Vágólapra másolva!
A román csapatok vesszőfutása az UEFA Kupa első fordulójában már a múltheti első találkozókon megkezdődött, amikor a Dinamo Bukarestben kapott ki a Grasshoppers együttesétől (1-3), a Brassói FC pedig Triesztben az Intertől (0-3), bár az utóbbi találkozó továbbjutója már eleve nem volt kérdéses.

A visszavágókon a párizsi 0-0 után a Rapidnak volt a legnagyobb esélye a továbbjutáshoz, ám a bukaresti találkozó sötétbe borult a vasutasok számára, s mint ismeretes, az áramkimaradás miatti incidens is a PSG-nek kedvezett, hiszen az UEFA zöld asztalnál javukra írta a győzelmet (3-0), a Rapid számára pedig csak a fellebbezés joga maradt. Titokban a Steaua továbbjutásában is bízhattunk, hiszen az 1-2-es zürichi vereség behozhatónak tűnt.

Míg a brassói szurkolók Ronaldo & Co. látványának emlékével gazdagodtak, a Steaua szurkolói már a St. Gallen elleni visszavágó 11. percében a mennyben érezték magukat, amikor Cl. Raducanu góljával a piros-kékek ledolgozták hátrányukat, s az idegenben lőtt gól miatt már továbbjutónak számított a Steaua. Ám Piturca legénysége beleesett abba a csapdába, ami ellenfelének az egyetlen mentséget jelentette: ráült az eredményre, ahelyett, hogy további gólokkal biztosította volna be magának a továbbjutást.

A kihagyott helyzetek, a lankadó lelkesedés a svájciaknak adott szárnyakat, s Guido a második félidő közepén kiegyenlített, amihez persze egy óriási védelmi- és kapushiba is kellett. A hátralévő félórában kapkodássá degradálódott a kezdeti lelkesedés, az eredmény pedig a svájciaknak kedvezett. Az egészben az a döbbenetes, hogy a Steaua edzői meg voltak elégedve a csapat játékával!

"Jól játszott a Steaua, sok helyzetet dolgoztunk ki, ám a csatárok elpazarolták, ráadásul a gólt is Lung hihetetlennek tűnő hibájából kaptuk" - hangzott Stefan Iovan segédedző értékelése. "Nem róhatok fel semmit a csapatnak, mert minden játékos a maximumot nyújtotta. Úgy érzem, jó úton halad a csapat." A legtalálóbb jellemzést Ionel Tersinio Gane, a St. Gallen román légiósa fogalmazta meg: “Mi a véleményem a román labdarúgás színvonaláról? Az, hogy a román csapatok már az első kupa-fordulóban kiesnek, mindent megmagyaráz!”

A Dinamo zürichi vendégszereplésére is érvényes az előbbi jellemzés. A "vörös kutyák" megduplázták a hazai 3-1-es vereséget, és szintén egy játékos, Ionut Lupescu fogalmazta meg érzékletesen a problémát: “A román labdarúgás betegsége nem a pályán, hanem a klubokon belül és a szövetségben keresendő. Talán jobban meg kellene becsülni a tehetséges labdarúgókat, és nem rögtön eladni őket.” Ez akár utalás lehet Mihalceára, akire máris több európai klub is szemet vetett.

UEFA Kupa, első forduló, visszavágók:
Steaua Bucuresti - St.Gallen 1-1
gól:
Cl. Raducanu (11.), ill. Guido (59.)
Továbbjutott: St. Gallen 3-2-vel

Grasshoppers Zürich - Dinamo Bucuresti 3-1
gól:
Buturina (20.), Chapuisat (24.), Morales (86.), ill. Mihalcea (52. - 11-esből).
Tj: Grasshoppers 6-2-vel

Balla István