Kokó: Nem vagyok megélhetési bokszoló

Vágólapra másolva!
Kovács István volt az [origo] Társalgójának vendége január 28-án délután, mielőtt elrohant volna a gyerekért a suliba. Jó sok kérdést meg sem tudott válaszolni, de kiderült: mindegy neki, hogyan áll fel a Fradi, Brodie szerinte is jó, Tyson egy állat. Éttermét májusban nyitja nagy bulival, Afrikában meleg volt.
Vágólapra másolva!
Fotó: ORIGO
[origo]:

Kokó:

[origo]: Reális esélyed van Brodie ellen? (feather)
Kokó: Ha nem lenne, befejezném az ökölvívást, nem szeretnék még egy vereséget összeszedni a pályafutásom befejezéséig.

[origo]: Én nem sokat tudok Brodie-ról. Jó? (feather)
Kokó: Igen, nagyon kemény és felkészült harcos.

[origo]: Talán ez nem annyira adekvát kérdés, de van Brodie-nak amatőr múltja? (feather)
Kokó: Nem emlékszem. Amikor én amatőr voltam, egy Paul Ingle nevű srác volt az angol válogatott, ő azóta már volt világbajnok pehelysúlyban, de Brodie nevével csak az elmúlt egy-két évben találkoztam.

[origo]: Ingle elég rosszul járt tavaly azzal a vérröggel az agyában... Nem ijedtél meg akkor? (feather)
Kokó: Ő az első olyan, általam személyesen is ismert ökölvívó, aki az ökölvívás miatt került életveszélyes állapotba, és természetesen nemcsak nekem, hanem - gondolom - minden sportszeretőnek problémát okozott a sajnálaton és a fájdalmon túl. De amikor az ember ezt a sportágat választja, akokr tisztában van azzal, hogy ez az egyik legveszélyesebb. Pont ma beszéltem egy ismerősömmel a karrierem befejezéséről, melyben elhangzott az az igazság, hogy én még akkor szeretném befejezni az ökölvívást, amikor még vissza tudok emlékezni arra, milyen jó voltam valaha.

[origo]: Mikor lesz a meccs? (Nadin)
Kokó: Ez egy jó kérdés, jelenleg ez idegesít engem is a legjobban.

[origo]: Mi tart ilyenkor a szervezésben sokáig? A gázsi lerendezése? (feather)
Kokó: Ha én ezt tudnám, nyugodtabban ülnék, de sajnos négyéves tapasztalatommal sem tudom még átlátni ezt az elég kusza rendszert, és szerintem a hátralévő időben már nem is fogom.

[origo]: Igaz, hogy az EBU kötelezővé tette a meccset? Tehát biztosan meg lesz rendezve? (feather)
Kokó: Az EBU kiírta ezt a mérkőzést, ezáltal lehetőséget biztosít nekem és Brodie-nak, hogy az Európa-bajnoki címért megmérkőzzünk. De egy mérkőzés csak akkor biztos, ha már véget ért.

[origo]: Szerinted hol lesz a meccs? (feather)
Kokó: Valószínűleg Angliában, kisebb az esélye Németországnak, és szinte semmi Magyarországnak...

[origo]: Nem gondolod, hogy esetleg más szervezetek égisze alatt nagyobb esélyed lenne egy esetleges világbajnoki cím közelébe jutni? Javaslom Medinát, szerintem tuti legyőznéd, verhető ellenfél. (TKO)
Kokó: Ez igaz, de sajnos mint ahogy sok más dolog, ez sem az én kezem munkájától függ. Jelenleg valóban Medina a leggyengébb pehelysúlyú világbajnok, de az Universum más világszervezetekkel tartja a kapcsolatot.

[origo]: Ha márciusban megmérkőzöl Brodie-val és nyersz, hogyan lesz tovább? (feather)
Kokó: Még nem tudom, egyelőre szeretném, ha ezt a mérkőzést tető alá hoznák és megnyerném. S hogy mit hoz a jövő, egyetlenegy fix pont van: 2003. augusztus 17-én - ha sikerül újra világbajnoki címmérkőzést vívnom, ha nem, akkor is - befejezem az ökölvívást. Egy sportolónak, aki nagyon szereti a sportágát, ki kell tűznie egy pontot, amit akkor se lép át, ha még mindig örömöt okoz. Különben képtelenség lenne befejezni.

[origo]: A két legutóbbi meccseden, ahol talán a két legkeményebb gyerekkel hoztak össze, a következőt vettem észre mindkettőjük stílusában: amikor a legkisebb hibát mutattad, vagy pillanatra fölénybe kerültek, teljesen vérszemet kaptak, és nekiálltak darálni. A Chacónnál meg is lett az eredménye. A te stílusodba, amit intellektuálisnak szoktak mondani, nem fér bele egy ilyen cséphadarás? (popsikutya)
Kokó: Ez a stílus magában hordozza a vereség lehetőségét, és én nem szeretnék még eggyel szembenézni. Ráadásul az én fizikai felépítésem, ütőerőm átlagosnak mondható, nem emel a világ élvonalába.

[origo]: Ha azt a bizonyos mérkőzést most újra bunyózhatnád, mit csinálnál másképp? (WILLIAM)
Kokó: Magával a mérkőzéssel nem hiszem, hogy probléma volt, sem a felkészüléssel, egy egyszerű "munkahelyi" baleset történt. Amely minden sportolóval, ökölvívóval előfordulhat, és elő is fordul, csak ennek óriási jelentőséget adott, hogy ez hárommillió tv-néző előtt, egy hat évig tartó veretlenségi sorozat lezárását jelentette, s ennek súlya így megsokszorozódott.

[origo]: Úgy veszem észre (de remélem, tévedek), mintha a Chacón elleni vereséged óta motivácios problémákkal is küzdenél. Szerinted ebben mennyire játszik szerepet az Universum "bénázása" meccsszervezések terén? (TKO)
Kokó: Nem hárítok át semmilyen felelősséget az Universumra. Amit eddig vállaltak, azt teljesítették, töretlen a bizalmam. Amit az én motivációmmal kapcsolatban érzel, abban valóban van igazság - jó lett volna sűrűbben szorítóba lépni tavaly nyár óta, és akkor valószínűleg már túl lennék ezen a nehéz időszakon.

[origo]: Kokó, te még nagyon messze vagy a visszavonulástól, nézd meg Jordant! Ő már közeledik a negyedik ikszéhez de még mindig ő a legjobb. Szerintem még benned is van jó pár év. Te hogy gondolod? (IBS)
Kokó: Egerszegi Krisztina már rég nem sportol, pedig fiatalabb nálam, és még sorolhatnám a nálam fiatalabban sportot befejező sportolókat, és én soha nem voltam annyira jó ökölvívó, mint Jordan kosárlabdázó. Tehát nem is tudom hozzá hasonlítani magam, de a pályafutásomban megszereztem mindent, talán többet is, mint amit a képességeim alapján elvárhattak volna tőlem - tiszta szívvel vonulhatok vissza, ha eljött az időm.

[origo]: Szerinted reális esélyed lehet a nagymenők (Barrera, Morales) ellen? Ahogy elnéztem a meccsüket, mintha egy másik nagyságrend lenne... (prókátor)
Kokó: Egy évvel ezelőtt - nagyképűség nélkül állíthatom - a világ bármely ökölvívója ellen eséllyel vettem volna fel a küzdelmet, azóta sajnos valószínűleg önhibámból, de a külső körülmények miatt is lejjebb csúsztam ezen a képzeletbeli ranglétrán. Most valószínűleg még egy jól sikerült felkészüléssel sem lehetnék olyan biztos magamban, de remélem, hogy visszatalálok régi önmagamhoz.

Fotó: ORIGO
[origo]:
Kokó:

[origo]: Hogy sikerült a féléved a suliban? ;) (Julia Russell)
Kokó: Még két halasztott és egy utóvizsgám van, és ettől félek is. De pont ma, úgy érzem, sikeresen átmentem számítástechnikából.

[origo]: Miért nem jártál be órákra? (IBS)
Kokó: Be kellett volna?!

[origo]: Mit szólsz a Tyson-féle legutóbbi botrányhoz? Szerintem elég csináltnak tűnt a dolog, a két "főszereplő" az elejétől fogva nem is látszott, biztos kibújtak alul a függöny mögé. Viszont jó pár millióan emiatt figyeltek fel a dologra, és most jól előfizetnek Amerikában az HBO-ra, hogy megnézzék. Jól gondolom szerinted? (popsikutya)
Kokó: Ez egy sűrűn feltett kérdés az ökölvívás körül lévő balhékkal kapcsolatban, de sajnos nem tudom, hogy mennyi valóságalapja van a történteknek. De Tysonról el tudom képzelni a legrosszabbat is.

[origo]: Szerinted Tyson megveri Lewist? Mert a Schneernek azt mondtad, hogy még a Klicskóékat is megverné. (IBS)
Kokó: Én nem vagyok jó szakértő, általában nem jön be, amit tippelek, de most úgy érzem, hogy Lewis nagyobb eséllyel készülhet a mérkőzésre.

[origo]: A Tyson mitől jó? Amúgy tényleg egy állat? (popsikutya)
Kokó: Attól jó, hogy egy állat. Borzalmas fizikai erővel, hihetetlen győzni akarással és ezekhez párosuló dinamikával és gyorsasággal bír. Ez így együttesen sokáig legyőzhetetlenné tette őt.

[origo]: Mit tippelsz a Derrick Gainer - Daniel Seda és a Lennox Lewis - Mike Tyson meccsekre? Utóbbi persze csak ha összejön :) (TKO)
Kokó: Tényleg nem szeretek tippelni, és mint ahogy mondtam, általában nem is találom el a győztest. De nem hiszem, hogy ezeken a mérkőzéseken meglepetések születnek.

[origo]: Mit szólsz Mosley vereségéhez? Folytatódik a 2001-es év meglepetés-sorozata? (TKO)
Kokó: A profi ökölvívás az elmúlt két-három év történéseiben bizonyította, hogy nincs lefutott mérkőzés, nincs esélyes vagy esélytelen, és biztos vagyok benne, hogy az idei év is rengeteg meglepetést tartogat, mert már most kirajzolódni látszik néhány mérkőzés, aminek nehéz megtippelni a győztesét.

[origo]: Szerinted tényleg visszatér Hamed? Milyen lesz, jobb vagy rosszabb, mint volt? (feather)
Kokó: Ez egy nagy kérdés, nem tudom megjósolni. Biztos vagyok a visszatérésében, de hogy mennyit fejlődött egy év alatt, vagy esetlegesen mennyit romlott, ezt majd az első mérkőzése fogja eldönteni.

[origo]: A külföldi "nagymenők" felállnak egy-két vereség után. Ahogy látom, te többet foglalkozol azzal a vereséggel, mint kellene. Ez is magyar betegség? (Ventura)
Kokó: Nem érzem magam betegnek. Én egy lassan 32 éves, az ökölvívásban mindent megélő, sikert és kudarcot egyaránt elviselő sportoló vagyok, aki annak idején helyre tudta tenni mind a sikert, mind a kudarcot. Az amatőr világban már rég nem beszélnék egy tavalyi vereségemről, de sajnos a profi világban egyelőre nem sikerült napirendre térni fölötte.

[origo]: Ventura igazat szólt: téged talán jobban megrendített ez a vereség, mint más bokszolókat. Bár lehet, hogy másoknak nincsenek olyan lehetőségei, mint neked, aki nem csak az ökléből tud jól megélni - vagy a kor is szerepet játszik? (prókátor)
Kokó: Én nem megélhetési ökölvívó vagyok, mint sajnos sok általam is ismert bokszoló. Tehát az elmúlt pár évben már nem azért bunyóztam, mert a megszerezhető pénz érdekelt, hanem mert szerettem volna tökéletessé tenni a kollekciómat és megszerezni minden létező és elérhető címet, és amikor ez sikerült, már befejezhettem volna az ökölvívást... És hogy most még nem teszem, kizárólag azért van, mert hihetetlen módon szeretem ezt a sportot. De úgy gondolom, ezzel így van minden ökölvívó.

[origo]: Hány felkínált ellenfelet utasítottál eddig vissza? (feather)
Kokó: Soha életemben egyetlenegyet sem, sőt több olyan volt, akit én kértem.

[origo]: Mekkora a gázsid egy jobb meccsen? (cipőpucoló)
Kokó: Ez elég relatív, nem tudom, neked mi a sok vagy mi a kevés. Lehet, hogy neked soknak tűnne, avagy kevésnek, épp ezért nem is fárasztalak vele :)

[origo]: Madár a napokban nyilatkozta, hogy egyelőre feléli, amit keres. Te már nyilván nem... (feather)
Kokó: Én is azt élem fel, amit a Madár keres :D

[origo]: A külföldi bokszolók esetében lehet tudni, hogy mennyiért szállnak ringbe. A magyaroknál miért nem? Szégyen, ha sok, vagy ha kevés? (cipőpucoló)
Kokó: Ott se lehet tudni, csak az újságok félinformációkat összerakva leírnak egy számot, ami vagy igaz vagy nem - ilyen történt már velem is, de én még nem találkoztam olyan profi sportolóval (akár kosárlabdázó, akár teniszező, akár ökölvívó), aki kezébe fogta a mikrofont és az ilyen kérdésekre konkrét számadattal szolgált volna.

[origo]: Mi a véleményed arról, hogy Madárnak lejjebb kellene menni egy-két súlycsoporttal, mert a kisnehéz túl sok neki? Megjegyzem: én is osztom ezt a véleményt. (TKO)
Kokó: Ehhez a kérdéshez hozzá kell tenni, hogy Zsoltnak nagy problémákat jelent a fogyasztás, és idegileg teljes mértékben fel tud bomolni tőle. De valóban jobb lenne a teljesítménye, ha egy pár kilóval lejjebb versenyezne.

[origo]: Mit gondolsz Kótai Misiól? Szerintem a legnagyobb magyar tehetség a profi bokszban jelenleg. (TKO)
Kokó: Misi egy nagyon-nagyon rendes srác, és tényleg remek képességekkel megáldott ökölvívó. Nagyon remélem, hogy a Polish Box Promotion okosan építi a karrierjét, és akkor a tehetséges jelzőt átválthatja sikeresre.

Fotó: ORIGO
[origo]:
Kokó:

[origo]: Szerinted Penksa kiszorítja Jovicot a kezdőből? (sevenside)
Kokó: Nekem teljesen mindegy, hogy áll fel a Fradi, sőt az se fontos, hogy megnyerje a bajnokságot. Azt hiszem, velem együtt sokaknak egyetlen kívánságuk, hogy végre élvezetes, jó meccseket, harcos, technikásan játszó Fradit lásson...

[origo]: Nagyon megrázó volt, amikor leárulóztak a Vasas-drukkerek? (feather)
Kokó: Nem a Vasas-drukkerek, csak egy-ketten - a Ferencvárostól elszenvedett vereség utáni elkeseredésükben töltötték ki rajtam dühüket, de biztos vagyok benne, ahogy én is, ők is megbánták már a dolgot.

[origo]: Biztos hallottál már a wing-tsun kung-fu ágazatról. Ezt annak idején nőknek fejlesztették ki, és az egyik lényege, hogy közelről akkorát lehet ütni, hogy a másik elszáll. Ha vennél egy ilyen mestertől néhány órát, és egy, az eddigiektől eltérő ütéstechnikát sajátítanál el, nem tudnád meglepni egy váratlan pillanatban? (popsikutya)
Kokó: Ha nőknek fejlesztették ki, akkor valószínűleg a mestere is egy nő, tehát nagyon várom a mester jelentkezését egy lecke céljából :)

[origo]: Szabadidődben szoktál mást is sportolni, vagy csak az edzés a sport? Ha igen, mit? (WILLIAM)
Kokó: Hétvégén síeltem, minden kedden és csütörtökön focizom, és ha esik, ha fúj, akkor is lefutom a magam heti két-három szigetkörét.

[origo]: Miért változtattad meg a bevonulási zenédet? (Ventura)
Kokó: Gazdasági okai vannak. Az Orff család, a jogtulajdonos horribilis összeget kért a Carmina Buranáért.

[origo]: Az új bevonulási zene nem nagyon vált be. Nem gondolkoztál azon, hogy megváltoztasd? (Marci77)
Kokó: Szerintem nem a zenén múlt. Sajnos, a régit nem használhatjuk, újakkal pedig már nem akarunk kísérletezgetni...

[origo]: Mikor nyilik az éttermed? (Bazsu)
Kokó:Honnan tudod, hogy lesz éttermem? De ha már ilyen nyilvános, akkor elárulom, hogy ha minden igaz, május elején-közepén nagy bulival nyitunk.

[origo]: Milyen volt az Üvegtigris forgatása? (popsikutya)
Kokó: Sajnos csak egy napot voltam jelen, de nagyon élveztem, jó buli a színészekkel együtt bohóckodva filmet forgatni.

[origo]: Személyesen is elolvasod a neked címzett leveleket? (Nadin)
Kokó: Attól függ, hogy elektronikus vagy postai úton érkeznek. A postának van egy szűrése, az emileket általában megkapom...

[origo]: Álmodtál már olyat, hogy Hameddel állsz egy szorítóban? Ki nyert? Vagy felébredtél még előtte? :) (popsikutya)
Kokó: Természetesen álmodtam, és bármily furcsa, mind a két eredményt megálmodtam már, a vereségnél felébredtem.

[origo]: Gondoltál arra, hogy esetleg valamikor edzőként a tudásod továbbadásával segíthetnéd a fiatalabb bokszolókat? (tuti1)
Kokó: Mint szaktanácsadó elképzelhető, de jelenleg nem vagyok se olyan jó, se olyan rossz ember, hogy edzőnek álljak.

[origo]: Emlékszem olyan hírekre, hogy a Fidesz valamiféle sportdiplomáciai posztot ajánlott neked. Tervezed a politikai megmérettetést? (Ventura)
Kokó: Lehet, hogy egyszer a sportpolitikában szerepet vállalok, de a következő választási ciklusban nem, ez biztos.

[origo]: Kire szavazol? Ha már kampány van... (Prókátor)
Kokó: Kire lehet?

[origo]: Mit fogadtál meg szilveszterkor? (Marci77)
Kokó: Elég gyenge szilveszter estém volt, Kenyában nem divat nagy bulit csapni, ráadásul kizárólag édes boruk volt, amit nem szeretek. Színjózanul, feleségemmel kézen fogva néztük a tűzijátékot, eszemben sem volt fogadalmakat tenni. De most megfogadom, hogy jövőre viszek magammal száraz bort, és akkor biztosan lesz fogadalomtétel is :) Bocsi, de rohanok a gyerekért a suliba, legközelebb veletek ugyanitt, sziasztok, hajrá magyarok! :)

Korábban: