A szexi díva, aki a legnagyobb bajnok lett

The 2016 ESPYS - Arrivals GettyImageRank3 People SPORT HORIZONTAL Looking At Camera THREE QUARTER LENGTH Theatrical Performance SMILING USA California City Of Los Angeles One Person Award Looking Over Shoulder Television Show Females Awards Ceremony Photo
LOS ANGELES, CA - JULY 13: Skiier Lindsey Vonn attends the 2016 ESPYS at Microsoft Theater on July 13, 2016 in Los Angeles, California. Alberto E. Rodriguez/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Fiatalon, talán lázadásból is kötött meggondolatlan házasság, családi viszály, sérülések tucatjai, történelmi sportsikerek, válás, szerelmek és szakítások – ezek nem egy hollywoodi film forgatókönyvének címszavai, hanem állomások minden idők legsikeresebb női síelőjének életéből. Habár azon se lepődnénk meg, ha az igazi amerikai álmot megtestesítő, néhány napja visszavonult Lindsey Vonn történetéből hamarosan világsztárokat felvonultató mozi készülne. Ha már Tonya Hardingnak kijárt, akkor egy olimpiai- és világbajnok alpesi síző miért ne érdemelné meg?

A minden idők legszebb alpesi sízőjének tartott Lindsey Vonn sok mindent elmondhat a karrierjéről, azt azonban nem, hogy véletlenül került volna léc a lábára. Az 1984. október 18-án, a Minnesota állambeli St. Paulban, Lindsey Caroline Kildow néven született későbbi olimpiai bajnok apja és nagyapja is a sportág szerelmese volt.

A nagypapa, Don Kildow hatására már kétévesen ismerkedett a csúszással, később apja, a síelőként junior bajnoki címeket szerző Alan Kildow is keményen hajtotta lányát, hogy minél jobb és sikeresebb legyen.

Iskolák és oktatók váltották egymást a sportoló életében, ő mégis úgy tartja, nagyapja volt az, aki megtanította síelni. Egészen pontosan gyorsan síelni. Különleges és szoros kapcsolat fűzte Don Kildow-hoz, aki a koreai háború idején az ázsiai országban állomásozott, és

úgy tervezték, hogy együtt utaznak a 2018-as téli olimpiára, hadd nosztalgiázzon egy kicsit a papa, amíg unokája olimpiázik.

Nem sokkal a phjongcshangi játékok előtt azonban Lindsey Vonn elvesztette imádott nagyapját, aki 88 évesen halt meg. A síelő megható üzenetben búcsúzott tőle Instagramján.

"Drága Nagypapa,
Még mindig nem hiszem el, hogy elmentél. Nincsenek szavak rá, hogy mit jelentesz nekem, és hogy mennyire szeretlek. Bárcsak több időt tölthettünk volna együtt, de a meglévő emlékeinket életem végéig őrizni fogom.

Mostantól akárhányszor is csússzak is le, tudni fogom, hogy velem vagy. Büszke vagyok rá, hogy az unokád lehettem, soha nem felejtelek el téged! Koreában érted versenyzem, és minden erőmmel azon leszek, hogy nyerni tudjak neked. Kérlek, vigyázz rám!
Szeretlek, nagypapa!
Lindsey"

Élete utolsó olimpiáján három hónapos gyásszal a szívében indult el, és bármennyire is szeretett volna arannyal búcsúzni nagyapjától és a játékoktól, "csak" a bronz jött össze neki lesiklásban. De ne szaladjunk a mesés pályafutás végére, hiszen Lindsey Vonn életében volt bőven esemény a harmadik téli olimpiája előtt is.

Korán jött házasságból családi viszály

A síelésbe tehát gyakorlatilag beleszületett. Édesapja 18 éves volt, mikor súlyos térdsérülése miatt kénytelen volt abbahagyni az aktív sportot, és – habár ilyen messziről nem látunk bele a Kildow család életébe, mégis – erős a gyanú, hogy apja, Alan Kildow saját álmait akarta lányán keresztül valóra váltani. Mindent egy lapra tett fel lánya sikereiért, talán pont ezért viselte igencsak nehezen, mikor Lindsey 17 évesen beleszeretett a nála 9 évvel idősebb Thomas Vonnba. Alan Kildow képtelen volt elfogadni, hogy egy 26 éves férfi szemet vetett a lányára.

A 2007-es esküvőre sem hívta meg édesapját.

Akkor még házasokként: Lindsey és Thomas Vonn 2008-ban Forrás: Getty Images/AFP/2008 Getty Images/Jeff Vinnick

"Bármelyik apát felbőszítene egy ekkora korkülönbség.

De ha én lennék ilyen helyzetben, megpróbálnék legalább beszélgetni az illetővel"

– mondta egy évvel házasságkötésük után az akkor 32 éves Thomas Vonn.

A viselkedése arra kényszerített, hogy válasszak, és én választottam" – ezt Lindsey Vonn nyilatkozta a kényelmetlen helyzetről, ugyanolyan keménységgel, mint amit a pályán megszoktak tőle.

"Apaként és szülőként természetes, hogy meg akarod védeni a gyerekedet"

– ez volt Alan Kildow egyenes és kristálytiszta érvelése.

Lindsey és Thomas Vonn mindössze négy évig voltak házasok, a válás pedig újra összehozta apát és lányát. "Nem kötöttünk házassági szerződést, emiatt elég bonyolulttá vált az ügy. Apától kértem tanácsot, hiszen ügyvéd, ráadásul végigcsinálta a válást anyával. Nagyjából tudtam, mit kell tennem, de segítségre volt szükségem, szóval felhívtam.

de mindent megtettünk, hogy megoldjuk a helyzetet. Magyarázkodott. Hosszú időbe telik majd újraépíteni a kapcsolatunkat, de az első telefonbeszélgetéssel megtettük az első lépést" – mondta 2012-ben a The New York Times-nak.

Négy testvére közül kettővel: Reed és Karin Kildow-val, Lucy kutyával és édesapjával Alan Kildow-val Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A váláskor Lindsey azt állította, tényleg szerelmes volt a férjébe, kapcsolatuk nem pusztán üzleti alapokra épült, ahogy azt többször és több helyen is írták róluk. Férje nevét viszont már kőkemény marketing okokból tartotta meg, hiszen

a Lindsey Vonn név 2011-re önálló, világhírű és főleg méregdrága branddé vált,

ami síelőként hatalmas eredménynek számított az Egyesült Államokban, egy olyan országban, ahol nincsenek igazán nagy hagyományai a sportágnak.

Gyönyörű és népszerű - nem nagyon van vörös szőnyeges esemény Lindsey Vonn nélkül az Egyesült Államokban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide picture alliance/Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres

Kitartás a mamától

Elképesztő sikereit tehetsége mellett különös stílusának és döbbenetes kitartásának köszönhette. Saját bevallása szerint utóbbiból bőven örökölt édesanyjától is, aki küzdelmes életén keresztül mutatta meg lányának, hogyan kell a végsőkig kitartani.

Lindsey Vonn édesanyja, Linda, lánya születésekor agyvérzést kapott, kisebb csoda, hogy túlélte.

Egyensúlyproblémái megmaradtak, időnként még nehezen boldogul az egyszerű sétálással is, de eszébe sem jutott betegágynak dőlni. "Van, ami megváltozott, de van, ami nem. Visszamentem dolgozni, szültem még négy gyereket, köztük hármas ikreket. Zsúfolt házunk volt, zsúfolt élettel" – mesélte a New York Timesnak egy 2010-es interjúban. Néhány évvel később elvált Lindsey Vonn édesapjától, majd újraházasodott.

Édesanyjával, Lindával Forrás: AFP/2013 Getty Images/Neilson Barnard

"Anyukám egy iszonyúan kemény nő. Agyvérzése volt a születésemkor, de soha az életben nem hallottam őt panaszkodni. Minden szituációban, élete minden percében csak tanított, csak tanított engem.

– ezek Lindsey Vonn szavai édesanyjáról, melyek egyik partnercége anyák napi kampányában hangzottak el.

Családi áldozat Lindsey-ért

Szülei válása, saját rosszul sikerült házassága, édesapjával megromlott kapcsolata előtt még azzal is meg kellett küzdenie, hogy sportkarrierje érdekében egész családja áldozatot hozott. A 90-es évek végén a família Minnesotából a Colorado állambeli Vailbe költözött, hogy Lindsey a legjobb helyen tanulhasson és készülhessen.

Ehhez még hozzájött, hogy – bármennyire is szerettem Vailben élni – nem volt klasszikus értelemben vett gyerekkorom. Nem lustálkodhattam reggelente az ágyban, nem jártam iskolai bálokba és nem voltak tartós barátságaim" – emlékezett vissza egy interjúban élete ezen szakaszára.

A nagytesó és a négy kicsi Kildow Forrás: Lindsey Vonn Instagram

Az áldozat és a befektetett munka azonban kifizetődött. Lindsey Vonn stílusa mindig is eltért az átlagostól, már gyerekkorában felfigyeltek rá, meg is próbálták leszoktatni róla oktatói. Nem sílécre termett.

Magasabb volt társainál, súlypontja magasabban helyezkedett el az átlaghoz képest, emiatt máshogy kanyaradott, stílusát ezer közül fel lehetett ismerni.

Erich Sailer volt az első edzője, aki arra ösztönözte, hogy megtartsa különleges technikáját.

Eleinte mindenki azt gondolta, hogy a magasságom miatt nem leszek sikeres, de Sailer meggyőzött róla, hogy pont ebben rejlik az erőm, úgyhogy nem változtattam. Igaza lett, mostanra az eltérő fordulási technikám az, ami miatt gyorsabb vagyok a legtöbb síelőnél" – idézte a The Guardian.

Különleges technikája nemcsak a védjegye, hanem sikerei kulcsa is lett Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Az egyedi stílus tényleg bevált, karrierje 2019. február 10-i lezárásakor egy lesiklásban szerzett olimpiai bajnoki címet (Vancouver, 2010), két olimpiai bronzot (Vancouver, 2010, szuper-G-ben és Phjongcshang, 2018 lesiklásban) írhat az életrajzába.

Nyolc világbajnoki érme - köztük két arany - mellé 82 világkupa-győzelmet is begyűjtött.

A nagy álma, hogy beállítsa Ingemar Stenmark 86 vk-győzelmi rekordját, nem vált valóra, ahogyan az sem, hogy férfiakkal együtt versenyezhessen.

Nyolc meglepő tény Lindsey Vonnról

1.) Saját bevallása szerint a szörf az egyik sportág, amiben igazán rossz. "Nem vagyok jóban a vízi sportokkal, egyszerűen elsüllyedek, mint egy szikla. Valószínűleg a nagy fenekem miatt."


2.) Ügyetlennek tartja magát. "Az a típus vagyok, aki minden vacakban megbotlik, állandóan beütöm a lábujjaimat, elejtem a telefonomat."


3.) Pályafutása alatt mindig, minden versenyen sminkben csúszott le. "Sokkal komfortosabban érzem magam sminkben, mint anélkül. Ha jól nézek ki, jobban is érzem magam."


4.) Kedvenc étele – a felkészülési időszakban – a lazac, a gyümölcsök és a diófélék. "Minnesotai lány vagyok, szóval igazából a steak-krumpli kombó jön be nekem leginkább."


5.) Imád sütni. A 2010-es vancouveri olimpia alatt 21 banánkenyeret sütött meg, hogy így relaxáljon.


6.) Eredetileg 2015-re tervezte a visszavonulását.


7.) Négy gyereket szeretne, főállású anyaként nevelné őket. "Sütni akarok és a gyerekeimmel játszani."


8.) Szívesen Xbox-ozik, főleg a táncos játékokat szereti, de bevallása szerint tánc közben idiótaként ugrál.


Forrás

De még így is ő minden idők legeredményesebb női alpesi sízője, dacára a rengeteg súlyos sérülésnek, amit az évtizedek alatt elszenvedett. És a legszebb is – amit a róla szóló amerikai írásokban soha nem felejtenek el megjegyezni a szerzők.

Ingemar Stenmark (balra) rekordja nem lett meg, de így is fantasztikus pályafutás Lindsey Vonné Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Összesíelt milliók

Sporteredményei mellett makulátlan külseje is hozzájárult ahhoz, hogy – ahogyan már korábban írtuk – az egyik legdrágább amerikai branddé váljon a neve. Az egyik vezető amerikai sportszergyártó, az Under Armour mellett a Red Bull is a szponzorai között van, ahogyan a Rolex is. Hogy mennyire értékes sportolónak számít, azt jól mutatja, hogy két legsikeresebb évében, 2012-ben és 2016-ban összesen több mint egymillió dollárt keresett – csak a pénzdíjas versenyeken, a szponzori pénzek ebben nincsenek benne.

A pályán és a pályán kívül is maga a stílus Forrás: AFP/2016 Getty Images/Alberto E. Rodriguez

A vagyonból két házat tart fenn, egyiket a Colorado állambeli Vailben, a másikat Kaliforniában. Ugyancsak rendszeresen támogatja a róla elnevezett alapítványt, mely fiatal lányok taníttatását és sportképzését segíti.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Inside the issue... @sportsillustrated #fashionable50

L I N D S E Y • V O N N (@lindseyvonn) által megosztott bejegyzés,

Magánélet a nyilvánosság előtt

Magánéletét sosem kezelte tabuként, szívesen szerepel amerikai show-műsorokban, de saját közösségi oldalain is előszeretettel mutatja meg, éppen mikor és kivel randizik.

2011-ben véget ért házassága után Tiger Woods mellett találta meg az átmeneti boldogságot,

de rajongói féltették a kétes hírű golfozótól. A pletykák és negatív jóslatok ellenére három évig voltak együtt. A Forbes Magazin annak idején számszerűsítette is a kapcsolatot, mérlegre téve Woods majdnem hatvanmillió dolláros vagyonát Vonn akkori hárommilliójával.

Tiger Woods-cal három évig voltak együtt Forrás: AFP

A románc nem tartott sokáig, 2016-ban Lindsey Vonn már Alexander Ludwig színésszel találkozgatott, de ebből a kapcsolatból sem lett életre szóló kapcsolat. Kenan Smith következett a sorban, az amerikaifutball-csapatoknál edzősegédként dolgozó fiatalember helyett azonban Vonn az olimpiai felkészülést választotta, közeli ismerőseik szerint viszont megmaradt köztük a baráti viszony. A történelmi eredményeket elért síelő aktuális partnere P.K. Subben, egy 29 éves jégkorongozó, akivel állítólag már a gyermekvállalást tervezik.

Aktuális partnere P.K. Subben Forrás: AFP/2018 Getty Images/Rich Fury

"Hogy mitől lettem sikeres? Talán attól, hogy minden alkalommal hajlandó voltam mindent kockára tenni az eredményért. De talán pont emiatt estem is sokszor hatalmasakat. Mindannyiszor a határon teljesítünk, keményen hajtjuk magunkat. A dolgok rosszra fordulhatnak, megsérülhetsz, de ez is része a munkánknak. Amikor a startkapuban állok, csakis nyerni akarok, és mindent ennek rendelek alá.

– így beszélt hitvallásáról a The Guardiannek.

A megtestesült amerikai álom Forrás: AFP/2010 Getty Images/Clive Mason

Utolsó versenyén, a svédországi világbajnokságon néhány napja bronzérmet nyert lesiklásban. Nem folytatja, mert teste nem bírja már a terhelést; csúnyán, de egyszerűen fogalmazva: kiöregedett. A búcsú nem lett a legfényesebb, Vonn mégis elégedetten köszönt el a síelés világától.

Lehet is.