Vágólapra másolva!
Végtelenül megható, könnyes búcsút vett Pete Sampras a US Open nyitónapján a teniszvilágtól az Arthur Ashe-stadionban: családtagok, barátok, szurkolók, korábbi klasszisok, politikusok és filmsztárok tisztelegtek a sportág legendája előtt.

Kis képgaléria a legnagyobb bajnokról

Pete Sampras ugyanabban a stadionban fejezte be 15 éves profi pályafutását, amelyben utolsó nagy sikerét aratta: a tavalyi US Open döntőjében, az Arthur Ashe-stadionban verte örök riválisát és barátját, Andre Agassit 6:3, 6:4, 5:7, 6:4-re. Az volt élete 64. torna-, s 14. Grand Slam-diadala, utóbbinál többet senki nem tud felmutatni. Azóta egyetlen tétmérkőzést sem játszott, csak az említett Agassival futott össze egy bemutatón: kikapott ugyan, de az csak amolyan baráti játszadozás volt.

A 32 éves amerikai múlt csütörtökön tudatta az amerikai nyílt bajnokság szervezőivel, nincs tovább, végleg leteszi az ütőt. Az illetékesek rögvest megszerveztek egy búcsúztató ünnepséget a világ valaha volt legjobbjának tartott Samprasnek, erre magyar idő szerint ma hajnalban került sor.

"Hölgyeim és uraim, a tenisz történetének egyik legnagyobb bajnoka..., Pete Sampras!" - konferálta fel a már könnyeivel küszködő klasszist Dick Enberg, a CBS televíziós csatorna kommentátora, nem mellesleg pedig a búcsúztató ünnepség felelőse. Enberg ennek megfelelően igyekezett is kitenni magáért, a sportág összes elérhető legendáját Flushing Meadowsba trombitálta. Ott volt így az ünnepségen többek között Jim Courier, John McEnroe és Boris Becker, Andre Agassi pedig a kivetítőn méltatta Sampras eredményeit.

Sampras, aki örök életében arról volt híres, mennyire kordában tudja tartani érzelmeit, ezúttal nem faarcát mutatta: elsírta magát a meghatottságtól, amint a közönség dübörgő vastapsa közepette az emelvényhez lépdelt. "Imádtam előttetek, New Yorkban játszani, de tudom, elérkezett a búcsú ideje" - köszönt el a publikumtól Sampras, a US Open 1990-es, 1993-as, 1995-ös, 1996-os és 2002-es győztese: itt nyert először és utoljára Grand Slam-tornát.

"Mindig roppant fontos volt számomra, hogy a Grand Slamek tekintetében csúcstartó legyek, csak ezért dolgoztam, csak erre koncentráltam egy idő után. Ám a 2000-es wimbledoni diadalom után (amellyel megelőztem Roy Emersont a vonatkozó listán) úgy éreztem, talán ideje lenne abbahagynom: kudarcokkal teli egy-másfél év következett, de még egyszer meg akartam mutatni, tudok én nyerni is. Így érkeztünk el a tavalyi bajnokságig, amelyen szerintem a végzet rendelte úgy, hogy Andrével meccseljek a döntőben: győztem, s ennél jobb befejezése nem is lehetett volna pályafutásomnak."

Sampras a búcsúztató ünnepség előtt sajtótájékoztatót tartott, amelyen elárulta, már áprilisban eldöntötte, nincs tovább. "Elkezdtem a felkészülést Wimbledonra, de három nap után meguntam az edzéseket. Egyszerűen nem volt kedvem a játékhoz, egyetlen porcikám sem kívánta a teniszt, így tulajdonképpen már akkor tudtam, nem fogom folytatni pályafutásomat. Néhány hónapig még érleltem magamban az elhatározást, ám arra jutottam, ideje hivatalosan is bejelentenem visszavonulásomat."

"Senki ne gondolja azonban, hogy könnyű volt ezzel a nyilvánosság elé állni. Sok mindenen átmentem érzelmileg, míg ki mertem jelenteni, száz százalékig biztos vagyok a döntésemben. Mostanra megnyugodtam, s megbékéltem a helyzettel." Sampras a jövőben feleségének, Bridgette Wilson színésznőnek, valamint tavaly novemberben született fiának, Christian Charlesnak szenteli majd ideje java részét. "Így legalább látom majd felnőni a fiamat, s jó férjként tudok segédkezni a ház körül is" - vázolta terveit mosolyogva Sampras, majd hozzátette, golfozni, s számos olyan dolgot fog még csinálni, amelyekre évekig nem volt ideje.

Ugyanakkor hű maradt saját, végtelenül szerény mentalitásához, amely miatt oly sokak kedvence lett az évek során. Kijelentette ugyanis, nem tartja magát a valaha volt legnagyobb teniszezőnek. "Nem merném kijelenteni, hogy én vagyok minden idők legjobbja, a régiek játékát ugyanis nehéz lenne összehasonlítani a modern kori, felgyorsult tenisszel. Az igaz, hogy időnként úgy éreztem, tökéletesen játszom, ez azonban még nem jelenti azt, hogy nem voltak nálam jobbak."

A vetélytársak ellenben nem fukarkodtak a dicséretekkel, Carlos Moyá például kijelentette, igenis Sampras minden idők legjobbja, nála jobban ugyanis senki sem uralta a teniszt. Andre Agassi is osztotta a spanyol véleményét, hozzátéve, "természetesen hiányozni fog, ugyanakkor azok után, amit ezért a játékért tett, megérdemli, hogy végre a maga útját járja."

"Pete, próbáltam úgy szerválni, ahogy te. Nem sikerült. Próbáltam úgy ütni a tenyerest, mint te. Nem sikerült. Egyáltalán, próbáltam olyan lenni, mint te, de mondanom sem kell, esélyem sem volt erre" - szóltak már John McEnroe szavai. Legvégül Boris Becker búcsúzott el Samprastől: "Wimbledon az én felségterületem volt, míg fel nem tűntél. Most ideje visszakapnom a kulcsokat, te már megtetted a magadét."

Pete Samprast 2003. augusztus 25-től játékosként tehát nem látjuk viszont a pályákon. Óriási űrt hagy maga mögött.

Koncz Dávid