Országos programok a Magyar Parasport Napján

parasport, kosárlabda, parakosár
A sport mindekié
Vágólapra másolva!
Pénteken másodszor ünneplik meg a Magyar Parasport Napját, amely alkalmából idén is érzékenyítő és interaktív osztályfőnöki, valamint rendhagyó testnevelés órákat tartanak országszerte, ezeken a gyerekek egyebek mellett kipróbálhatják a fogyatékkal élő sportolók sportágait.

A tanulók az ülőröplabdán, a bocsán, a csörgőlabdán, a kerekesszékes kosárlabdán, a vakfutáson és a padlóhokin keresztül nyerhetnek bepillantást a parasportba, az osztályfőnöki órákon pedig beszélgethetnek a fogyatékkal élők helyzetéről, de megnézhetik A csodafedezet - Vitéz Halassy Olivér című dokumentumfilmet is, amely a kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó és vízilabdázó életét mutatja be.

2018-ban rendezték meg először a Magyar Parasport Napját Forrás: http://elteonline.hu

Az Országgyűlés 2017 decemberében nyilvánította február 22-ét a Magyar Parasport Napjává. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) tavaly rendezte meg először a Lélekmozgató elnevezésű, érzékenyítő programot, amelyhez akkor közel ötszáz oktatási intézmény csatlakozott. Idén nemcsak az általános és középiskolákat, hanem az óvodákat is bevonják a programba.

A Lélekmozgatón kívül az egész napos programsorozat részeként megkoszorúzzák a Magyar Paralimpiai Bajnokok falát - ezen az eseményen ott lesz a Magyar Parasport Napjának két nagykövete, Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, valamint Suba Róbert, paralimpiai ezüstérmes kajakozó is -, bemutató foglalkozást tartanak a Semmelweis Egyetem Pető András Pedagógiai Intézetében, és az MPB ünnepi közgyűlésére is ezen a napon kerül sor, amelynek keretében szakmai konferenciát rendeznek és díjakat adnak át.