Vágólapra másolva!
André Agassi először versenyezhetett volna szülőhelyén, Las Vegasban egy Tour-eseményen, de hiába rendezik a korábbi scottsdale-i GP-t a kaszinó fővárosában, a viadal korábbi négyszeres győztese inkább a Közel-Keletre utazott.

Valamit tudhat Salah Tahlak, a dubaji GP-k versenyigazatója. A múlt heti parádés mezőnyű női bajnokság után a férfiak - ugyancsak egymillió dolláros - versenyén megint közönségvonzó nevek szerepelnek a 32-es táblán. Pontos információk hiányában (az üzleti titok kategóriába tartozik a válasz) azt most ne firtassuk, hogyan sikerül ennyi nagyágyút az Egyesült Arab Emirátusokba csalogatnia a menedzsernek, ám az biztos, hogy a hivatalos pénzdíj kevés az elfogadható magyarázathoz.

Roger Federer visszatérő vendégként arra készül, hogy sorozatban negyedszer is veretlen marad Dubajban. A svájci világelső tovább javíthatja saját rekordját: 52 mérkőzést nyert zsinórban kemény pályán. Az újabb címvédés első leküzdendő akadályát honfitársa, Stanislas Wawrinka jelenti.

A tavalyi US Open óta először fordul elő, hogy Roger Federer és Raphael Nadal is indul ugyanazon a tornán. A spanyol az idén még nem mutatott sokat, igaz, két hete Marseille-ben kezdte a szezont. A többiekre nézve nem túl biztató, hogy 2005-ben Federer és Nadal nyolcszor versenyzett együtt, és hét alkalommal az egyikőjük lett a végső befutó.

André Agassi egy éve az elődöntőben kapott ki Dubajban Federertől, de szívesen tért vissza az öböl menti Emírségekbe. "Amolyan dimenzióváltást okozott az életemben mindaz, amit tavaly Dubajban tapasztaltam. Ez nem csak egy másik helye a Földnek, ahová örömmel megyek. Megtanított arra, hogyan létezhet a világon együtt, békében sokféle kultúra. Egy ilyen élmény rengeteg reményt ad" - nyilatkozta Agassi, aki vasárnap szakított időt a kikapcsolódásra, hiszen egy solymászbemutatón vendégeskedett.

A kétgyermekes családapa a hároméves nőstény vadászsólyommal, "dj"-vel barátkozott. Agassi nagy érdeklődéssel figyelte a történelmi beduin solymászgyakorlatokat. "Kiszabadulva a hétköznapokból egy ilyen előadást megtapasztalni életre szóló élmény. Amikor befejezem majd az állandó utazást és visszaemlékszem az igazán különleges pillanatokra, ez biztosan közöttük lesz. Elképesztő, amikor először látod őket, hogy mennyire ügyesek, fürgék, hatékonyak. Különösen a sebességük és a pontosságuk a lenyűgöző. Ahogy ragadozóként funkcionálnak, az káprázatos" - lelkendezett a sólyomszakértő André Agassi, aki az idei második versenyén a brit Greg Rusedski ellen mutatkozik be. A 33 éves, Montrealban született balkezes San Joséban kétszer (1997, 2001) jobbnak bizonyult ugyan az amerikainál, de tíz eddigi mérkőzésükből nyolcat Agassi nyert.

Nincs könnyű helyzetben a hét visszatérője, Marat Szafin. A 26 éves orosz utoljára tavaly augusztusban, Cincinnatiban lépett pályára, de már addig is többször több hetet kihagyott makacs térdsérülése miatt. A kétszeres Grand Slam-bajnok belehúzott a sorsolásnál, hiszen honfitársa, a harmadik kiemelt Nyikolaj Davigyenko ellen kezd.

A rendezők arra is figyelnek, hogy a közönség a sztárok mellett hazai játékosnak is szurkolhasson. A három szabad kártyából egyet ugyan Tim Henman kapott, de a másik kettőn egy kuvaiti és egy Egyesült Arab Emirátusok színeiben induló teniszező osztozott. Omar Bahrouzyan és Mohammed Al Ghareeb ráadásul egymás ellen játszik a nyitó fordulóban, és a győztes várhatóan Roger Federerrel találkozik a 16 között. A kuvaiti az esélyesebb, mert ő 488. a ranglistán, a másik fiatalembert viszont nem jegyzik a profik között.

Az első fordulóban egyébként rögtön kiesett az ötödik helyen kiemelt David Ferrer: a spanyol játékost a német Rainer Schüttler búcsúztatta három szettben. A negyedik helyen rangsorolt Agassi egy szoros, majd egy nagyon sima játszmában legyőzte a brit Greg Rusedskit.

Eredmények, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Schüttler (német) - Ferrer (spanyol, 5.) 6:2, 3:6, 7:5
Henman (brit) - Lopez (spanyol) 6:2, 7:6 (8-6)
O. Rochus (belga) - Santoro (francia) 6:4, 6:1
Andrejev (orosz) - Seppi (olasz) 7:6 (7-5), 1:6, 6:4
Vik (cseh) - Tipsarevic (szerb-montenegrói) 6:2, 6:4
Agassi (amerikai, 4.) - Rusedski (brit) 7:6 (7-4), 6:0
Klec (szlovák) - Bracciali (olasz) 6:4, 6:4

Mindeközben a volt világelső svájci Martina Hingis két sima játszmában nyert az amerikai Mashona Washington ellen a 600 ezer dollár összdíjazású, dohai nőitenisz-tornán.

Eredmények, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Vinci (olasz) - Lichovceva (orosz, 7.) 6:4, 6:4
Schruff (német) - Jankovic (szerb-montenegrói, 8.) 6:2, 7:5
Hingis (svájci) - Washington (amerikai) 6:1, 6:2
Bondarenko (ukrán) - Dusevina (orosz) 7:6 (7-1), 6:1
Li Na (kínai) - Zvonarjova (orosz) 6:4, 6:4

Siklós Erik