hogy megnyerhettem volna versenyt, első lehettem volna. Van még tartalékom, pontosan tudom, hogy bizonyos dolgokat jobban is csinálhatok..." – fejezte be gondolatait a sakkozás 14. világbajnoka.

Tromsøben veretlenül nyerte meg a Világkupát

A 38 éves Vlagyimir Kramnyik győzelmével ért véget a norvégiai Tromsøben az V. Világkupa. Honfitársával, a 23 esztendős Dmitrij Andrejkinnel vívta a döntőt, 2,5 – 1,5-re megnyerte a párharcot. Ez a cím még hiányzott a 2000-2007 között világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, Grand Slam-győztes, oly sok szuperverseny első helyezettjének a gyűjteményéből! Győztesként lett ismét világbajnokjelölt, s ezzel a 23 éves Szergej Karjakin számára biztosította a részvételi jogot a világbajnok-jelölti versenyen.

Minden bizonnyal utoljára láthattuk sakkozni a legendás orosz játékost Forrás: Origo

A vb-jelölti döntőben Hanti-Manszijszkban meglepetésre Kramnyik három partit is vesztett, a győztes Viswanathan Anandtól másfél ponttal elmaradva ötven százalékkal holtversenyben harmadikként végzett. A balsiker mély nyomott hagyott a jobb eredmény elérésen bízó exvilágbajnokban. A 2016-os év sem hozta meg az oly régen várt tornagyőzelmet. A bakui sakkolimpián átengedte az első táblát Szergej Karjakinnak, nagy elánnal játszott a másodikon, 8-ból 6,5 pontot ért el, de a csapat csak a harmadik helyet szerezte meg.

Vlagyimir Kramnyik 2811 Élő-ponttal a világranglistán harmadikként kezdte meg a 2017-es évet. Versenyprogramját a legnagyobb gondossággal próbálta összeállítani, hogy a világbajnok-jelöltséget ki tudja harcolni.

Tavaly szabadkártyával játszhatott a berlini világbajnok-jelölti döntőben. Nem sikerült történelmet írnia, hiába nyert oly zseniális partit Levon Aronjan ellen, s többször is kést tartott Fabiano Caruana torkára, holtversenyben ötödik lett. Batumiban a sakkolimpián taktikai okokból a harmadik táblán játszott, fatális hibákkal vesztett a lengyelekkel vívott meccsen, sokan látták nem kis megdöbbenéssel, hogy oly gyakran látogatta a dohányosoknak kijelölt termet. Saját tábláján ezüstérmesként láthatóan nem volt boldog.

A kedvezőtlen időjárási körülményekkel magyarázta a Wijk aan Zee-i tornáktól a hosszas távolmaradását, a meghívások visszautasítását. Tavaly tért vissza, holtversenyben harmadikként végzett Sahriyar Mamedgyarovval, idén tizenharmadszor szerepelt, s utoljára láttuk sakkozni?