Vágólapra másolva!
A 17 éven aluliak világbajnoksága ismét bizonyította, hogy a világ labdarúgásában még mindig a franciák az egyeduralkodók, hiszen a gallok ellentmondást sem tűrően gyűjtötték be az aranyat a korosztályos mondiálon. A döntőben simán verték azt a Nigériát, amely a csoportmérkőzések során 2-1-re még nyerni tudott ellenük, és a fináléban ismét gólt szerzett a "csodacsatár" Sinama Pongolle, akinek ez a kilencedik találata volt a tornán.

Franciaország válogatottja a 17 évesek között korábban sohasem jutott be a döntőbe világbajnokságon, Nigéria viszont kétszeres győztesnek mondhatta magát, ráadásul az afrikai országban éppen a finálé napján ünnepelték a Függetlenség Napját, így a Szuper Sasok (jobban mondva Sasfiókák) biztosak voltak benne, hogy csak ők nyerhetik a találkozót.

A francia szakvezető, Francois Jodar azonban, okulva a csoportmérkőzések során a nigériaiaktól elszenvedett 2-1-es vereségből, új taktikát dolgozott ki az afrikaiak ellen. A megszokott, háromhátvédes játék helyett négy védővel küldte pályára csapatát, ami azt jelentette, hogy a korábban a középpályán szereplő Stephen Drouin a védősorban kapott helyet. A húzás be is jött, mert a nigériai csapat nem sokat tudott kezdeni az így megerősödött francia védelemmel, a gall kontrák viszont továbbra is veszélyesek maradtak, köszönhetően Sinama Pongollénak és Le Tallecnek.

A Le Havre két támadója ezen a mérkőzésen is alaposan kitett magáéert, hiszen mindketten gólt értek el. Az első találatot Sinama Pongolle szerezte, mégpedig éppen Le Tallec átadásából: a torna gólkirálya majd negyven méteren keresztül vezette a labdát, mielőtt a rövid sarokba bombázott volna. A második játékrészben aztán Le Tallec volt soron, ő távolról vetet be Bassey kapuját. Ezzel tulajdonképpen el is dőlt az aranyérem sorsa, mert bár a nigériaiak mindent megpróbáltak, a nagy rohamozással csak azt érték el, hogy a franciák az utolsó percekben növelték előnyüket.

A dobogóra végül is két afrikai együttes léphetett fel, hiszen a kisdöntőben Burkina Faso legyűrte az argentin válogatottat. A Burkina Fasó-i tizenegyből különösen Conombo és O. Ouédraogo villogott, a két támadó állandóan veszélyben tartotta a dél-amerikaik kapuját, és végül az ő összjátékuk eredményezte az afrikaiak első találatát, amelyet végül Gorogo szerzett. Ezt követően Nikiema még csak a kapufát találta telibe, de a 78. percben Conombo már nem hibázott. Igaz, akkor az argentinok már emberhátrányban futballoztak, hiszen Osella megkapta a második sárga lapját.

a döntőben:
Franciaország - Nigéria 3-0 (1-0)
Szeptember 30., Port of Spain, Hasely Crawford-stadion, 20 790 néző, vezette: Córdez Batista (portugál).
Franciaország: Chaigneau - Berthod, Colombo, Faty, Le Tallec (Mohellebi 90.), Yebda, Sinama Pongolle, Meghni (Pietre 61.), Fae, Drouin (Debris 77.), Jacmot. Szövetségi kapitány: Jodar.
Nigéria: Bassey - Chinwo, Ibrahim, Baba, Eyimofe, Eromoigbe, Shaibu, Nnamdi (Sambo 59.), Opabunmi, Temile (Brown 53.), Mohammed (Ayuba 79.). Szövetségi kapitány: Musa.
gól: Sinama Pongolle (34.), Le Tallec (53.), Pietre (81.).

A harmadik helyért:
Argentína - Burkina Faso 0-2 (0-1)
Szeptember 30., Port of Spain, Hasely Crawford-stadion, 25 000 néző, vezette: Issza Hazim (iraki).
Argentína: Molina - García, Colace, Salina (Sambueza 35.), Mascherano, Tévez, Correa (Mattiuzzo 85.), Fanari (Aguirre 56.), Gorostegui, Osella, Zabaleta. Szövetségi kapitány: Tocalli.
Burkina Faso: Kontougomdé (Keré 79.) - Bouyain, A. Coulibaly, Panandetiguiri, Conombo, Nikiema, A. Ouédraogo (Korabiu 51., Sanou 75.), Ouattara, Bamba, O. Ouédraogo, Gorogo. Szövetségi kapitány: Yameogo.
gól: Gorogo (30.), Conombo (78.).
kiállítva: Osella (76.).

Korábban: