Vágólapra másolva!
Magyarország eddigi legnagyobb dartsversenyét rendezték meg pénteken este az Érd Arénában. A rajongók már decemberben pirossal bekarikázták ezt a dátumot, akkor jelentették be, hogy többek között a világelső Michael van Gerwen és Russ Bray is részt vesz a Budapest Darts Gálán. A jegyek néhány nap alatt elfogytak, a várakozás tehát óriási volt. Az esemény pedig nem is okozott csalódást, fantasztikus hangulatban zajlott a verseny, remek meccseket láthattunk, a résztvevők is élvezték, joggal bízhatunk abban, hogy a gála hagyományt teremtett.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón mind az öt sztárvendég részt vett, azaz a világelső és világbajnoki címvédő holland Michael van Gerwen, honfitársa, Vincent van der Voort, a világranglistán 8. helyen álló Mensur Suljovic, a 10. helyezett ausztrál Simon Whitlock, valamint mindenki kedvenc szpíkere, Russ Bray.

Természetesen MVG kapta a legtöbb kérdést:

Sokat változtam, mióta apa lettem, érzem ennek a felelősségét is, de élvezem, igazából a legjobb dolog, ami történt velem. Szerencsére a családom megszokta, hogy a munkám rengeteg utazással jár, ami ugyan néha már túl sok, de annál jobban esik az az idő, amit együtt töltünk. Sok áldozattal jár ez a munka, és ez nem mindig szép, próbálok csak a pozitívumokra figyelni és emlékezni.”

Egy asztalnál a sztárok, jobbról balra: Russ Bray, Simon Whitlock, Vincent van der Voort, Michael van Gerwen és Mensur Suljovic Forrás: Horváth György

A világbajnok egyébként óriási PSV Eindhoven-drukker, és emlékszik Dzsudzsák Balázsra is:

A világelső az Origo kérdésére elmondta, reméli, ezúttal nem éri olyan meglepetés egy hazai játékos által, mint előző este, amikor Skóciában a Gary Anderson helyett beugró John Henderson a közönség elképesztő támogatását élvezve bravúros döntetlent ért el ellene a Premier League-ben a szezon eddigi talán legjobb meccsén:

„Szerintem a magyar közönség is ki fog tenni magáért, amikor a hazai játékosok fognak játszani. Nagyon várom a hollandiai PL-fordulót is, biztos vagyok az őrült hangulatban, hasonlóan a csütörtökihez Aberdeenben.

Egyébként rosszabbul is alakulhatott volna az este, ha a másik helyi kedvenc, Gary Anderson ellen kellett volna játszanom. Szerintem nem is voltam olyan szörnyű, de meg sem közelítettem a legjobb formámat.”

Az osztrák Mensur Suljovic is közvetlenül Aberdeenből utazott Érdre, de ő már járt itt korábban. Felidézte, hogy három évig játszott elektromos dartsot Magyarországon, egyfajta hazatérés neki ez a verseny.

Vincent van der Voort szerint nálunk is lehet valamikor olyan közkedvelt a darts, mint Hollandiában:

Russ Bray még sosem járt Magyarországon, de így is rajongtak érte az emberek Forrás: Horváth György

Russ Brayt a sportág kedvelői a Hangként (The Voice) ismerik, ikonikus rekedtes orgánuma miatt, és a nemzetközi nőnap szellemében nyilatkozott:

„Két hete Szlovákiában voltam egy versenyen, amikor egy magyar hölgy kérésére kimondtam magyarul, hogy száznyolcvan. Szóval, végül is gyakoroltam az estére. A becenevemet is egyébként egy hölgytől, Cathy Evanstől kaptam, még nagyon régen, szóval nem is én választottam.”

Simon Whitlock már megbarátkozott azzal, hogy nem került be a Premier League idei mezőnyébe:
„Természetesen szerettem volna indulni a PL-ben, és szerintem meg is érdemeltem volna, csalódott vagyok, hogy nem választottak be. Így viszont sokat lehetek otthon és többet gyakorolhatok, valamint az ilyen gálákon is részt vehetek.

A sajtótájékoztatók után szépen kezdett megtelni az Érd Aréna, a lelátókon kívül a küzdőtéren sem lehetett üres helyet találni, több ezer szurkoló jött ki Magyarország eddigi legnagyobb dartsos eseményére. Hangulatban és öltözékben is próbálták hozni a nemzetközi szintet, lehetett látni apácákat, unikornisokat, Super Mariókat, dartsmintás ponchókat és Peter Wright-tarajú embereket is.

Vereczkey Lajos sorsolta ki a negyeddöntők párosításait Forrás: Horváth György

Majd a PDC himnusza, a Chase The Sun felcsendülése után színpadra lépett az est egyik főszereplője, Russ Bray, akit kitörő ováció fogadott. A legendás szpíker felkonferálta az első mérkőzés résztvevőit, Kovács Patrikot és Vincent van der Voortot, az Érd Arénában pedig már ekkor igazi, a brit versenyekhez hasonló hangulat uralkodott.

A holland első köre rögtön 140-et hozott, ami megadta az alaphangot, de később Kovács is dobott 134-et. Van der Voort baja meggyűlt a kiszállókkal, de nagy nehezen behúzta az első leget.

Mindenki epekedve várta az első 180-at, no meg Bray ikonikus üvöltését, és ez a második legben Kovács Patrik révén be is következett, az Aréna szinte felrobbant, a magyar versenyző pedig a leget is megnyerte.

Van der Voort is odatett egy 180-at, a nézők őt is megünnepelték, de Kovács ezt a leget is hozta, beindult a Ria! Ria! Hungária!

Kovács Patrik (jobbra) jobban megszorongatta Vincent van der Voortot, mint később Mensur Suljovic Forrás: Horváth György

Az első 5 játékban mindenki hozta saját kezdését, aztán a holland brékelt, majd 180-nal kezdett, viszont Kovács is dobott egyet, amikor a meccsben maradásért küzdött, és feljött 5-3-ra. Erre a Dutch Destroyer megint bemutatott egy 180-as kezdést, és végül meg is nyerte saját maga 6. legjét, ezzel együtt a mérkőzést is 6-3-ra.

A második mérkőzésen Székely „Penge” Pál mérkőzött meg Mensur Suljoviccsal. Az osztrákon nem igazán látszott, hogy csütörtök este még Aberdeenben dobált, gyakran 100 fölötti köröket produkált, miközben zúgott a Hajrá, Pali! A világranglista 8. helyezettjét nem lehetett kizökkenteni, hamar 3-0-s előnyre tett szert, és dobott egy 180-at is.

Székely „Penge” Pál (balra) és Mensur Suljovic üdvözlik egymást Forrás: Horváth György

Pengének viszont nem igazán jöttek a triplák, de Suljovic játéka is hullámzott. Ezzel együtt is nyerte egymás után a legeket, ráadásul több 180 is „kicsúszott” tőle, így végül simán, 6-0-lal jutott az elődöntőbe.

Ezután jöhetett az est egyik fénypontja, főleg Lakatos Gergely számára, aki a világbajnok és világelső Michael van Gerwennel csapott össze.

A magyar játékos kezdett, kiszállóig is eljutott, de megremegett a keze. MVG nem volt csúcsformában, magához képest kifejezetten gyengén dobott eleinte, de azért egy 180 összejött neki. Nagy nehezen kiszállt dupla 1-gyel, ami után csinálta egy kicsit a show-t, ezt pedig a közönség is díjazta.

Van Gerwen teátrális öröme, miután megdobta a dupla 1-et Forrás: Horváth György

Ahogyan Lakatost is, amikor egymás után kétszer dobott 140-et, de MVG egy 111-es kiszállóval behúzta ezt a leget is. A következő viszont Lakatosé lett, akit hősként ünnepelt a közönség. Felharsant az Érik a szőlő, elképesztő hangulat uralkodott,

a világsztár is elismerően nézte a drukkereket,

akik számára ismeretlen nótákat üvöltöttek. Viszont így is hozta a kötelezőt, 6-1-re nyert, majd alig győzte dicsérni ellenfelét és a publikumot, amelyet a német, brit és holland közönséghez hasonlított, ami komoly elismerés.

A háromszoros világbajnok is elismerte Lakatos Gergely teljesítményét Forrás: Horváth György

Az utolsó negyeddöntő hihetetlenül kezdődött, Végső János 180-at dobott, amit

Russ Bray magyarul ordított a mikrofonba.

De Simon Whitlock klasszisát mutatja, hogy így is megnyerte az első leget. A magyar játékos azonnal egyenlített, pontos kiszállója után talpra ugrott minden néző. A „Varázsló” ezután összeszedte magát, és bár nem játszott jól, hatékonyan kiszállózott, megdobta a kötelezőket, zsinórban nyerte a legeket.

Simon Whitlock (balra) és Végső János színvonalas meccset játszott Forrás: Horváth György

A közönség rendületlenül biztatta Végsőt, aki ennek is köszönhetően behúzott egy újabb leget a világranglista 10. helyezettje ellen. Aztán az ausztrál az utolsó legben megdobta első 180-át, majd rögtön kiszállt, és végül 6-2-vel jutott tovább, de Végső sem vallott szégyent.

Az elődöntők előtt egy jótékonysági mérkőzést rendeztek, amelyre licitálni lehetett.

Ezt Végh Krisztián nyerte 1 020 000 forinttal, amelyet a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapott meg.

Az ellenfél a háromszoros világbajnok Michael van Gerwen volt, aki remek show-t csinált ezúttal is, a 2-0-ra megnyert mérkőzés után pedig tisztelete jeléül egy dedikált pólót ajándékozott Végh Krisztiánnak.

Michael van Gerwen, és a jótékonysági licit győztese, Végh Krisztián (középen) Forrás: Horváth György

Az első elődöntőben Suljovic Van der Voorttal csapott össze. A holland kezdett jobban, és 3-0-ra ellépett, Suljovic idegesen játszott, eleinte semmi nem jött neki össze. Ezzel szemben Van der Voort szórta a 140-eket. Az osztrák végül nagy nehezen kiszállt 40-ről, de Van der Voort továbbra is magabiztos volt. Suljovicot még a 180 sem rángatta ki a gödörből, és a holland végül simán, 6-1-re nyert.

Egy Van Gerwen-Whitlock rangadó a világ minden táján, bármilyen versenyen kiemelt mérkőzésnek számítana,

joggal lehetett remélni, hogy izgalmasabb lesz ez az elődöntő, mint az első.

Mindenki hozta a saját kezdését, majd a Varázsló elvette Van Gerwenét, aki egyébként 24 órán belül a 4. meccsét játszotta. A negyedik legre azért megrázta magát, 170-nel lement kiszállóra, amit aztán egyből megdobott.

A jellegzetes hajkoronájú Whitlock jól kezdett Van Gerwen ellen Forrás: Horváth György

A közönség is csendben figyelte a kiélezett csatát, csak néhányan énekeltek ekkor. Közben MVG átvette a vezetést, majd hajított egy 180-at, aztán kiszállt 40-ről. Whitlock is válaszolt egy 180-nal, utána pedig egyből kiszállt. Mighty Mike-ot ez sem zavarta meg, hozta a következő leget, majd az ausztrál kezdett 180-nal. De ez sem volt elég az életben maradáshoz, Van Gerwen az utolsó legben előbb ért le kiszállóra, amit másodjára meg is dobott, és 6-3-mal jutott döntőbe.

A finálé előtt egy egészen különleges mérkőzés következett, ugyanis a szpíker,

Russ Bray csapott összes Mensur Suljoviccsal.

Az ünnepélyes bevonulás után a két résztvevő bulizott még egy kicsit a színpadon, a bemelegítés alatt pedig az egész közönség Brayt éltette. Az ő szerepét ekkor egyébként az esemény főszervezője, Vereczkey Lajos vette át.

Russ Bray mikrofon helyett ismét nyilakat ragadott Forrás: Horváth György

Az érces hangú angol egy kicsit kijött a gyakorlatból, talán fáradt is volt, nem igazán ment neki a játék. Suljovic simán nyert 2-0-ra, de ennek a meccsnek nem az volt a lényege, ki győz, hanem a szórakoztatás, ennek pedig maradéktalanul megfelelt.

A Budapest Darts Gála fináléjaként tehát holland házidöntőt rendeztek. Ekkor már este 11 volt, de a közönség még mindig nem fáradt. Van Gerwen sem, aki már az első legben elért egy 180-at, de honfitársa is remekelt. Közben a nézők továbbra is Russ Brayt éltették.

Röpködtek a 100 körüli és feletti körök, az utolsó meccs méltó megkoronázása volt az eseménynek.

Felváltva nyerték a legeket, aztán MVG kicsit feljebb kapcsolt, ezért a közönség Van der Voort mellé állt, aki ezt egy 180-nal hálálta meg. Továbbra is magas volt a színvonal, van Gerwen megint bemutatott egy 180-as kezdést, miután elveszített egy leget. Majd 5-4-es vezetésnél kiszállt 76-ról, ez pedig azt jelentette, hogy a háromszoros világbajnok megnyerte a Budapest Darts Gálát.

A világelső Michael van Gerwen nyerte a Budapest Darts Gálát Forrás: Horváth György

Amely elsőre remekül sikerült, a felhozatalra, a magyarok teljesítményére és főleg a hangulatra egyáltalán nem lehetett panasz. A sztárok hozták, amiért meghívták őket, ráadásul egy olyan országban kaptak hatalmas szeretetet, ahol eddig még nem vettek részt profi versenyen. Ez a gála bebizonyította, hogy van létjogosultsága ilyen eseményeknek Magyarországon, és remélhetőleg nem ez volt az utolsó.