Thaiföld rombolhatja le meg a súlyemelés olimpiai álmait

148073464 Horizontal SUMMER OLYMPIC GAMES WEIGHTLIFTING MAN FALL HIGH ANGLE CLOSE UP ACTION
Borzalmas nehéz helyzetben a súlyemelés, amely könnyen lekerülhet az olimpia programjáról
Vágólapra másolva!
Az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség azért küzd, hogy a sportág a 2024-es párizsi olimpia műsorán is ott legyen. Ehhez a súlyemelés teljes megtisztulása kellene. Éppen ezért lehet halálos tőrdöfés mindaz, amit a 2018-as világbajnokság három thaiföldi aranyérmese elkövetett.

Az ashgabati világbajnokságon induló nyolc thaiföldi emelő már megbukott a doppingvizsgálaton – ebből hárman világbajnokságot nyertek. Ők azok:

Sukanya Srisurat, Thunya Sukcharoen, Chayuttra Pramongkhol.

A női versenyben összesen hat thai emelő nyert érmet a vb-n, és csak Chirapham Nanthawaong nem bukott még meg eddig – ő a 45 kilós súlycsoportban emelt.

Ezek az esetek azt jelentik, hogy a Nemzetközi Szövetség akár négy évre is eltilthatja a thai szövetséget. Ne feledjük, korábban ezt az eltiltást már olyan országok is megszenvedték, mint Oroszország vagy Kína.

A dolgot bonyolítja, hogy a 2019-es, azaz az idei olimpiai kvalifikációs vb-t éppen Thaiföld (Pattaja) rendezné.

Sokak szerint az IWF-nek azonnal el kellene venni a rendezést az ázsiai országtól. Ennél is nehezebb lesz meggyőzni a Thomas Bach vezette Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy tartsa az olimpia műsorán a dopping által fertőzött sportágat.

Forrás