Vágólapra másolva!
Győzelemmel kezdett Fucsovics Márton a Szófia Open ATP 250-es versenyen. A 16 közé kerülésért a 8. kiemelt Andreas Seppit győzte le 6:2, 7:6-ra. Csütörtökön, a negyeddöntőbe kerülésért a német Yannick Maden ellen folytatja. 

Grand Slam után alig két héttel hajlamosak vagyunk legyinteni egy ATP 250-es versenyre.

Szófiában azonban hagyományosan nagyon erős mezőny jön össze

február első hetében.

Az összdíjazás ugyan csak 586 140 euró, amiből a győztes 90 390-et visz haza, de a bolgár szervezők valószínűleg nagyon komoly összeget költenek el arra, hogy legyen négy top 20-as teniszező a 32-es táblán. A Hacsanov, Cicipasz, Medvegyev, Bautista Agut kvartett mellett a Wawrinka, Monfils, Verdasco hármas is a világ bármely pontján közönségvonzó tényező. Magyarán, a Szófia Open jóval erősebb, mint az átlag ATP 250-es versenyek, de ettől még nem ad több világranglista pontot.

Fucsovics Márton három hete nem játszott egyéniben tétmérkőzést, legutóbb az Australian Openen meccselt a 32 közé kerülésért Borna Coriccsal, de nem bírt a fiatal horváttal. Szófiába úgy érkezett, hogy

az idei mérlege három győzelem, három vereség,

de tekintettel arra, hogy nem tudta megvédeni a 2018-as pontjait az Australian Openen – tavaly az első három versenyen 248 pontot gyűjtött, most 85-öt – visszaesett a 35. helyről a 47.-re. Pánikra semmi ok, mert ez még mindig top 50 és a következő három hónapban összesen 164 pontot kell védenie. Tavaly szinte teljesen kimaradtak a februári versenyek egy sérülés miatt, így a Szófia, Rotterdam, Marseille, Dubaj sorozaton majdnem minden pluszba jön, ha sikerül mérkőzéseket nyernie.

Az első feladat szerda délután várt rá. A játékosok nem szeretik az ilyen késői kezdést, de a szabály lehetőséget ad arra, hogy, ha egy teniszező, Davis-kupa után másik földrészről érkezik ATP-versenyre, akkor kaphat szerdai kezdést. Andreas Seppi, az Australian Openről elment Indiába DK-t játszani, ezért léptek csak szerdán pályára.

Fucsovics Márton az idén még nem kapott ki első fordulóban Forrás: AFP/William West

A 34 éves olasz december óta nem járt otthon, ami komoly kihívást jelent, de ugyanakkor nagyszerűen kezdte a szezont: Sydney-ben döntőbe jutott és az Australian Openen is ment két fordulót, a 32 között Tiafoe állította meg ötjátszmás csatában.

Fucsovics Mártonnal 2018-ban kétszer találkozott.

Előbb jobbnak bizonyult a magyarnál a canberrai Challenger döntőjében (5:7, 6:4, 6:3), majd októberben, a pekingi ATP 500-as első fordulójában kikapott tőle (3:6, 4:6.) Nem meglepő, hogy Fucsovics Márton, a 3. mérkőzésükre készülve visszanézte a pekingi meccsüket. Seppit jól ismerhetik a magyar szurkolók, tavaly elődöntős volt Budapesten. Szófiában negyedszer indul, korábban mindig a 2. körben búcsúzott, tehát az elsőben még soha nem kapott ki.

Parádésan indult a mérkőzés, a magyar uralta a játékot,

egyből brékelt és remekül adogatva 16 perc után már 4:0-ra vezetett. Seppi rezzenéstelen arccal tette a dolgát, várta a pillanatot, hogy megkezdje a felzárkózást. Fucsovics azonban nem torpant meg, és a fontos pillanatokban képes volt extra megoldásokra: 4:1, 15:30-nál (két ki nem kényszerített hiba után) hatalmas egyenes tenyerest ütött kiszorított helyzetből, majd még egy bravúros labdamenettel hozta a gémet, nem adva esélyt az olasznak.

Nyerhetett volna 6:1-re is, de kimaradt egy játszmalabda fogadóként.

A szettért szerválva magabiztosan zárta le a játszmát (6:2.)

A rendkívül rutinos Seppi elkezdett a stabil tenisze mellett kicsit kockáztatni és átmenetileg ez be is jött neki. Elhúzott 3:0-ra, de Fucsovics Márton másodszor is tudott egy 4:0-s sorozatot produkálni. Az 5:3-ért szerválhatott a magyar, amikor nem jött be egyetlen első adogatása sem,

Seppi büntetett és visszajött a meccsbe.

Kétszer kellett Fucsovicsnak a játszmában maradásért adogatnia, másodszor (5:6-nál) 40:15-je volt az olasznak, de a magyar három extra pontot nyert sorozatban. Jöhetett a tiebreak, amiben végig Fucsovics Márton koncentrált jobban, teniszezett eredményesebben. Így lett 1 óra 35 perc alatt 6:2, 7:6.

Csütörtökön Yannick Maden az ellenfél a negyeddöntőbe jutásért. A némettől tavaly áprilisban, Budapesten kikapott Fucsovics Márton, de azt a meccset salakon játszották.

mert Seppi ellen soha nem könnyű, nagyon stabil és nem adja meg magát – kezdte az értékelést Fucsovics Márton. – Jól sikerült a múlt héten a felkészülésem, sokat edzettem az Australian Open után otthon. Úgy érzem, jó formában érkeztem Szófiába és az sem okozott gondot, hogy szombat óta vártam erre a meccsre. Végig pozitív tudtam maradni, ami segített a fontos pillanatokban. Gyakorlatilag magaslaton játszunk, majd 600 méterrel a tengerszint felett, ezért nagyon szállnak a labdák, nem könnyű kontrolálni. Ez a meccs önbizalmat ad, amire szükségem is lesz a csütörtöki találkozón, mert Maden is nagyon stabil játékos, a mainál is keményebb csatára számítok"- nyilatkozta az Origónak Fucsovics Márton.

Fucsovics Márton levezet a Seppi elleni győzelme után Forrás: Origo

A szerző Fucsovics Márton sajtócsapatának a tagja.