Vágólapra másolva!
Piros Zsombor hősies küzdelemben kikapott az esélyesebb Philipp Kohlschreibertől, míg Nagy Péter két sima játszmában maradt alul Alexander Zverev ellen pénteken a Németország-Magyarország párharc nyitó napján a tenisz Davis Kupa frankfurti selejtezőjében.

Az első mérkőzés előtt egyértelműen Kohlschreiber mellett szóltak az előjelek, aki negyeddöntős volt Wimbledonban, nyolc ATP-tornán diadalmaskodott, míg Piros még egyetlen ATP-verseny főtábláján sem szerepelt.

A világranglistán 371. magyar játékos remekül kezdett a 339 hellyel előtte álló Kohlschreiber ellen, aki saját bevallása szerint még a magyar csapat egyik tagjáról sem hallott előzőleg. A 19 éves Piros 1:1-nél agresszív támadójátékkal elvette 35 esztendős ellenfele adogatását, majd másodszor is "semmire" hozta a szerváját, a következőnél pedig három bréklabdát hárított (4:2).

Piros Zsombor, miután pontot szerzett a német Philipp Kohlschreiber ellen a Németország - Magyarország mérkőzésen a tenisz Davis-kupa frankfurti selejtezőjében 2019. február 1-jén. MTI/EPA/Hasan Bratic Forrás: MTI/EPA/Hasan Bratic

Az Australian Open 2017-es junior bajnokának fogadóként volt két labdája az 5:2-höz, majd 5:3-nál a veterán német szettlabdát hárított. Piros az újabb szettlabda ellenére nem tudta kiszerválni a játszmát, amely rövidítésbe torkollott, s ebben a magyarok elsőszámú teniszezője további szettlabdákat puskázott el, ám a hatodikat már kihasználta, így 1 óra 5 perc elteltével - óriási meglepetésre - játszmaelőnybe került.

A folytatásban elcsendesedett az ötezer férőhelyes Fraport Arena közönsége, ugyanis a magyar tinédzser egy csodálatos nyerő ütéssel 3:1-re meglépett, majd labdái voltak a 4:1-hez. A világranglista 16. helyén is megfordult Kohlschreiber rögtön visszabrékelt, Piros azonban nem roppant össze az elszalasztott lehetőségtől, elszántan küzdött tovább. A játszma végén az ellenfél volt jobb, aki 5:5-nél elvette a magyar adogatását, az utolsó 12 labdamenetből 11-et megnyert, így 7:5-tel kiegyenlített.

Piros Zsombor játszik a német Philipp Kohlschreiber ellen a Németország - Magyarország mérkőzésen a tenisz Davis-kupa frankfurti selejtezőjében 2019. február 1-jén. MTI/EPA/Hasan Bratic Forrás: MTI/EPA/Hasan Bratic

A Davis Kupa új szabályainak értelmében az utolsó szett következett, amelyben Piros 2:1-nél ápolást kért a vádlijára, majd elvesztette a szerváját. A következő gémben óriási szívvel játszva újra felzárkózott (3:3), csakhogy az ellenfél rákapcsolt, és 5:5-nél megint brékelt, aztán kiszerválta a meccset, amely 2 óra 40 percig tartott.

A harmadik játszmában sajnos én pukkadtam ki először, a vádlim kicsit cserbenhagyott" - nyilatkozott Piros némi keserűséggel a fordulatos meccsről az M4 Sport csatornának, hozzátéve, hogy remélhetőleg szombatra teljesen regenerálódik, mert akkor is nehéz meccs vár rá Alexander Zverev ellen.

A második találkozó már nem hozott ekkor csatát, Nagy Péter simán kikapott az ATP-világbajnok Alexander Zverevtől.

A hazaiak sztárja, a világranglista harmadik helyezettje szállt szembe az egyéni világranglista-helyezéssel jelenleg nem rendelkező Nagy Péterrel,

akinek eddigi legjobbja a 409. hely volt. Mint a tíz ATP-tornagyőzelemnél tartó Zverev korábban felidézte, 2013-ban egyszer már összecsapott Naggyal egy kisebb floridai versenyen, és három szettben kikapott tőle.

Most viszont Zverev hozta a papírformát, 2:0-ra elhúzott, majd Nagy ugyan hozta az adogatását, de nemsokára 5:1 állt az eredményjelzőn.

Nagy Péter minden tőle telhetőt megtett, hogy szoros meccset tudjon játszani Zverevvel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

Ekkor a 26 éves magyar néhány remek ütéssel szépített, de 32 perc elteltével már szetthátrányban volt. A folytatásban Nagy 1:1-nél egy hétperces gémben bukta el a szerváját, a túloldalon pedig a 21 éves Zverev óriási tempót diktált, és szórta a 220 kilométer/óra körüli adogatásokat. Ennek következtében hamarosan újra 5:1 volt az állás, majd Zverev 5:2-nél könnyedén kiszerválta a mérkőzést, amely 1 óra 8 percig tartott.

A szombati folytatásban 12 órától a páros mérkőzésen Jan-Lennard Struff (51.) és Tim Pütz (350.) találkozik Nagy Péterrel és Borsos Gáborral (552.), majd Zverev Piros Zsomborral, Philipp Kohlschreiber pedig Naggyal csap össze Frankfurtban.

A magyar és a német együttes 1936 óta eddig ötször találkozott egymással, s a németek 3-2-re vezetnek. A legutóbbi párharcra 1978-ban került sor Budapesten, akkor a Taróczy Balázs és Szőke Péter által alkotott magyar csapat 3-2-re verte az NSZK-t.

Eredmény:
Davis Kupa-selejtező, Frankfurt:
Németország-Magyarország 2-0 - állás az első nap után
Alexander Zverev-Nagy Péter 6:2, 6:2
Philipp Kohlschreiber-Piros Zsombor 6:7 (6-8), 7:5, 6:4

szombaton játsszák:
Jan-Lennard Struff, Tim Pütz-Nagy Péter, Borsos Gábor
Alexander Zverev-Piros Zsombor
Philipp Kohlschreiber-Nagy Péter