Vágólapra másolva!
Hiába nyerte az első játszmát jó játékkal Szávay Ágnes, oldalán Michaella Krajicekkel, a fiatal magyar, holland kettős 2 óra 26 perces mérkőzésen 3:6, 6:1, 6:4-re kikapott a harmadik kiemelt Grönefeld, Shaughnessy, német, amerikai duótól. Szintén maratoni meccsen búcsúzott a párosok versenyétől Czink Melinda. Marat Szafin inkább vállalta a 10 000 dolláros büntetést, de a kedd esti veresége után nem volt kedve a sajtó képviselőivel beszélgetni az interjúszobában.

Siklós Erik helyszíni jelentése Párizsból

A visszatérő záporok alakították a Roland Garros negyedik napjának programját. Nem egyszer előfordult, hogy már sütött a nap, de nem engedték pályára a játékosokat, mert tudták, mindjárt újra esik. A verseny első szerdája hagyományosan gyereknap, ami annyit jelent, hogy kétezer fiatalnak biztosítanak belépőt francia teniszklubokon keresztül. Ilyenkor sokkal hangosabb, zajosabb, mozgalmasabb minden.

Női párosban két magyar is pályára lépett szerdán. Szávay Ági januárban, az Australian Openen két bravúros győzelemmel a harmadik fordulóig jutott, ahol a második kiemelt Black, Stubbs duó jelentette a végállomást. A páros ranglistán a figyelemre méltó 78. helyen található lány tavaly a juniorok között egyéniben és párosban is Párizs hercegnője lett, és aktuális Roland Garros-bajnokként két képről is ő mosolyog 15 napon át a műsorfüzetben.

A 2005-ös sikerének köszönhette, hogy a szervezőktől szabadkártyát kapott az egyéni selejtezőbe. Bár egy éve úgy tervezte, hogy az idén már alanyi jogon főtáblás lesz a salakos Grand Slamen, sajnos az elmúlt hónapok eredményei nem az elképzeltek szerint alakultak. A selejtezőből sem tudta a 128-as elitbe küzdenie magát, mert a feljutásért kikapott Aravane Rezaitól, a francia azóta már a harminckettő között van.

Szávaynak tehát maradt a páros, de a szerencsével mostanában hadilábon áll: az első fordulóban a harmadik kiemelt kettős állt az ötös pálya másik oldalán. Ági, Melbourne-höz hasonlóan, a holland Michaella Krajicekkel nevezett. Amit előzetesen is sejteni lehetett, az a játék közben gyorsan igazolódott: a két fiatal nem esélytelen. Az első játszma hajrájában, 3:3-nál, parádés pontokat produkáltak és két brékkel gyorsan eldöntötték a szett sorsát.

A jó folytatás helyett visszaestek és az esőszünet sem segített. A döntő felvonásban Grönefeld elesett, beütötte a fejét, és legalább fél óráig ápoltatta magát, ami megzavarta az újra lendületbe jött Szávayékat. Az igazi dráma 4:4-nél kezdődött. A fiataloknak több labdájuk is volt az 5:4-hez, hogy a győzelemért adogathassanak, de kimaradtak a lehetőségek.

A következő hosszú játékban Szávay két kettős hibát is ütött és egy szerencsétlen ponttal (Grönefeld megint elesett labdamenet közben) véget ért a küzdelem. "Nagyon jó volt újra itt játszani, junior bajnokként szép emlékek kötnek ide, de tavaly jobb volt győzelemmel haza menni. Annak azért örülök, hogy már sokkal jobban megy a játék, mint az utóbbi fél évben bármikor. Kisebb nagyobb gondjaim voltak, betegséggel bajlódtam, de kezdek kilábalni belőle. Nagyon picin múlott a mai siker, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb ki fog jönni valahol a lépés. Természetesen nem egyszerű feldolgozni egy ilyen vereséget, de ezen már kár bosszankodni. Most nekik sikerült nyerni, legközelebb nekünk fog. Remélem, még az idén összejön valami szép eredmény, mert nem felejtettem el teniszezni"- nyilatkozta Szávay Ági.

A másik magyarnak, Czink Melindának papíron jobb esélye volt a harminckettő közé kerülésre, de az észt Kaia Kanepivel hiába küzdött becsülettel, a döntő pillanatokban az ellenfél labdabiztosabb volt. A Bammer, Schruff osztrák-német pár 7:6, 6:7, 6:4-re nyert 2 óra 32 perc alatt. Czink Melinda holnap újra pályára lép, a tizedik kiemelt Anasztaszja Miszkina mérkőzött már magyarral a Roland Garroson, 2003-ban kikapott Mandula Petrától, egy évvel később pedig megnyerte a versenyt.

Az egyéniben ma már a harminckettő közé kerülés volt a tét és az esélyesek nem okoztak meglepetést. Roger Federer simán verte (6:1, 6:4, 6:3) a szerencsés vesztes, kolumbiai Alejandro Fallát, akit legutóbbi Grand Slam-versenyén (2004, Wimbledon) szintén a svájci állított meg. Három korábbi Roland Garros-bajnok közül a két spanyol, Carlos Moya ('98) és Juan Carlos Ferrero ('03) simán, játszmavesztés nélkül vette a második akadályt. Moya a győzelme után barátjával, Rafael Nadallal ebédelt a játékosok menzáján.

A Muskétások kupájának harmadik tulajdonosa, Gaston Gaudio ('04) viszont alaposan belehúzott. Több mint három és fél órájába került mire két vállra fektette a selejtezőből érkezett Jevgenyij Koroljevet. A 18 éves orosz élete első Grand Slam versenyén alaposan megizzasztotta a korábbi salakkirályt. A 6:3, 6:7, 6:4, 3:6, 6:4-es Gaudio győzelemmel zárult csata után érdemes megjegyezni a vesztes nevét, ilyenkor szokták mondani, még fogunk hallani róla.

A harmadik kiemelt David Nalbandian még játszmát sem vesztett a francia tini, Richard Gasquet ellen korábban, de az ilyen statisztikák nem sokat számítanak, ha a helyszín Párizs. A hazai publikum üzte hajtotta fiatal reménységét, de az argentin nem hagyta magát megzavarni. A rendkívül megbízható, egyenletes teljesítményre képes dél-amerikai csak egy kicsit botlott, de nem esett el, 6:2, 3:6, 7:5, 6:0-ra győzött.

A nőknél fokozódik a Mauresmo-láz. Az első kiemelt francia egyelőre jól viseli a folyamatos ünneplést, ajnározást, szeretetet. De kérdés, mi lesz akkor, ha már nem fér bele egy kis koncentrációkiesés sem. Ma még elment, hogy lankadt a figyelme a második játszmában az orosz Vera Dusevina ellen (6:1, 7:6), de ő is tudja, a folytatásban egyre több kell a sikerhez. A vasárnapinál meggyőzőbb teljesítménnyel nyert Marija Sarapova, mint mondta ma már sokkal kevésbé érezte a sérült bokáját, ráadásul fizikálisan erősebb, mint egy éve.